Lyssna

Nyhet / Publicerad 29 oktober 2016 / Ändrad 10 november 2016

Unga lutheraner och katoliker samlas i hoppet

Läs även en artikel om lägrets första dag.

(20161029)

Runt 80 ungdomar samlas just nu i Lund, hälften katoliker och hälften lutheraner. Det är ett unikt läger som arrangeras i samband med högtidlighållandet av 500-årsminnet av reformationen.

Under lägret samtalar ungdomarna om viktiga frågor för kristenheten. De delat med sig av hur de ser på hur lutheraner och katoliker kan samverka och gemensamt förmedla hopp. Under lägret ska de bland annat göra en pilgrimsvandring till heliga platser i Lund. Under söndagen får de även möjlighet att ställa sina egna frågor till biskoparna Johan Tyrber, Antje Jackelén och Anders Arborelius. Lägret avslutas med mötet i Malmö Arena där ungdomarna går med i processionen, läser böner och intervjuas.

Arrangör är Svenska Kyrkans Unga i Lunds stift Sveriges Unga Katoliker, S:t Thomas katolska församling i Lund, Svenska kyrkan Lunds stift och Bilda Sydväst.

Vi pratade med några av ungdomarna när de kom till Lund på lördagen. De hade höga förväntningar på the Joint Catholic-Lutheran Commemoration.

På lägret på Petersgården i Lund mötte Stefan dos Santos Eriksson, katolik från Alingsås bland andra Sanna Nilsson, Hyllinge, aktiv i Svenska kyrkans unga.

Foto: Maria Lundström

- Vad jag ser fram emot mest? Att få träffa folk från Svenska kyrkan här på lägret och dela gemenskap med dem. Och så blir det såklart häftigt att få möta påven. Det är coolt helt enkelt!

Det säger Stefan dos Santos Eriksson, som är katolik sedan barnsben. Stefan har varit ordförande för en katolsk ungdomsgrupp och även kateket, det vill säga konfirmandledare. Bredvid honom sitter Sanna Nilsson som är med i sin församlings ungdomsgrupp och ledare för konfirmander: 

- Jag är här för att jag vill lära känna nya människor och lära mig nytt. Jag ser fram emot att träffa katoliker och få höra mer om deras tro och hur de tänker. På måndag blir det spännande att vara med och fira mässa på Malmö Arena med många tusentals andra. 

Båda två har förberett sig genom att läsa dokumentet Från konflikt till gemenskap.

- Vi har haft en studiecirkel där vi lyft ett kapitel per gång. Texten är ganska svår att förstå men jag tror att de olika passen och diskussionerna här på lägret kommer att få det att klarna. 

Tycker ni att det är viktigt att den Katolska kyrkan och Svenska kyrkan samarbetar mer? 
- Ja. Vi lever i ett sekulariserat samhälle. Vi som är unga och troende är inte så många. Det kan vara skönt att träffa andra troende. Vi kan hjälpa varandra och bli av med stereotypa bilder som vi kan ha, tycker Stefan.

Sanna nickar och fortsätter: 
- Det är jättepositivt och kul att komma hit denna helg, mötas och bygga en gemenskap tillsammans. Det är första steget. 

Mottot för ungdomslägret är "Jag ber att alla ska vara ett". Även om kyrkorna gått skilda vägar så menar Sanna och Stefan att det finns goda möjligheter att både hitta gemensamma nämnare och känna respekt för varandras traditioner. 

Vad tror ni de här dagarna kan leda till?
- Jag hoppas att vi stoppar eventuell fientlighet mot varandra. Det är samma religion i grund och botten även om vi har splittrats. Det är dags att bli ett igen, konstaterar Sanna. 

Sanna och Stefan avslutar med att enas om ett mål: Att få en bättre förståelse för varandras tro. 

Maria Lundström

) - Det är spännande att få tillfälle att möta andra unga troende tycker Nikolas Wihlborg, Svenska kyrkan i Höganäs och Monika Kubiak, Hässleholm, aktiv i den katolska församlingen Sankt Andreas.

Foto: Maria Lundström

- Syftet med ungdomslägret för min del är att träffa nya vänner och få en större inblick i varandras religioner och tro. Det ska också bli kul att få uppleva påven och att vara på samma plats som honom. Det är ju stort att han kommer till Sverige.

 Det menar Nikolas Wihlborg. Nikolas är konfirmandledare sedan fem år, kyrkvärd sedan två år och dessutom vaktmästare på deltid i Höganäs församling. Han upptäckte kyrkan när han läste till konfirmand och har varit aktiv sedan dess. 

Nu träffar Nikolas andra unga troende. En av dem är katoliken Monika Kubiak som har rötter i Polen.

- Jag är här för att hitta det som våra kyrkor har gemensamt. Det är viktigt känner jag. Jag var den enda katoliken i min klass under uppväxten i Hässleholm. Jag har aldrig umgåtts med aktivt troende lutheraner, berättar Monika Kubiak.

I juli i år reste Monika till Krakow, Polen. Mellan 2,5 till 3 miljoner katolska ungdomar från hela världen samlades då för att möta påven, en fantastisk och stor upplevelse för alla som var där.

- Det blir en annan sak nu när påven kommer till Sverige, detta sekulariserade land. Det blir givande att få vara med om, tycker Monika som ser fram emot att diskutera dokumentet Från konflikt till gemenskap med andra unga troende och hitta fram till det som förenar. 

- Påvens budskap till oss unga i Krakow var att riva murarna och bygga broar. Vi lever i svåra tider. Vi behöver skapa enhet för att bli starka och klara oss i detta tuffa läge. Det är enda vägen framåt, förklarar Monika och fortsätter:

- Våra kyrkor måste hitta fram till ett bra samarbete. Det är påvens högsta önskan nu. Vi blir starkare om vi samarbetar. Vi har olika ståndpunkter, därför är det nödvändigt att vi visar ödmjukhet och respekt för varandra. Det är vad Gud vill.

- Det är oklokt att gå olika vägar. Samarbete är alltid bättre. Vem vinner på konflikter? Det är bara dumt, flikar Nikolas in. 

- Kyrkan är en kropp. Vi är alla delar av samma kropp. Det är grundpelaren i vår tro. Drabbas någon av grenarna drabbas hela kroppen. Men om kroppen är hel, ja, om vi är enade, så är vi starka tillsammans, det lär oss vår tro, menar Monika. 

Nikolas åsikt är att sammanhållning är viktigare än någonsin.
- Jag hoppas att hela världen slutar med konflikter och att vi kommer samman och blir ett. 

Vad ser ni fram emot att dagarna här i Malmö och Lund leder till? 
- Jag önskar att jag efter detta har fått en större inblick och ny kunskap som jag kan ge vidare till andra. Jag hoppas också ha fått nya vänner, säger Nikolas.

- Det blir jättespännande att få ett bredare perspektiv och träffa nytt folk. Vi blir rikare när vi lyssnar och går i dialog med varandra. Möten med andra där vi öppnar oss och lyssnar ger en bättre förståelse och är vägen framåt, avslutar Monika.

Maria Lundström

Livesändningar från dagen

Påven Franciskus kommer till Lund

Den 31 oktober 2016 kommer påven Franciskus till Lund. Det historiska besöket görs med anledning av att katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammar 500-årsminnet av reformationen.

Praktisk information kring påvebesöket

Var kan jag parkera? Hur åker jag kollektivt? Hur ser avspärrningarna ut och var hittar jag storbildsskärmarna? Här hittar du praktisk information.

Se eventet i efterhand här

Påve Franciskus, Lutherska världsförbundets ordförande Munib Younan och generalsekreterare Martin Junge med flera talade på Malmö Arena. Sändningen går att se i efterhand här.

Information en English

World history in the making. The Pope is coming to Lund. It’s a brief visit that will have an impact on many levels. Here below you can meet five people who are preparing to meet the Pope.

Välkommet påvebesök med betydelse för kyrkans framtid

Påven kommer till Lund. Det har aldrig tidigare hänt trots stadens stolta anor som Nordens kyrkliga huvudstad, berättar biskopens kaplan Per Arne Joelsson.

"500 år av kyrklig splittring går mot sitt slut"

Tillsammans i hoppet. Text av kardinal Kurt Koch, ordförande, Påvliga rådet för kristen enhet och Martin Junge, generalsekreterare, Lutherska världsförbundet.