Örnäsets kyrka invigdes första söndagen i advent 1963 och blev då församlingskyrka i dåvarande Örnäsets församling. Byggnaden ritades av Bertil Franklin och känns lätt igen på dess speciella utseende, med bastanta bruna tegelväggar och taket med dess tre valv, det mittersta krönt av ett vackert kors. Vid kyrkan finns den fristående klockstapeln och den friliggande församlingsbyggnaden Örnäsgården.
I december 2003 besökte Länsstyrelsen Örnäsets kyrka för kulturhistorisk karaktärisering. Tanken med karaktäriseringen är att fånga den enskilda kyrkans helhetskaraktär och lyfta fram de speciella värden som just denna kyrka har. Följande text är ett utdrag ur karaktäriseringen:
"Kyrkan är en representant för sin tids påkostade och samtidigt återhållna kyrkoarkitektur, utåt sluten och stram, invändigt varm och välkomnande med sitt dunkla ljus och vackra utsmyckning med gedigna, tunga material med omsorgsfullt behandlade ytor och detaljer. Kyrkorummet domineras av den 100 kvadratmeter stora altarmosaiken, vars lyskraft förstärks av ljuset från det stora västfönstret och murarnas mörka färg.
Bärande karaktärsdrag:
- Kyrkomiljöns tydliga avgränsning med murar och församlingsgård.
- Exteriörens slutna, geometriska uppbyggnad och taksiluettens tunnvalv.
- Interiörens samstämda och genomförda modernism som kommer till uttryck i såväl form som materialbehandling i tak, golv och väggar samt inredningens utformning och materialbehandling.
- Kyrkorummets dunkla ljusföring och tydliga fokus mot koret med den väldiga, skimrande guldmosaiken.
- Sidoutrymmenas tydliga avgränsning mot kyrkorummet trots avsaknad av avskiljande väggar."
Bilder från Örnäsets kyrka
Örnäsets kyrka kallas också för "Portarnas kyrka". Porten som motiv går igen i takets tre valv, takarmaturens utformning där ljusen strålar som ur portar och inte minst i korväggens 100 kvadratmeter stora guldmosaik.