Miljö, hållbarhet och certifiering
Förvaltningen av skogen ska vara effektiv och ge bästa möjliga uthålliga totalavkastning samtidigt som den ska utföras på ett hänsynsfullt sätt i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar. För att detta ska lyckas krävs ett långsiktigt och hållbart brukande av skogen. Att ta hänsyn till naturmiljö, kulturmiljö och människor är därför självklart vid skogliga åtgärder.
Skogsbrukets miljöarbete styrs i stor utsträckning av skogsvårdslagen och de regler som ryms inom miljöcertifieringarna PEFC™ och FSC® (FSC-C014110). Lunds stifts skogsbruk är certifierat enligt bägge standarder och följer också den miljö- och klimatpolicy som är antagen av Lunds stiftsfullmäktige.
Certifiering av skogsmark innebär en miljömärkning där skogsägaren förbinder sig att följa ställda krav och accepterar kontroll av en utomstående, oberoende kontrollant. Det är också en garanti för virkesköpare att skogsägaren uppfyller de krav som marknaden ställer på sågade trävaror och pappersprodukter. På nationell nivås sidor om skogsbruk kan du läsa mer om certifieringarna.
Lunds stift har beräknat den skogliga verksamhetens klimatpåverkan sedan 2016. Lunds stifts skog lagrar 6,8 miljoner ton koldioxid. De virkesprodukter som stiftet sålt 2024 har lett till att utsläppen av fossil koldioxid minskat med över 36 000 ton. Under den senaste femårsperioden har stiftet endast avverkat 55 procent av tillväxten vilket gör att virkesförrådet ständigt ökar och binder mer koldioxid.