Lunds stift

Välkommen till Lunds stift - ett av Svenska kyrkans 13 stift. Stiftet består av 148 församlingar i Skåne och Blekinge. Vår biskop heter Johan Tyrberg.

Hitta snabbt

En kyrkoorganist använder orgelns fotpedaler.

Sök jobb i Lunds stift

Välkommen att söka jobb hos oss. Just nu söker vi ny avdelningschef till avdelningen främjande och samverkan på stiftskansliet i Lund. På sidan hittar du också länkar till annonser för tjänster i församlingar i Lunds stift.

På en uppslagen laptop ligger en mobiltelefon som någon har sitt pekfinger på.

Ta kontakt

Här hittar du kontaktuppgifter till personal på stiftskansliet i Lund, samordnare och kontraktsprostar i Lunds stift, Domkapitlet samt Lunds stifts pressrum.

Hitta församling i Lunds stift

I Lunds stift finns i dag 148 församlingar, varav en del samverkar i pastorat.

Aktuellt

Kvinna med blont hår, klädd i svart blus.

Samtal om kyrkans roll i civilsamhället

20 maj arrangerar Svenska kyrkan i Lunds stift ett samtal i Karlskrona med Blekinges landshövding Ulrica Messing kring kyrkans roll i civilsamhället. Arrangemanget är öppet för allmänheten, men föranmälan krävs.

Fyra män och en kvinna i vita kåpor bär kors och ljus.

Vuxenkonfirmation – en chans till fördjupning och en mäktig upplevelse

Konfirmera sig som vuxen? En grupp i åldrarna 35 till 60-plus i Tollarps församling tog steget. För Lars-Åke Löv och Peter Kondrup blev konfirmationsläsningen starten på ett nytt och givande kapitel i livet - och en erfarenhet som de inte vill vara utan.

Tonårskille i vit tröja.

Trainee-året gav Engel mod att ta plats

Engel Stenström, 19 år, har under 2023-2024 varit trainee i Karlshamns församling. Praktikåret har både utvecklat honom som person och gett värdefulla insikter i hur det är att jobba i Svenska kyrkan. - Idag är jag mer självsäker som ledare och vågar ta plats och tala inför större grupper. Kyrkan är en stor del av mig och mitt hjärta, så jag känner att det definitivt finns en framtid för mig i kyrkan på något sätt. Men först väntar studier till sjuksköterska.

Kyrka med byggställning.

81 miljoner kronor till ett 60-tal projekt i Skåne och Blekinge

Lunds stiftsstyrelse har beslutat om fördelningen av den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) och kyrkounderhållsbidraget (KUB) för 2025. Ansökningarna var rekordmånga och prislapparna högre än normalt – samtidigt som riksdagen inte höjt den kyrkoantikvariska ersättningen sedan 2009.

Kollage av personporträtt.

Anmäl dig till Kyrkdagar 2024 - Kallad till kärlek

Välkommen till Lunds stifts Kyrkdagar 2024: Kallad till kärlek. I två hela dagar, 10—11 september skapar vi en kreativ mötesplats för att ge inspiration, fortbildning, dialog, fördjupning, och känslan av fest och gemenskap. Dagarna är öppna för församlingsbor, ideella, förtroendevalda och anställda i Svenska kyrkan.

Kvinna håller en föreläsning för publik.

Dags att klimatanpassa jordbruket

Torrare men också blötare. Det är SMHI:s framtidsprognos för klimatet i Sverige i spåren av klimatförändringarna. Inget drömscenario för Lunds stifts arrendatorer. Men det finns hopp och det stavas klimatanpassning. På en arrendatorsträff 1 februari fick stiftets arrendatorer lära sig mer om hur man kan jobba med beredskapen kring vatten.

Biskopen visiterar Malmö våren 2024

Under våren blir det biskopsvisitation i Malmö. Mellan februari och maj besöker biskop Johan Tyrberg samtliga församlingar för att träffa medarbetare, förtroendevalda och församlingsbor. Huvudfrågan för mötena är hur församlingarna möter människors längtan efter Gud.

En bok för reflektion om livets svåraste frågor

Då och då ställs vi alla inför situationer som inte har några enkla utgångar. Det är en del av att vara människa: att brottas med dilemman, fatta beslut – och leva med dess konsekvenser. Många beslut gäller främst oss själva och våra egna kroppar. Men de flesta beslut påverkar också i allra högsta grad andra. I ”Livets början och livets slut” vrider och vänder Sveriges biskopar på några av människans svåraste frågor.

Dopet – livets första fest

Allt du behöver veta om dopet

Prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev.

Prenumerera på nyhetsbrevet Aktuellt i Lunds stift

Håll dig uppdaterad om vad som händer inom Svenska kyrkan i Skåne och Blekinge. Nyhetsbrevet utkommer en gång i månaden och riktar sig till dig som är intresserade av vad som händer i Lunds stift.

Digitalt nyhetsbrev.

Prenumerera på nyhetsbrevet Internationellt arbete i Lunds stift

Håll dig uppdaterad om vad som händer inom området internationellt arbete i Lunds stift. Nyhetsbrevet utkommer fyra gånger per år.

En man med stor ryggsäck går mellan kyrkbänkarna i Uppsala domkyrka.

Bli medlem

Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. När man vill bli medlem i Svenska kyrkan är det framförallt sin församling som man blir medlem i. Här finns alltid en plats för dig.

En person hjälper ett barn att tända ett ljus.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

Facebooks logotyp.

Lunds stift på Facebook

Följ Lunds stift på Facebook.