En region präglad av inbördeskrig och flyktingtragedi
Sudan har under decennier plågats av krig med miljontals dödsoffer och en flyktingtragedi som följd. Lunds stifts relation med Lui-stiftet i nuvarande Sydsudan etablerades redan 1995 med de internflyktingar som då befann sig i Khartoum under stiftets första biskop Ephraim Natanas ledning. Vid den första resan till Sudan 1996 etablerades vänförsamlingsrelationer mellan åtta församlingar i Lunds stift och flyktingförsamlingar i Khartoum. Efter Natanas död valdes Bullen Dolli till stiftets andra biskop bland dem som befann sig kvar i syd i krigszonen. Lunds stift var behjälpliga med att etablera ett stiftskontor för Lui i Nairobi, Kenya.
Efter en folkomröstning i syd då befolkningen till mer än 90 procent röstade för självständighet föddes republiken Sydsudan den 9 juli 2011. Bara några veckor tidigare hade den tidigare stiftssekreteraren Stephen Dokolo valts till stiftets tredje biskop. Landet hade stora utmaningar då det var sårat och utarmat av tidigare konflikter. De tidigare militära gerilla-ledarna skulle nu bli politiker och påbörja den länge efterlängtade utvecklingsprocessen. Redan efter bara ett par år av fred inleddes interna stridigheter i december 2013 vilket utvecklades till ett inbördeskrig.
På grund av oroligheterna i Sydsudan var det länge omöjligt för Lunds stift att besöka vänstiftet. Det var därför inte heller möjligt att göra en regelrätt utvärdering och bearbetning av vänstiftsavtalet när det gick ut 2016. Det dåvarande internationella utskottet i Lunds stift tog istället fram ett förslag till inriktningsdokument för vänstiftsrelationen till Lui i Sydsudan vilket också bekräftats av Stiftsstyrelsen.
Ladda ner inriktningsdokument för Lunds stifts vänstiftsrelation till Lui i Sydsudan (pdf)
Först 2018 kunde representanter ifrån Lunds stift resa till Kampala i Uganda och träffa stiftsledningen tillsammans med andra internationella partners.
Lunds stift stödjer nutritionsprojekt och utbildning för barn
Sydsudan är ett av de fattigaste länderna i Afrika. Vart nionde barn dör före fem års ålder och mödradödligheten är högst i världen. På samma gång är tillgången på utbildning lägst i världen, särskilt för flickor. Det är betydligt mer sannolikt för en 15-årig flicka att dö i barnsäng än att få gå ut skolan.
Vänrelationen med Lunds stift har resulterat i flera konkreta projekt i syfte att underlätta tillvaron för invånarna i Sydsudan, bland annat
- ett nutritionsprojekt för undernärda barn 0-5 år och gravida och ammande mödrar. Projektet drivs av sjukhuset i Lui med hjälp av den internationella organisationen CUAMM.
- stöd till flyktingar från Lui-stiftet som på grund av inbördeskriget befinner sig i flyktingbosättningen i Kiryandongo i Uganda. Lunds stift ger stöd till flyktingarnas förskola och andra utbildande och läsbefrämjande insatser genom organisationen IBBY- Uganda.
Material till svenska församlingar som vill vara med och bidra
För att underlätta för de svenska vänförsamlingarna som vill vara med och stödja Lui-stiftet har Lunds stift arbetat fram ett utbildningsmaterial (på svenska och engelska) om att vara barn i Lui, fritt för församlingar att använda i sin verksamhet.