Lyssna

Prästlönetillgångar i Lunds stift

Lunds stifts prästlönetillgångar består av jord- och skogsfastigheter i Lunds stift samt fondmedel. Prästlönetillgångarna ska bidra till Svenska kyrkans förkunnelse. Egendomsnämnden förvaltar tillgångarna.

Den jord och skog och de fondmedel som stiftet förvaltar bidrar till att vi kan hålla igång en livaktig verksamhet i våra församlingar. Det kan till exempel handla om gudstjänster, diakoni, kyrkans barnverksamhet och körer.  

Flera av prästlönefastigheterna härstammar från medeltiden

Historien om prästlönetillgångarna går långt tillbaka i tiden. Flera av prästlönefastigheterna härstammar från medeltiden. Redan vid den tidpunkt då landet kristnades tillfördes kyrkan mark. Avkastningen blev en del av prästens lön och därför kallas denna egendom fortfarande för prästlönetillgångar. 

Avkastningen delas mellan församlingar och nationell nivå

Avkastningen från marken och fonden har använts i församlingarnas verksamhet i århundraden. Halva vinsten från förvaltningen av prästlönetillgångarna delas ut till de församlingar som har andelar i tillgångarna och andra halvan skickas till det nationella utjämningssystemet.

Prästlönetillgångarna förvaltas likt en stiftelse

Fram till 1972 förvaltade församlingarna och pastoraten självständigt prästlönetillgångarna. År 1972 lämnades skogen över till stiftsvis central förvaltning. År 1995 övergick även jordbruksmark och fonder till central förvaltning under Prästlönetillgångarna i Lunds stift. Det var också 1995 som andelstalen fördelades utifrån hur mycket prästlönetillgångar som respektive församling hade med sig in i den stiftsvisa förvaltningen. Dessa andelar förändras således inte över tid. De församlingar som inte har prästlöneandelar får ändå del av avkastningen eftersom halva den årliga vinsten från förvaltningen går till det nationella utjämningssytemet och på så sätt kommer alla församlingar till del.

Prästlönetillgångarna äger sig själva och förvaltas i stiftelseliknande form. Prästlönetillgångarna i Lunds stift är en egen juridisk person vars förvaltning styrs av stiftsfullmäktige. Stiftsfullmäktige har i sin tur delegerat uppdraget vidare till egendomsnämnden.

Resultat 2024

Det utdelningsbara resultatet efter skatt blev 78 miljoner kronor (73 miljoner kronor 2023). 68 miljoner kronor delades ut efter att 10 miljoner kronor lagts till de balanserade vinstmedlen. Prästlönetillgångarna delade ut 34 miljoner kronor till församlingarna och 34 miljoner kronor till nationell nivå, vilket ger 340 kronor per andel.  

Nyheter från prästlönetillgångarna i Lunds stift

  1. Ställ dina frågor om skogsbruket

    Publicerad 11 juni 2025

    Svenskt skogsbruk är just nu i fokus för granskning. Avverkningsmetoder diskuteras kopplat till biologisk mångfald och andra naturvärden. Främst är det trakthyggesbruket som granskas. Metoden används allmänt i svenskt skogsbruk och så även i Lunds stifts skogar. Har du frågor eller synpunkter som rör vårt skogsbruk – hör av dig till oss.

  2. Dags att klimatanpassa jordbruket

    Publicerad 18 mars 2024

    Torrare men också blötare. Det är SMHI:s framtidsprognos för klimatet i Sverige i spåren av klimatförändringarna. Växtsäsongen blir längre, men risken för torka, värmestress, skadeinsekter och extremväder i form av skyfall och liknande ökar. Inget drömscenario för Lunds stifts arrendatorer. Men det finns hopp och det stavas klimatanpassning. På en arrendatorsträff 1 februari fick stiftets arrendatorer lära sig mer om hur man kan jobba med beredskapen kring vatten.

  3. Ny miljösatsning skapar en oas längs Skivarpsån

    Publicerad 19 juni 2023

    Skivarpsån rann tidigare fram som ett rakt streck i landskapet. Nu meandrar ån istället och glider mjukt och smidigt fram som en glittrande orm genom dalgången. Detta naturvårdsprojekt med vinster för miljön är resultatet av ett lyckat samarbete mellan Prästlönetillgångarna i Lunds stift, Länsstyrelsen och arrendatorer.

  4. Nytt samarbete ger koll på byggnadsbeståndet

    Publicerad 22 maj 2023

    Hur är det ställt med prästlönefastigheterna i Lunds stift? Den frågan blir enkel att besvara när alla byggnader snart har nya vård- och underhållsplaner. Följ med till Möllerups gård när stiftingenjör, jordbruksförvaltare och arrendator ses för att gå igenom allt från taktäckning till husgrund.

  5. Kyrkan satsar på strålande framtid med solenergi

    Publicerad 3 mars 2023

    Solceller är hett åtråvärda i dessa tider med höga energipriser. Prästlönetillgångarna i Lunds stift satsar såklart på sol. Fem anläggningar ska till våren bli sex. Följ med hem till arrendatorn Jörgen Håkansson strax utanför Lund.

  6. Svenska kyrkan och det hyggesfria skogsbruket

    Publicerad 2 februari 2023

    Den svenska skogsdebatten har nästan helt kretsat kring hyggen. I Karlstads stift pågår försök i större skala med hyggesfri avverkning. Men hur ser det ut i Lunds stift?

  7. Färre träd angrips av granbarkborre

    Publicerad 9 december 2022

    Sedan 2021 minskar antalet granar som angrips av insekten granbarkborre i Lunds stifts skogar. Orsakerna är medvetna strategier och uthålligt arbete.

  8. Svenska kyrkans skogsbruk uppmärksammas internationellt

    Publicerad 28 september 2022

    Prästlönetillgångarna, Svenska kyrkan, berättar om hållbart skogsbruk och avkastningskrav, i ett symposium vid FN:s generalförsamling.

  9. Lunds stifts bidrag till blommande kantzoner en surrande succé

    Publicerad 3 maj 2022

    Under 2021 togs ett nytt grepp - en glad nyhet för att gynna miljön och pollinerare som bin, humlor och andra nyttoinsekter. Lunds stifts prästlönetillgångar köpte in 1,2 ton fröer och delade ut till arrendatorer. Det resulterade i runt 100 hektar blommande kantzoner, motsvarande hela 185 fotbollsplaner.

  10. Nytt naturreservat på gång

    Publicerad 22 april 2022

    I Hjärnarp i nordvästra Skåne räknas insekter och vårblommor för fullt. Det är en del i processen som ska leda fram till att ett nytt naturreservat bildas på ett 11 hektar stort område som Lunds stifts prästlönetillgångar förvaltar.

Solkraft från ovan

Alla Prästlönetillgångar i Sverige driver just nu ett projekt som heter Storskalig elkraftproduktion från större, effektiva och uthålliga Solkraftsanläggningar genom ökad Kyrklig Samverkan. En del i projektet är kunskapswebinarium om storskaliga solkraftsanläggningar för alla intresserade medarbetare i Svenska kyrkan. Du kan läsa mer om projektet och kommande webinarium här

Skogsbruk i Lunds stift

Lunds stift förvaltar cirka 9 500 hektar produktiv skogsmark i Skåne och Blekinge. Det är ungefär 1,6 procent av all skog inom denna region. Skogsbruket är miljöcertifierat sedan många år tillbaka.

Fond

Prästlönetillgångarna består av prästlönefastigheter, det vill säga jord och skog, samt av prästlönefonder. Prästlönefonder utgörs av medel som frigörs när prästlönefastigheter säljs.

Jord

Svenska kyrkan är en av de största markförvaltarna i Skåne och Blekinge. Som stor markförvaltare strävar Lunds stift efter att agera förutseende, stabilt och ansvarsfullt.

Förnyelsebar energi

Lunds stifts prästlönetillgångar vill bidra till omställningen till förnyelsebar energi som vind- och vattenkraft, solenergi och bioenergi.