Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon: +46(46)155500 E-post till Lunds stift

Välkommen till Lunds stift. Vi är ett av Svenska kyrkans 13 stift och består av Skåne och Blekinge. Grunden i stiftets organisation är församlingarna. I Lunds stift finns i dag 166 församlingar. Biskopen i Lunds stift är Johan Tyrberg.

Med projektet trädgårdsdiakoni hjälper Allerums församling i nordvästra Skåne människor att läka till kropp och själ. Utmattade ges möjlighet att hämta ny kraft genom att landa i naturen och det gröna.

Trädgårdsdiakoni - ett lyft för sjukskrivna

- Jag ser tillbaka på min tid i Allerums församling med värme. Det har gett mig mycket. Jag kom upp och iväg, fick rutiner, ett socialt sammanhang och mötte andra i liknande situation.

”Värdefulla första steg på vägen tillbaka”

Han är känd för sin porträttkonst och för stora oljemålningar i expressionistisk stil. Religiösa motiv förekommer ofta. - Jesus ansikte finns alltid inom mig när jag arbetar, berättar Johan Falkman.

Konstnären Johan Falkman: ”Bibeln är en av mina största inspirationskällor”

Budget och verksamhetsplan klubbad

Stiftsstyrelsen sammanträdde den 1 december och tog beslut om verksamheten 2018

Varje sexuellt övergrepp är oacceptabelt och kan vara en brottslig handling. Sexuella övergrepp strider mot kristen människosyn och när övergreppen begås av kyrkliga medarbetare strider det dessutom mot kyrkans uppdrag.

#vardeljus i Svenska kyrkan

Konstverk öppnar dialog med Lundaborna

Ett konstverk av den internationellt välkända brittiska konstnären Nathan Coley installeras i anslutning till Lunds domkyrka. Det är starten för Råängens konst- och arkitekturprogram, Lunds domkyrkas arena för samtal med allmänheten i Lund, om vad som händer på Domkyrkans marker i Brunnshög.

Möt Marcus Nylander - ny i rollen som biskop Johan Tyrbergs kaplan. Marcus är en inbiten skåning med en stor kärlek till kyrkan och till födelsestaden Lund.

Biskopens kaplan Marcus Nylander ”Att vara präst är ett ständigt pågående relationsbygge”

- Vi ska öva oss i att våga fråga och inkludera. Jag vill kunna bistå med att vidga människosynen ytterligare. Det säger Albin Tanke, sedan i höst Lunds stifts nya samordnare för HBTQ-frågor.

Prästen Albin Tanke: "Livsviktigt att fortsätta föra en kamp mot trångsynthet"

Studiosamtal med Per Arne Joelsson, tidigare kaplan

Sorgen efter en närståendes död kan vara tung att bära på egen hand. Ibland behöver man dela sina tankar och känslor med andra människor. Astrid i Malmö gick med i kyrkans sorgegrupp efter makens död.

Astrid fick stöd i sorgegruppen

Här samlar vi material som handlar om biskop Johans visitation i f.d. Österlens kontrakt 17-22 oktober 2017

Visitation i f.d. Österlens kontrakt

Den 16 september släpps biskops Johans bok "En levande relation".

"En levande relation" - ny bok om bön av biskop Johan

Den 16 september släpps biskops Johans bok "En levande relation".

Lunds stift inledde 2017 ett samarbete med det Nordöstra stiftet i den Evangelisk-Lutherska kyrkan i Tanzania ELCT och erbjuder hösten 2018 två praktikantplatser i det nordöstra stiftet.

Praktikant i Tanzania 2018!

Möt Birgitta, Kerstin, Sandra och Lars. Varför brinner de för att pilgrimsvandra?

Fyra röster om pilgrimsvandring

Magnus Malmgren är sedan 1 juni 2017 ny pilgrimspräst i Lunds domkyrka.

"Pilgrimsvandring är fantastiskt"

Magnus Malmgren är sedan 1 juni 2017 ny pilgrimspräst i Lunds domkyrka. - Det känns jättekul. Jag har varit engagerad i pilgrimsvandring i alla år jag varit präst, säger Magnus.

Som medlem i Svenska kyrkan stöttar du samhällets mest utsatta både i Sverige och världen. Du bidrar också till att du själv och andra kan sjunga i kör, besöka kyrkans öppna förskola och prata med en präst när det krisar.

Välkommen som medlem

Lunds stift i media