Lunds stift

Välkommen till Lunds stift - ett av Svenska kyrkans 13 stift. Stiftet består av 148 församlingar i Skåne och Blekinge. Vår biskop heter Johan Tyrberg.

Hitta snabbt

En kyrkoorganist använder orgelns fotpedaler.

Sök jobb i Lunds stift

Stiftskansliet i Lund söker stiftsdirektor. Denna och andra lediga tjänster i församlingar, pastorat och på stiftskansliet hittar du här.

På en uppslagen laptop ligger en mobiltelefon som någon har sitt pekfinger på.

Ta kontakt

Här hittar du kontaktuppgifter till personal på stiftskansliet i Lund, samordnare och kontraktsprostar i Lunds stift, Domkapitlet samt Lunds stifts pressrum.

Hitta församling i Lunds stift

I Lunds stift finns i dag 148 församlingar, varav en del samverkar i pastorat.

Aktuellt

Två män vid ett fönster

Nytt samarbete ger koll på byggnadsbeståndet

Hur är det ställt med prästlönefastigheterna i Lunds stift? Den frågan blir enkel att besvara när alla byggnader snart har nya vård- och underhållsplaner. Följ med till Möllerups gård när stiftingenjör, jordbruksförvaltare och arrendator ses för att gå igenom allt från taktäckning till husgrund.

Tre personer i en kyrka

”Ljuset kommer att döda oss, rymden är inte tom och den mörka materien är förutsättningen för liv”

Orden är astronomen Bengt Gustafssons, och ett av många hisnande faktum som presenterades för det hundratal besökare som samlats i Lunds domkyrka vid den årliga sammankomsten för stiftelsen Baculus deperditus 16 maj.

#kidsedition lyssnar till barnens röst och perspektiv. Leder verksamheten gör bland andra församlingspedagogen Pernilla Lundström och diakonen Riikka Westerholm.

#kidsedition bidrar till hopp och livsglädje för barn i Helsingborg

Hur härligt är det inte att få leka på samma gräsmatta som prinsar och prinsessor lekt? Eller att mitt inne i skogen hitta en källa med rent och klart vatten, kupa sina händer och dricka av det friska livgivande vattnet? Projektet #kidsedition arbetar för att barn ska få en ökad tillit till vuxna och till samhället och visar på nya positiva sociala miljöer.  

En man och två kvinnor sitter runt ett bord och arbetar med två laptops, papper och pärm.

Involvera och inspirera - nyckelord i kursen ”Att vara kyrka”

I S:t Andreas kyrka i Malmö har de ideella medarbetarna alltid varit många. I dagsläget är ett drygt 50-tal ideella engagerade i olika verksamheter, gudstjänster och mötesplatser. Men för att utveckla arbetet, bygga för framtiden och få ännu fler att engagera sig, går anställda och ideella tillsammans nu utbildningen ”Att vara kyrka” på Helsjöns folkhögskola.

Grundkurs för ideella som vill leda gudstjänst

Hösten 2023 ordnar Lunds stiftskansli en grundkurs för dig som är ideell i församling eller pastorat och vill leda gudstjänst. Kursen hålls på Stiftsgården Åkersberg i Höör. Anmälan görs av din hemförsamling senast 16 juni.

Läs fler nyheter från Lunds stift

Vill du konfirmeras?

Sök efter en konfirmationsgrupp eller ett konfirmationsläger som passar dig och dina intressen.

Hitta konfirmation
Dramatiskt ljus på pelare och valv i kryptan.

Lunds domkyrka fyller 900 år

År 2023 är det 900 år sedan Lunds domkyrkas äldsta altare invigdes. Det östra altaret i kryptans absid invigdes den 30 juni 1123 till Johannes döparen, profeter och patriarker. Det firas med ett jubileumsprogram under hela året. Den första jubileumshelgen firas 30 juni 2 juli 2023. Under helgerna i september uppmärksammas jubiléet. Runt den 17 september är vetenskap, tro och tid i centrum. Den 17 september 1923 återinvigdes nämligen uret.

En man med stor ryggsäck går mellan kyrkbänkarna i Uppsala domkyrka.

Bli medlem

Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. När man vill bli medlem i Svenska kyrkan är det framförallt sin församling som man blir medlem i. Här finns alltid en plats för dig.

En person hjälper ett barn att tända ett ljus.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

En gåva för världen

Som månadsgivare tar du ställning för alla människors rätt till ett värdigt liv.

Bli månadsgivare