Planera begravning

Vid en begravning är det många val som behöver göras. Så långt det är möjligt ska den avlidnes önskemål uppfyllas, annars beslutar närmast anhöriga.

Den avlidnes önskemål

Den avlidnes egna önskemål, skrivna eller oskrivna, ska genomsyra begravningen, enligt begravningslagen. För att underlätta för anhöriga är det bra att skriva ner sina önskemål om sin begravning. Här finns häftet Mina önskemål (pdf). Skriv ut eller skicka dokumentet till den du vill

Oavsett om du formulerar ett eget dokument eller om du använder Svenska kyrkans, är det bra att fundera över saker som ... 

... på vilken ort och kyrkogård du vill begravas
... om du vill kremeras eller begravas i kista
... vilken typ av gravplats du vill ha, till exempel minneslund, askgravlund, askgravplats, befintlig familjegrav, kistgravplats eller urngravplats
Läs om olika gravplatser.
... om du vill att din aska istället ska strös ut över land eller över vatten
... val av kista och urna
... val av svepning eller svepdräkt
... begravningsceremoni och avsked
... minnesstund

En begravningsgudstjänst är ett tillfälle att säga farväl och överlämna en människa till Gud. Den följer en given form, men kan göras väldigt personlig. Prata med prästen och musikern så hjälper de dig.

  1. Kontakta oss och boka begravningsgudstjänst. Vid bokningen bestäms tid, plats, präst och kyrkomusiker. Inom de närmsta dagarna hör prästen av sig för att boka tid för ett begravningssamtal. 
  2. Kontakta kyrkogårdsexpeditionen med uppgifter om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas samt var den avlidne ska gravsättas.

Vi hjälper också till att planera in själaringning (sker normalt dagen efter dödsfallet) och tid för tacksägelse i samband med gudstjänst.

Läs mer om begravninsgudstjänsten här.

En borgerlig begravning kan ledas av en borgerlig begravningsförrättare eller av anhöriga och vänner själva. ”Den svenska högtidsboken”  innehåller förslag på ceremonier och finns att köpa eller låna på bibliotek. 

  1. Välj och boka plats och förrättare. Det finns inga särskilda bestämmelser för hur ceremonin ska vara utformad. Vill ni vara i något av begravningskapellen bokas det via oss, se kontaktuppgifter längst ner på sidan. Det finns religiöst neutrala lokaler i olika storlekar att boka. Läs mer om lokaler här.
  2. Kontakta kyrkogårdsexpeditionen med uppgifter om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas samt var den avlidne ska gravsättas.

Ett viktigt beslut är om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas. Kremering innebär att kistan med den avlidne bränns till aska och sedan gravsätts. Vid en jordbegravning sänks kistan ner i en grav. En avliden person ska gravsättas eller kremeras inom en månad, enligt begravningslagen. 

Det finns olika typer av gravar och olika alternativ för gravsättning, läs mer om gravar och gravsättning här.

Direkt efter begravningen samlas anhöriga och vänner ofta till en minnesstund. Den kan hållas hemma i bostaden, i ett församlingshem eller i någon annan lokal. Det är ett tillfälle att minnas tillsammans och att samla sina intryck. Minnesstund bokas oftast genom begravningsbyrån, men det går också bra att kontakta oss direkt för att boka någon av våra lokaler och något att äta.

Hur bokar man en begravning?

De flesta väljer att ta hjälp av en begravningsbyrå som ordnar allt som har med bokningar att göra. Om man väljer att ordna allt själv så finns en bra checklista på Svenska kyrkans hemsida som berättar vilka praktiska förberedelser och samordning som man som anhörig ansvarar för.
Man behöver inte ha bråttom med att boka begravning, men det går inte heller att vänta alltför länge. Enligt den nya begravningslagen måste kroppen gravsättas (kistbegravning) eller kremeras inom en månad.

Så kontaktar du församlingsexpeditionen vid begravning.
På församlingsexpeditionen kan du boka begravningsgudstjänst. Du kan även skicka minnestelegram i samband med begravning.
Begravningsföljen får hyra lokal för minnesstund med egen servering i Örnäsgården, Mjölkuddsgården eller Hertsökyrkan. Hyra utgår med 500 kronor om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan eller 1000 kronor om den avlidne inte var medlem i Svenska kyrkan. Anhörig som hyr lokalen måste i detta fall vara medlem i Svenska kyrkan. I hyran ingår boknings- och städavgift.

Så kontaktar du begravningsverksamheten.

Var äger begravningen rum?

Vid begravningsgudstjänst i Svenska kyrkans ordning är det vanligast att begravningsgudstjänsten äger rum i domkyrkan, Örnäsets kyrka, Mjölkuddskyrkan eller i något av begravningskapellen, Ljusets och Hoppets kapell, på Örnäskyrkogården.
Vid begravningsceremoni i annan ordning eller borgerlig begravning används vanligtvis Ljusets eller Hoppets kapell på Örnäskyrkogården.

Här kan du läsa mer om Luleå domkyrkoförsamlings lokaler för begravningsgudstjänst/begravningsceremoni.

Begravning i Svenska kyrkans ordning

Den som är medlem i Svenska kyrkan har vid sin bortgång rätt till kyrklig begravningsgudstjänst med medverkan av präst och musiker. Här kan du läsa mer om hur anhöriga tillsammans med prästen kan planera begravningsgudstjänsten så att den blir så personlig som möjligt, inte minst vad gäller musiken som ingår i gudstjänsten.

Skriv ner önskemål om din begravning

För att underlätta för anhöriga är det klokt att skriva ner de önskemål du har kring din begravning och ge till någon du litar på. Att fylla i uppgifterna i häftet Mina önskemål är ett sätt. Häftet finns som bilaga till skriften Om begravning, som förklarar hur begravning fungerar i Sverige, vad begravningsavgiften innebär och vad som ingår i begravningsavgiften. I bilagan som har rubriken Mina önskemål kan du skriva ner hur du vill ha det med din begravning – till stöd för dem som ska ordna med det praktiska. Fråga efter ett exemplar hos din församling eller beställ ett enstaka exemplar genom att skicka ett mejl till arbetsgivare@svenskakyrkan.se

Vid tvist gällande kremering eller gravsättning

Begravningsverksamheten är skyldiga att medla vid en tvist som rör kremering eller gravsättning. Läs mer om medling här.


Önskar du en begravning på finska eller på två språk?

Om den avlidne, de anhöriga eller några av begravningsgästerna är finsktalande så kan det kännas bra att även prästen kan finska. I Luleå kan kan du boka en tvåspråkig präst för begravningsgudstjänsten. Läs mer nedan:

Om du ordnar begravningen själv

Nedan hittar du en checklista för dig som ska ordna med begravning. Om du inte vill ta hand om precis allt själv kan begravningsbyråerna ofta vara behjälpliga.

Någon tänder ett av ljusen vid en kista.

Hautajaiset / Begravning

Hautajaisissa kokoonnumme yhdessä hyvästelemään vainajan ja jättämään hänet Jumalan haltuun. Vaikkei surua aina voi jakaa niin että se kevenisi, niin on hoitavaa saada surra yhdessä.

Foto: Margot Lundmark

Bårtäcke

Bårtäcket är en vacker vävnad som man kan lägga över kistan under begravningsceremonin, istället för att ha en kistdekoration av blommor.
Vi har nu ett nytt bårtäcke, se bilden ovan. Det kommer att lånas ut kostnadsfritt till ceremonier i Luleå domkyrkoförsamlings kyrkor. Bårtäcket är vändbart och kan användas antingen med ljusa sidan eller mörka sidan upp. Bårtäcket som ses i bild nedan lånas endast ut till ceremonier i kapellen.

Foto: Anders Stefansson