Händer med vigselringar
Foto: Joakim Carlström/IKON

Vigsel

Att gifta sig är en av livets viktigaste och gladaste händelser!

Kyrka smyckad med rosenbukett

Boka vigsel

Planerar ni för bröllop? Om ni vill boka vigsel kan ni antingen boka här på webben, besöka oss, ringa eller mejla vår församlingsexpedition. Det är viktigt att ni tar kontakt i god tid, särskilt om ni vill ha en speciell dag, plats eller tid för er vigsel.

Bröllopspar

Drop in-vigsel i Luleå domkyrka 12 juli 2024

Bekräfta kärleken till varandra genom att gifta er i Luleå domkyrka i sommar! Ni tar med varandra, ID, 1-2 ringar och hindersprövning. Luleå domkyrkoförsamling ordnar resten.

Vad betyder det att gifta sig i kyrkan?

Att två människor väljer att dela varandras liv är stort. Ni har funnit varandra och mer och mer insett att ni två är ämnade för varandra. I vigselgudstjänsten får ni bekräfta er kärlek till varandra. När två människor väljer att dela varandras liv blir den söndrade skapelsen något mera hel. Mitt i glädjen och framtidstron finns det kanske också en oro: är det verkligen möjligt att vi ska klara det här? I vigselgudstjänsten ber vi tillsammans för er. Era vänner och släktingar deltar i bönen om att ni ska få en allt innerligare gemenskap. Vigselgudstjänsten får bli mer än ett minne för er - en kraftkälla för kommande dagar.

Vigselsamtal

En tid innan vigseln kommer prästen att ta kontakt med er för att få träffa er och prata igenom hur vigselgudstjänsten går till och oftast också öva igenom hur det ska vara. Oftast träffas man i den kyrka där vigselgudstjänsten ska äga rum. Berätta för prästen vad ni har för speciella önskemål. Tillsammans med prästen bestämmer ni vilka psalmer som ska sjungas, vilka bibeltexter som ska läsas med mera. 
När ni bokar vigsel, så ange om ni vill låna brudkrona. Om ni bokar via webben så skriv i rutan om övriga önskemål.

Var äger vigslarna rum?

I Luleå domkyrkoförsamling äger de flesta vigslarna rum i någon av våra kyrkor, Domkyrkan, Örnäsets kyrka, Hertsökyrkan eller Mjölkuddskyrkan.

Observera att minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan för att en vigsel i Svenska kyrkan ska kunna ske.
Vill du bli medlem, läs här.

Hindersprövning

Kom ihåg att ansöka om hindersprövning hos Skatteverket.

Här kan du läsa mer om vigsel i Svenska kyrkan.

Om vigselgudstjänsten

Här nedan kan du läsa om vigselgudstjänsten och få inspiration vid val av psalmer, musik och texter (längst ner på sidan om vigselgudstjänsten). 
På webbplatsen Kyrkomusik 
kan du lyssna på orgelmusik och sånger och beställa noter.

Närbild på två personer med vigselringar som håller hand.

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

Avioliittoon vihkiminen / Vigsel

On yksi elämän suurimpia lahjoja löytää ihminen, jonka kanssa voi jakaa arjen ja juhlan, läheisyyden ja luottamuksen.

Bilder från Örnäsets kyrka

Örnäsets kyrka kallas också för "Portarnas kyrka". Porten som motiv går igen i takets tre valv, takarmaturens utformning där ljusen strålar som ur portar och inte minst i korväggens 100 kvadratmeter stora guldmosaik.

Dopfunten i Mjölkuddskyrkan.

Bilder från Mjölkuddskyrkan

Mjölkuddskyrkan invigdes den 7 september 1969 av dåvarande biskopen Stig Hellsten. Arkitekterna Bertil Franklin och Gertrud Edberg, MAF arkitektkontor, ritade kyrkan. För den konstnärliga utsmyckningen svarade Pär Andersson.

Småskärs kapell i Luleå skärgård.

Småskärs kapell

I SMÅSKÄRS KAPELL hålls skärgårdsgudstjänster vissa helger sommartid.

Bröllopsparets bil

Lokaler som kan hyras för bröllopsfester

Medlemmar i Svenska kyrkan kan hyra lokal för bröllopsfest. Vill ni gärna ha en bröllopsfest med alkohol, behöver ni söka andra lokaler. Alkohol får inte förekomma i församlingens lokaler (med undantag för nattvard).