- Syftet med ungdomslägret för min del är att träffa nya vänner och få en större inblick i varandras religioner och tro. Det ska också bli kul att få uppleva påven och att vara på samma plats som honom. Det är ju stort att han kommer till Sverige.
Det menar Nikolas Wihlborg. Nikolas är konfirmandledare sedan fem år, kyrkvärd sedan två år och dessutom vaktmästare på deltid i Höganäs församling. Han upptäckte kyrkan när han läste till konfirmand och har varit aktiv sedan dess.
Nu träffar Nikolas andra unga troende. En av dem är katoliken Monika Kubiak som har rötter i Polen.
- Jag är här för att hitta det som våra kyrkor har gemensamt. Det är viktigt känner jag. Jag var den enda katoliken i min klass under uppväxten i Hässleholm. Jag har aldrig umgåtts med aktivt troende lutheraner, berättar Monika Kubiak.
I juli i år reste Monika till Krakow, Polen. Mellan 2,5 till 3 miljoner katolska ungdomar från hela världen samlades då för att möta påven, en fantastisk och stor upplevelse för alla som var där.
- Det blir en annan sak nu när påven kommer till Sverige, detta sekulariserade land. Det blir givande att få vara med om, tycker Monika som ser fram emot att diskutera dokumentet Från konflikt till gemenskap med andra unga troende och hitta fram till det som förenar.
- Påvens budskap till oss unga i Krakow var att riva murarna och bygga broar. Vi lever i svåra tider. Vi behöver skapa enhet för att bli starka och klara oss i detta tuffa läge. Det är enda vägen framåt, förklarar Monika och fortsätter:
- Våra kyrkor måste hitta fram till ett bra samarbete. Det är påvens högsta önskan nu. Vi blir starkare om vi samarbetar. Vi har olika ståndpunkter, därför är det nödvändigt att vi visar ödmjukhet och respekt för varandra. Det är vad Gud vill.
- Det är oklokt att gå olika vägar. Samarbete är alltid bättre. Vem vinner på konflikter? Det är bara dumt, flikar Nikolas in.
- Kyrkan är en kropp. Vi är alla delar av samma kropp. Det är grundpelaren i vår tro. Drabbas någon av grenarna drabbas hela kroppen. Men om kroppen är hel, ja, om vi är enade, så är vi starka tillsammans, det lär oss vår tro, menar Monika.
Nikolas åsikt är att sammanhållning är viktigare än någonsin.
- Jag hoppas att hela världen slutar med konflikter och att vi kommer samman och blir ett.
Vad ser ni fram emot att dagarna här i Malmö och Lund leder till?
- Jag önskar att jag efter detta har fått en större inblick och ny kunskap som jag kan ge vidare till andra. Jag hoppas också ha fått nya vänner, säger Nikolas.
- Det blir jättespännande att få ett bredare perspektiv och träffa nytt folk. Vi blir rikare när vi lyssnar och går i dialog med varandra. Möten med andra där vi öppnar oss och lyssnar ger en bättre förståelse och är vägen framåt, avslutar Monika.
Maria Lundström