Musik

I Lunds stift finns det cirka 316 anställda kyrkomusiker. De träffar varje vecka en stor mängd människor i gudstjänster, vid konserter och vid körrepetitioner.

I hela Svenska kyrkan sjunger nästan 90 000 körsångare, runt 14 000 av dem i Lunds stift. Sång och musik har alltid följt människan åt. För att kunna ge uttryck åt känslor som sorg, rädsla och glädje behöver vi sången, rytmen och melodin. Kyrkomusiken kan skapa rum för det ordlösa mötet.

Lunds stifts musikkonsulent arbetar med att stödja och inspirera kyrkomusikernas arbete. Detta sker genom fortbildning, projekt och rekrytering.

Skånes orgelveckor 27 juni-25 juli.

Skånes orgelveckor

27 juni till 25 juli går Skånes orgelveckor 2022 av stapeln. Under en månads tid har du möjligheten att njuta av ett sjuttiotal olika orgelkonserter runt om i Skåne, Blekinge, Helsingör och Köpenhamn. I år firas dessutom festivalens 40-årsjubileum.

Johan-Magnus Sjöberg om musiken och skapandet som aldrig tar slut

Hallå där… Johan Magnus Sjöberg, välkänd tonsättare, organist, körledare och körpedagog som gått i pension efter femtio år i kyrkomusikens tjänst. I oktober bjöds det på grand finale i Allhelgonakyrkan i Lund i dagarna tre dagar till din ära. Vad händer nu?

Lunds stifts musikpodd

Du har väl inte missat Lunds stifts musikpodd? Varje program tar upp ämnen med anknytning till Lunds stifts musikliv. Ta på dig hörlurarna, lyssna och njut!

Hör orgeln i telefonen

Nu finns ljudguider för åtta av stiftets orglar. Läs reportaget och lyssna på orglarna.

Gospel som en väg till Gud

Musik och körsång är för många en viktig väg in i kyrkan. Det är ett kraftfullt redskap för att missionera och sprida Guds ord och evangelium. När gospelkören i Karlshamn-Trensum med 40-talet personer sjunger ”Jesus lever, Jesus lever” är det en stark upplevelse.

Psalmer på nya sätt i Psalmbanken

För att skapa intresse för psalmer hos nya grupper spelas nu nya arrangemang in. Från en studio i ett av Malmös mest ruffiga områden hörs tonerna av "Hosianna, Davids son". Häng mer när Simrishamns pastorat spelar in psalmer till Psalmbanken.

Psalmbanken

Här kan du lyssna på psalmer som har fått nya arrangemang , inspirerad från olika musikaliska genrer. Melodi och text är däremot alltid i original. Det är ungdomar från 13-25 år som sjunger på inspelningarna.

Neurologen Jan Fagius: ”Musik är kyrkans framtid”

Varför berör musik? Hur hör musik och känslor ihop? Möt Jan Fagius som hela sitt liv varit hängiven musiken.

Musik som läker - med sången som redskap

Är sång bara något vackert eller finns det fler dimensioner? En som högst påtagligt vet att sång kan läka djupa sår och trauman är Ellinor Ingvar-Henschen, operasångerska och musikterapeut.

Följ med på orgelinventering

Värme, fukt, ventilationsproblem, skadeinsekter, kunskapsbrist. En kyrkoorgel har många fiender. Den har förstås många vänner också och en av dem heter Anders Johnsson.

Återväxt av kyrkomusiker på gång

Vad är det som får ett gäng unga tjejer att söka sig till en liten 1100-tals kyrka på onsdagskvällar? Jo, orgelundervisning.

Framtiden på läktaren

På förmiddagarna har de lektioner i orgel, piano och sång på Musikhögskolan i Malmö. Eftermiddagarna tillbringar de fyra eleverna runt Malmö-Lund för att pröva olika sorters orglar. Vi har besökt Lunds stift orgelskola.

Folder - så blir du kyrkomusiker

Ladda ner folder om att bli kyrkomusiker, pdf.