Stiftskansliet ska stödja och främja
Till sin hjälp i arbetet har biskopen ett stiftskansli som ska stödja och främja anställda, förtroendevalda och ideella i Lunds stifts 148 församlingar. Det sker bland annat genom utbildning, fortbildning och rådgivning i olika frågor.
Stiftet ska också se till att församlingarna följer Svenska kyrkans regelverk, kyrkoordningen och Svenska kyrkans bestämmelser och har till uppgift att förvalta kyrkans skog, jord och fondmedel, de så kallade prästlönetillgångarna.
Stiftskansliet består av ett 60-tal anställda uppdelade på sex avdelningar: biskopsenheten, direktorsenheten, avdelningen för främjande och tillsyn, avdelningen för främjande och samverkan, avdelningen för pastoral utveckling och avdelningen egendomsförvaltningen.
Biskopsenheten
Biskopsenheten leds av biskopen och har till uppgift att hjälpa denne att utöva sitt uppdrag gentemot stiftskansliet, församlingar, pastorat, samhälle och näringsliv. Det rör sig om administrativt stöd, strukturering och beredning av frågor, uppdrag och visitationer, pressfrågor med mera.
Direktorsenheten
Direktorsenheten leds av stiftsdirektor Linda Raimosson.
Stiftsdirektorn har det övergripande ansvaret för stiftskansliets arbete, leder kansliets ledningsgrupp och arbetar i nära samverkan med de förtroendevalda. Stiftsdirektorn arbetar också med nationell samordning i olika frågor tillsammans med övriga stift och kyrkokansliet i Uppsala.
Direktorsenheten ansvarar för att
- ta fram förslag till budget och bokslut
- bereda ärenden till arbetsutskott, stiftstyrelsen, stiftsfullmäktige och ärenden som rör stiftelser.
- stödja både stiftskansliet och församlingar och pastorat i ekonomi- och HR-frågor.
Avdelningen för främjande och tillsyn
Avdelningen, som leds av Agneta Hyllstam, har till uppgift att främja, erbjuda stöd och kompetens samt utöva tillsyn inom kyrkoordningsfrågor och övergripande organisations- och rättsfrågor. Avdelningen handlägger en stor del av domkapitlets ärenden och arbetar också främjande gentemot församlingar och pastorat inom kommunikation, relationen mellan kyrka, kultur och samhälle, ledarstöd, strategiskt utredningsarbete samt behörighetsfrågor för präst och diakon.
Avdelningen för främjande och samverkan
Avdelningen, som leds av Christer Nothnagl, har till uppgift att främja och erbjuda församlingar och pastorat stöd och kompetens inom administration (IT, diarie- och arkivfrågor), fastighet och kulturarv, strategiskt klimatarbete och hållbar utveckling samt i kontakten med myndigheter. Avdelningen har också ett internt ansvarsområde som består av stiftskansliets reception, vaktmästeri och service, ekonom, kursadministration samt lokalansvar.
Avdelningen för pastoral utveckling
Avdelningen, som leds av Mats Aldén, ska främja och stödja församlingar och pastorat i kyrkans grundläggande uppgift: fira gudstjänst, bedriva undervisning och utöva diakoni och mission. Avdelningen arbetar därutöver med
- rekrytering inom de fyra profilyrkena i Svenska kyrkan (präst, diakon, församlingspedagog och kyrkomusiker)
- institutionssjälavård genom avtal med församlingar och pastorat
- stöd till kristna förskolor
- telefon- och nätsjälavård genom jourhavande präst
- enskild själavård och handledning till anställda och förtroendevalda genom Lunds stifts själavårdscentrum.
Avdelningen är indelad i tre arbetsteam: teamet för lärande och undervisning, teamet för församlingsliv, teamet för själavård och arbetshandledning
Avdelningen för egendomsförvaltningen
Egendomsförvaltningen leds av Katarina Hallenborg. Avdelningen förvaltar tillsammans med egendomsnämnden stiftets prästlönetillgångar, det vill säga jord, skog och fonder. Avkastningen från tillgångarna har använts i församlingarnas verksamhet i århundraden.
Två stiftsgårdar och en folkhögskola
Lunds stift har två stiftsgårdar, Stiftsgården Åkersberg i Höör och Stiftsgården Södra Hoka i Asarum norr om Karlshamn.
I Blekinge finns också Jämshögs folkhögskola som Lunds stift är huvudman för. Genom att vara huvudman för skolan stödjer Lunds stift skolan ekonomiskt och sätter också sin prägel på skolan. Här ges bland annat utbildning för att rusta dem som har ett ideellt uppdrag i Svenska kyrkan.