Bra att veta
Vigselsamtal
Att gifta sig är ett stort steg och ett stort val, det kan därför vara viktigt att få sitta ner i lugn och ro och prata igenom det som ska ske. Inför vigseln träffar därför brudparet prästen för ett vigselsamtal, då man tillsammans väljer psalmer, går igenom vigselns olika moment och bekantar sig med varandra.
Hindersprövning
För att vigseln ska kunna äga rum behöver ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. En hindersprövning är giltig under fyra månader och ska överlämnas till vigselprästen i god tid före vigseln, gärna vid vigselsamtalet.
Detta ingår i vigseln
Själva vigseln kostar ingenting och när ni bokar vigsel i Svenska kyrkans ordning ingår präst, musiker och vaktmästare. Vilka personer som kommer tjänstgöra får ni dock oftast inte veta vid bokningen. Det får ni besked om när vi lagt tjänstgöringsschemat. Regler för dekorationer kan skilja sig åt i de olika kyrkorna - kontakta pastorsexpeditionen för mer info.
Egen präst
Om ni har kontakt med en egen präst som kan viga er går det bra, men det är viktigt att veta vilket samfund prästen tjänstgör i. Om prästen tjänstgör i annat samfund än Svenska kyrkan krävs upplåtelse av kyrkorummet. Då vigseln inte blir i Svenska kyrkans ordning ingår inte heller musiker, utan det måste ni ordna på egen hand. Kontakta pastorsexpeditionen om ni har frågor.
Kyrklig välsignelse
För er som är gifta borgerligt eller har ingått registrerat partnerskap är det möjligt att välja kyrklig välsignelse. Välsignelsegudstjänsten påminner om vigseln, men prästen ställer inga frågor om ni vill ta varandra som makar. En kyrklig välsignelse har heller ingen juridisk status. Kontakta pastorsexpedtionen om ni vill veta mer, eller boka en tid.