Välkommen till Lunds stift - ett av Svenska kyrkans 13 stift. Stiftet består av 148 församlingar i Skåne och Blekinge. Vår biskop heter Johan Tyrberg.

Skånes orgelveckor 27 juni-25 juli.

Skånes orgelveckor

27 juni till 25 juli går Skånes orgelveckor 2022 av stapeln. Under en månads tid har du möjligheten att njuta av ett sjuttiotal olika orgelkonserter runt om i Skåne, Blekinge, Helsingör och Köpenhamn. I år firas dessutom festivalens 40-årsjubileum.

Rum med målningar av himlar på väggarna och lutade mot väggarna.

Cecilia Edefalk ställer ut himlar i kryptan

16 juli till 21 augusti ställer Cecilia Edefalk ut sitt måleri Lunds domkyrkas krypta. Himlen i olika blå toner möter besökaren som stiger ner i kryptan.

Kvinna fasthållen i ett rep av två personer.

Uppenbarelsebokens dramatik i årets kyrkospel

7 augusti är det premiär för årets version av Lunds stifts kyrkospel, "Uppenbarelse". Spelet som har hämtat inspiration från Uppenbarelsebokens dramatiska texter spelas i Lunds domkyrka fram till 19 september.

Barn och unga leker i gröngräset.

Stort flyktingengagemang i liten församling

Nio församlingar i Lunds stift har beviljats statliga pengar för sitt arbete med ukrainska flyktingar. Ringsjö församling, en av stiftets minsta, är en av de dem. Trots sin ringa storlek är engagemanget stort.

Välkomna till stiftets kulturarvsdag och Church keys - kyrkorock

För andra gången i världshistorien arrangeras Lunds stifts kulturarvsdag och Church Keys - kyrkorock, detta den 24 september 2022. Vårt gröna kulturarv inspirerar under dagen medan kvällen bjuder på högklassig konsert med artisterna Pernilla Andersson, Loney Dear och Elin EllyEve Svensson.

En ung kille med keps sitter i motljus och lyssnar på musik i hörlurarna.

Lyssna på Lunds stift

Liva upp pendlingen eller promenaden med en podcast från Lunds stift. Nu har dessutom en ny podcast lagts till i utbudet: Profilerna - tro hopp och kollegor.

Aktuellt från biskop Johan

Biskop Johans sommarhälsning

Inför sommaren bär de flesta av oss en förhoppning om att det ska bli en tid för vila och återhämtning, för umgänge med vänner, familj och kanske med nya bekantskaper. Samtidigt påverkas vi av krig och konflikter, av oro för klimatet och för framtiden. Lyssna till biskop Johans sommarhälsning där han delar sina tankar om att Gud har allting i sin hand.

Prästvigning 12 juni 2022

Den 12 juni prästvigdes Marcela Szumislawska-Bengtsson, Jenny Bergström, Anna-Karin Blomqvist, Jonas Helgesson, Folke Johanneryd, Anna Leis, Samuel Körner Lilja, Lena Nord, Peter Nygren, Emil Nyström, John Sacrédeus, John Sunnqvist, Viktor Svensson och Martin Wessbrandt.

Fira nattvard – ofta!

För ett par år sedan publicerades biskopsbrevet om nattvarden ”Fira nattvard” som framför allt riktar sig till församlingar och präster. Skriften tar upp olika perspektiv på nattvarden samt svarar på rent praktiska frågor, till exempel vem som får dela ut nattvarden. Coronapandemin och de restriktioner som infördes med anledning av den gjorde att många kom av sig med nattvardsfirandet. Biskop Johan Tyrberg vill aktualisera brevet igen och framför allt, att vi firar nattvard – ofta!

På djupet - med biskop Johan

Biskop Johans podd handlar om vem Gud är och om hur det är att leva som troende. Gästerna är rotade i kristen, judisk eller muslimsk tro.

Ukraina

Två män i blå hjälporganisationsjackor lastar av vattenflaskor från ett lastbilsflak.

Kriget i Ukraina

Vi är många som vill hjälpa till när människor drabbas av kriget. Du kan engagera dig på flera sätt. Tillsammans står vi enade i medmänsklighet och solidaritet.

Lastbil med förnödenheter.

Ukrainainformation för anställda

Arbetar du i Svenska kyrkan i Skåne eller Bleking och söker information från Lunds stift om Ukraina? Då ska du titta på Lunds stifts intranät.

Någon att prata med

En människa som håller en kopp med en liten spricka i.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Präst och man fikar och pratar på ett kafé

Prata med präst eller diakon

När livet är svårt kan du höra av dig till Svenska kyrkan och be att få prata med en präst eller en diakon. Det är kostnadsfritt och du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan. Vi finns här för dig oavsett ålder och livssituation.

Lunds stifts musikpodd

Du har väl inte missat Lunds stifts musikpodd? Varje program tar upp ämnen med anknytning till Lunds stifts musikliv. Ta på dig hörlurarna, lyssna och njut!

Hör orgeln i telefonen

Nu finns ljudguider för åtta av stiftets orglar. Läs reportaget och lyssna på orglarna.

Arbeta i kyrkan

Lediga tjänster

Varmt välkommen att söka jobb hos oss. Annonserna för tjänster i Lunds stift finns i pdf-format eller som länkar till församlingens webbplats. Du finner även länk till vårt vikarietorg och till tjänster över hela landet.

Arbeta i Svenska kyrkan

Vill du arbeta inom Svenska kyrkan? Har du funderat på att bli präst, diakon, kyrkomusiker eller församlingspedagog? Här kan du hitta information om utbildningsvägar, läsa om hur det är att jobba i kyrkan och vilka personer du kan kontakta.

Bli medlem i kyrkan

En man med stor ryggsäck går mellan kyrkbänkarna i Uppsala domkyrka.

Bli medlem

Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. När man vill bli medlem i Svenska kyrkan är det framförallt sin församling som man blir medlem i. Här finns alltid en plats för dig.