Örgryte gamla kyrka.
Foto: Helena Sandström

Örgryte pastorat

Örgryte pastorat består av församlingarna Björkekärr, Härlanda, Sankt Pauli och Örgryte samt Sjukhuskyrkan i östra Göteborg. Här finns plats för dig, vem du än är!

Vad vill du göra?

Örgryte Pastorsexpedition

Hit kan du vända dig med frågor kring bokning av förrättning och lokal. Vi kan också hjälpa dig komma i kontakt med personal i församlingarnas verksamheter. Torsdag 1 februari håller expeditionen öppet 13-15 (stängt förmiddag). 

Öppettider: Vardagar 09-12 (om ej annat anges)
Telefon: 031-731 80 40
E-postorgryte.pastorat@svenskakyrkan.se
Besöksadress: Herrgårdsgatan 2 (nedanför Örgryte nya kyrka)
Postadress: Örgryte pastorat, Box 6034, 400 60 Göteborg


Söker du en särskild person?
Sök personal

Aktuellt i Örgryte pastorat

Personer sitter runt ett bord med ljus, bibel, popcorn, fika, leksak, garnnystan med mera.

Det händer i kyrkan

I Örgryte pastorats församlingar finns plats för dig som älskar att sjunga, söker tystnad och ro, vill träffa nya människor, fördjupa dig eller göra skillnad för andra. Kom och upptäck allt som sker!

Kyrkporten är öppen.

Välkommen till våra kyrkor

Det finns sex kyrkor i Örgryte pastorat. Du hittar en av Göteborgs mest populära kyrkor för dop och vigslar hos oss - liksom kyrkan dit arkitektstudenterna vallfärdar. Är du nyfiken på att veta mer?

Två stolar, på den ena står ordet "reserverad", genom stolarna syns en kör som håller konsert.

Musik och konsert

Svenska kyrkan är Sveriges största arrangör av musikevenemang och bidrar till ett levande kulturliv i Göteborg. I Örgryte pastorats kyrkor kan du njuta av till exempel klassiska verk, lunchmusik, visa och gospel.

Ett svartvito foto av en ensam pinnstol.

Ensam tillsammans

Upplever du att ensamhet är svårt? Oavsett om du är ensam av eget val eller ofrivilligt finns en plats för dig att vara ensam – tillsammans. Fem tisdagar kl 13.00-15.00 i Härlanda församlingshem, start 5/3.

En hand håller en penna och antecknar på ett papper.

Fondträff

Bor du i Örgryte pastorat? Lever du på existensminimum eller nästintill? Då kan du få hjälp att söka fonder. Måndag 4 mars kl 10-12 och 13-15 i Sankt Pauligården vid Redbergsplatsen.

Några personer och en kvinnlig präst sitter på stolar i en ring i en kyrka.

Stöd i sorgen

Du är inte ensam i sorgen. I kyrkan finns stöd som hjälper dig att leva vidare. Örgryte pastorat bjuder in till flera olika sorgegrupper.

Lediga tjänster

Kanske blir vi din nästa arbetsgivare? Välkommen att söka tjänst hos oss i Örgryte pastorat!

Ett rutmönster av bilder från Instagram.

Följ oss i sociala medier

Örgryte pastorat finns på Facebook, Instagram och Youtube. Gå in och följ :)

Berättelser i Örgryte pastorat

Sju personer sitter på stolar och sjunger.

Kravlös sånggemenskap i Våga sjunga

Våga sjunga-kören i Härlanda är en kör för alla, oavsett förkunskaper. "Jag är med här för att det ger mig en sån härlig känsla. Jag går härifrån både glad och avslappnad" berättar körsångaren Lena.

Bild på en person med blont hår som spelar piano.

"Man måste få leka lite som vuxen"

På Frivilligcentralen Knuten i Kålltorp finns öppna gruppen Spela & Sjung. Här spelar nybörjare och erfarna kända låtar med tre-fyra ackord. "Människan måste ha vattenhål, komma bort från prestation och få leka lite som vuxen" säger deltagaren Lotta.

Porträttbild på en tårögt leende kvinna i en kyrka.

Inte ensam i sorgen

Att få dela sina tankar och upplevelser med andra i en liknande situation är ett värdefullt sätt att bearbeta sorgen. Det menar Eva, Jonas, Gull-Marie och Anders som leder samtalsgrupper om sorg.

Kyrkoåret: Fastan

Två personer är ute på långpromenad. Det är vinter och solen skiner.

Fastan

Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastan ger oss tid för eftertanke och bön, och tid att växa i tron.

Fastekalender

Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastan ger oss tid för eftertanke och bön, och tid att växa i tron.

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva
Tre barn med ryggsäckar på väg till skolan.

Bli månadsgivare till Act Svenska kyrkan

Med en liten gåva varje månad kan du bidra till att fler barn får gå i skolan, att människor som flyr från krig får skydd och att fler kan ta sig bort från fattigdom.

En grupp ungdomar med vänskapsarmband står i en klunga med händerna i mot mitten.

Utbytesprogrammet

Act Svenska kyrkans utbytesprogram är för dig mellan 18 och 30 år. Dela vardagslivet, och engagera dig i kyrkan och samhället under tre månader i Filippinerna eller Tanzania. Sista ansökningsdag är 15 mars.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

Har du frågor gällande personuppgiftsincident?

För allmänna frågor, vänd dig till Svenska kyrkan via ciso@svenskakyrkan.se

För frågor gällande Örgryte pastorat, kontakta kanslichef Agneta Johnsson, agneta.johnsson@svenskakyrkan.se 

Personuppgifter

Här finns information om hur Örgryte pastorat hanterar dina personuppgifter enligt Dataskyddsförordningen GDPR.

Utgivningsbevis

Databasen www.svenskakyrkan.se/orgryte har utgivningsbevis och tillhandahålls av Örgryte pastorat. Ansvarig utgivare: Martin Lindh. 

Kakor/cookies

Webbplatsen förvaltas av Svenska kyrkan på nationell nivå. Det innebär att det är kyrkostyrelsen som är personuppgiftsansvarig för webbplatsens hantering av kakor. Läs mer om kakor på svenskakyrkan.se