Foto: Camilla Lindskog

Stipendier för unga vuxna som vill åka ut

Lunds stift hjälper unga vuxna mellan 18-30 år som vill resa ut i världen för att lära känna en systerkyrka och få inblick i kultur, församlingsliv och levnadssätt. Stiftet arbetar med Svenska kyrkans utbytesprogram "Ung i den världsvida kyrkan", ett volontärprogram i Tanzania och med Lunds missionssällskaps resestipendier.

Många möjligheter att lära känna den världsvida kyrkan

Det finns många möjligheter för den som vill lära känna en systerkyrka någon annanstans i världen. Genom Lunds stift kan den som är ung vuxen göra praktik i Tanzania eller åka på utbyte genom Svenska kyrkans utbytesprogram ”Ung i den världsvida kyrkan.” Lunds missionssällskap delar ut resestipendier till enskilda och grupper.

Volontärprogram i Tanzania för dig som är 20-30 år

Lunds stift driver sedan 2017 tillsammans med North-Eastern Diocese i den Evangelisk-Lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT) ett program där unga vuxna får möjlighet att uppleva livet vid kyrkans institutioner och verksamheter i landet.

Exempel på platser du kan få uppleva 

 • Irente Childrens home 
 • Irente School for the blind 
 • Irente School for Mentally Retarded and Autistic children
 • Irente Outreach Programme - Socialt arbete för att främja de funktionsnedsatta barnen i sitt lokala samhälle
 • Bumbuli Hospital 
 • Lutindi Mental Hospital and Rehabilitation Center for Psychiatric cases 
 • Lwandai Secondary school 
 • Bangala Lutheran Junior Seminary - Utbildning för blivande kyrkomedarbetare
 • Irente Farm
 • Tumaini Hostel and Restaurant 
 • Stiftskansli 

Ansök till programmet

Är du 20–30 år, har en relation till och engagemang i Lunds stifts församlingar eller är på väg in i kyrklig tjänst och intresserad av att uppleva den världsvida kyrkan? Välkommen att kontakta Per Kristiansson vid Lunds stiftskansli för mer information. 

Se filmer från olika verksamheter i Tanzania

Lunds missionsällskap ger stipendier till den som vill åka ut

Lunds Missionssällskap delar ut resestipendier till enskilda och grupper, projektbidrag och bidrag till studier, samt i särskilda fall bidrag till publicering.

Läs mer på Lunds missionssällskaps webbplats

Svenska kyrkans utbytesprogram ”Ung i den världsvida kyrkan”

Svenska kyrkans utbytesprogram heter Ung i den världsvida kyrkan. Svenska ungdomar besöker Svenska kyrkans samarbetsparters i Costa Rica, Filippinerna eller Tanzania under tre månader och ungdomar därifrån besöker oss i Sverige under lika lång tid.

En grupp ungdomar med vänskapsarmband står i en klunga med händerna i mot mitten.

Utbytesprogrammet

Act Svenska kyrkans utbytesprogram är för dig mellan 18 och 30 år. Dela vardagslivet, och engagera dig i kyrkan och samhället under tre månader i Filippinerna eller Tanzania. Sista ansökningsdag är 15 mars.

Mer om att vara ung i den världsvida kyrkan

Joas och Justice unga i världsvida kyrkan

Under några månader är två utbytesstipendiater från Tanzania i Lunds stift, vi möter dem en solig vårdag på Krafts torg.