Frågor och svar om att visselblåsa

Här har vi samlat frågor och svar kring vad som gäller om du använder visselblåsarfunktionen.

Varför har Luleå domkyrkoförsamling en visselblåsarfunktion?

Syftet med Luleå domkyrkoförsamlings visselblåsarfunktion är att du ska kunna anmäla en chef eller en nyckelperson inom Luleå domkyrkoförsamling som har begått något allvarligt fel om du upplever att det inte är möjligt att hantera frågan öppet inom församlingen.

När ska visselblåsarfunktionen användas?

Visselblåsarfunktionen ska användas om du misstänker oegentligheter. Det kan exempelvis vara muta, bedrägeri, stöld eller en annan situation där någon får privat vinning eller fördel på grund av sin tjänsteställning eller att dess närstående gynnas på något sätt. Lagbrott, allvarligare tjänstefel och avvikelser mot interna regler och riktlinjer som ligger inom oegentlighetsområdet ska också anmälas.

Vem kan anmälas?

Personen som anmäls ska ha en ledande ställning eller nyckelposition inom Luleå domkyrkoförsamling. Det kan exempelvis vara en chef, en person i ledningsgrupp eller person i nyckelposition som ansvarar för exempelvis stora inköp eller andra viktiga funktioner i verksamheten. 

När ska visselblåsarfunktionen inte användas?

Funktionen är inte till för mer allmänna synpunkter på ledarskap, arbetsmiljö, verksamhetsplanering med mera. Den är inte heller lämplig för att rapportera känsliga personalärenden som är kopplade till enstaka personer. Den typen av ärenden hänvisas till församlingens HR-specialist eller facklig företrädare.

Hur hanteras anmälningarna?

Handläggningen av visselblåsarärenden sköts av en intern utredningsgrupp inom Luleå domkyrkoförsamling som kommer att bedöma ärendet och lämna rekommendation om åtgärder.
Ärenden som faller utanför visselblåsarsystemets syfte avskrivs som visselblåsarärenden och hanteras i stället i sedvanlig ordning beroende på karaktär.

Hur länge sparas min anmälan? 

Ditt visselblåsarärende raderas när ärendet är handlagt, så att ingen känslig information ska finnas lagrad längre än nödvändigt.

En anmälan och tillhörande kompletteringar till visselblåsarfunktionen är en allmän handling som efter sekretessprövning kan lämnas ut på begäran enligt offentlighetsprincipen.

Behöver jag som har visselblåst oroa mig för repressalier? 

I Sverige råder repressalieförbud. Det innebär ett förbud mot att vidta åtgärder för att straffa någon för att vederbörande påtalat missförhållanden – faktiska eller upplevda – så länge personen agerat i god tro. Medveten smutskastning eller ryktesspridning tolereras inte.