Foto: Maria Lundström

Med bild, teater, dans och film uttrycker vi oss och tolkar våra liv.

Svenska kyrkan i Lunds stift arbetar med att skapa och gestalta mötesplatser mellan kyrka, kultur och tro. Detta sker genom projekt tillsammans med församlingar, konstinstitutioner och konstnärer.

Skånes orgelveckor 27 juni-25 juli.

Skånes orgelveckor

27 juni till 25 juli går Skånes orgelveckor 2022 av stapeln. Under en månads tid har du möjligheten att njuta av ett sjuttiotal olika orgelkonserter runt om i Skåne, Blekinge, Helsingör och Köpenhamn. I år firas dessutom festivalens 40-årsjubileum.

Kvinna fasthållen i ett rep av två personer.

Uppenbarelsebokens dramatik i årets kyrkospel

7 augusti är det premiär för årets version av Lunds stifts kyrkospel, "Uppenbarelse". Spelet som har hämtat inspiration från Uppenbarelsebokens dramatiska texter spelas i Lunds domkyrka fram till 19 september.

Rum med målningar av himlar på väggarna och lutade mot väggarna.

Cecilia Edefalk ställer ut himlar i kryptan

16 juli till 21 augusti ställer Cecilia Edefalk ut sitt måleri Lunds domkyrkas krypta. Himlen i olika blå toner möter besökaren som stiger ner i kryptan.

Elie Grappe

Elie Grappe: ”Att vinna pris för bästa ungdomsfilm berör särskilt mycket”

- Att vinna kyrkans pris för bästa ungdomsfilm på BUFF är en mycket trevlig överraskning. Jag är berörd och tagen. När beskedet kom var det en glädjefylld stund. Det säger Elie Grappe vars film Olga korades till vinnare på filmfestivalen i Malmö.

Olga - stark och aktuell film given vinnare för kyrkans jury

I Malmö pågår under en vårvecka den 39:e upplagan av BUFF filmfestival. I rådhusets festsal delade Svenska kyrkan den 24 mars ut priset för bästa ungdomsfilm på 100 000 kronor till schweiska Olga, en drabbande film om elitidrott och politik.

Schweizisk film får Svenska kyrkans ungdomspris

Igår kväll var det prisutdelning för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2022. Juryn var helt enig. Priset gick till den schweiziska filmen Olga. Den handlar om en 15-årig elitgymnast i Kiev som skickas till Schweiz under oroligheterna i Ukraina 2013.

Konstnären Johan Falkman missionerar med Bibeln som inspirationskälla

I ateljén intill den brusande gatan i Malmö råder full aktivitet. En tidsresa pågår. En maskör är i färd med att omvandla en grupp unga till bibliska figurer. Med hjälp av puder, peruker och borstar förflyttas Iphonegenerationen vid sminkbordet till mellanöstern för 2000 år sedan.

Musik som läker - med sången som redskap

Är sång bara något vackert eller finns det fler dimensioner? En som högst påtagligt vet att sång kan läka djupa sår och trauman är Ellinor Ingvar-Henschen, operasångerska och musikterapeut.