Other languages with Google Translate

Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon: +46(46)155500 E-post till Lunds stift

Att bli kyrkomusiker

Att arbeta som kyrkomusiker i Svenska kyrkan är ett spännande och mångfacetterat arbete. Du arbetar aktivt med människor i alla åldrar och i livets alla skeenden.

Staffan Plantin

Musikkonsulent rekrytering, fortbildning, gudstjänstutveckling

SMS: 0708-99 89 34

Det finns olika utbildningsvägar till kyrkomusikeryrket och du kan välja mellan att utbilda dig vid folkhögskola eller att studera vid en högskola/musikhögskola.

Kantor

Du kan bli kantor genom att gå en tvåårig utbildning på folkhögskola eller läsa 120 högskolepoäng vid högskola eller musikhögskola. Dessutom tillkommer 20 veckor vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. För att bli kantor studerar du alltså 2,5 år.

Kandidatexamen

Kyrkomusiker på kandidatnivå blir du genom att avlägga en konstnärlig kandidatexamen med inriktning kyrkomusik, en treårig utbildning, 180 högskolepoäng, vid någon av Sveriges musikhögskolor.

För att studera till en Svenska kyrkans organistexamen tillkommer dessutom en pastoralteologisk utbildning på 20 veckor. Den pastoralteologiska utbildningen kan du läsa vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut från och med hösten 2014. I de pastoralteologiska studierna ingår gudstjänst och musik, men även teologi, samtalsmetodik, ledarskap och kännedom om Svenska kyrkan. Den innehåller dels generella utbildningsdelar som genomförs tillsammans med blivande präster, församlingspedagoger och diakoner, dels specifika utbildningsdelar för blivande kyrkomusiker. För att bli organist studerar du alltså 3,5 år.

Kyrkomusiker på masternivå

Du kan bli kyrkomusiker på masternivå genom en tvåårig påbyggnadsutbildning på den konstnärliga kandidatnivån; inriktning orgel eller kör.

Under din kyrkomusikaliska utbildning går du den pastoralteologiska utbildningsterminen en gång. Det betyder att om du har tagit Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen på basnivå (inklusive pastorlateologisk utbildning) och studerar vidare på kandidatnivå, behöver du inte upprepa den pastoralteologiska utbildningen.

Om du vill bli kyrkomusiker

Kontakta musikkonsulenten i det stift du vill tillhöra. Där får du information om studier och obligatoriska moment såsom praktik och Mötesplats Stift och Student (MSS).

Ladda ner intresseanmälan till Svenska kyrkans olika stift och de stiftsförlagda momenten genom att klicka här. Pdf.

Blanketten skickar du till aktuellt stift.
Du kan också kontakta de skolor som utbildar kyrkomusiker för vägledande information.

Ansökan

Ansökan till utbildningarna innehåller antagningsprov. Information om vilka krav som ställs och hur proven går till samt information om utbildningsupplägg och innehåll får du från respektive skola.

Utbildningarna är kostnadsfria men litteratur, studiebesök och eventuella resor betalar du själv. När du går utbildningen har du rätt att söka studiemedel.

Folder - så blir du kyrkomusiker

Ladda ner folder om att bli kyrkomusiker, pdf.

Här kan du utbilda dig till kantor

Ersta Sköndal högskola
Institutionen för diakoni, kyrkomusik och teologi
Herbert Widmans väg 12

572 32 Oskarshamn
E-post: robert.ohman.osk@folkbildning.net
Hemsida: www.oskarshamnsfolkhogskola.se

* Dessa skolor ger även kantorsutbildning på distans.