Föräldrar och barn sitter i en ring och viftar med sjalar i olika färger.
Foto: Karolina Braun

Barn och familj

Öppna förskolan är en plats för barn och vuxna att träffas i vardagen. Gudstjänst för små och stora och söndagsskola ger plats för alla nyfikna.

Aktuellt barn och familj:

Små och stora 17/3

Gudstjänsten riktar sig till liten som stor. Församlingens barnkörer och förskola är med och sjunger! Tema Maria möter en ängel. Söndag 17/3 kl 16.00 i Sankt Pauli kyrka.

Illustration av ett gäng glada munnar samt noter.

Projektmammakör

Är du mamma och längtar efter att sjunga i kör? Då är projektmammakör något för dig! Vi träffas fem onsdagar i Härlanda församlingshem, med start 20 mars och avslutar med vårkonsert den 27 april.

För de yngsta ca 0-5 år

Rytmik i Sankt Pauli

Sjunga, gunga, dansa och musik i olika stilar för de yngsta. Platserna till vårens grupper är fyllda.

Barn upplever musik och rytmik med trumma, ägg, såpbubblor med mera.

Rytmik i Härlanda

Grupper för de yngsta i Härlanda församling. Platserna till våren 2024 är fyllda. Platserna hösten 2024 släpps torsdag 13 juni kl 12.00.

ONSDAX

Kom och häng efter förskolan tillsammans med ditt barn! För barn upp till 4 år. Onsdagar 15.30-17.00 i Sankt Pauligården.

Öppen förskola i Sankt Pauli

Lek, samvaro, sångstund och fika för små barn och föräldrar. Onsdagar kl 10.00-11.30 i Tillflykten, Sankt Pauligården.

Barn och föräldrar sitter på golvet och leker med färgglada sjalar.

Öppen förskola i Björkekärr

Välkommen till våra mötesplatser Himlamys, Himlabus och Himlakul i Björkekärrs kyrka för små barn tillsammans med vuxen!

Öppen förskola i Härlanda

Fri lek, sångstund och enklare fika för barn och föräldrar. Måndag och fredag kl 10.00-12.00 i Härlanda församlingshem.

Öppet hus i Örgryte

Små och stora - från bebisar och uppåt - är välkomna till öppna förskolan Öppet hus. Vi har under terminerna öppen barnverksamhet på tisdagar i Örgryte församlingshem och på torsdagar i Skårs kyrka.

Barn ca 6-13 år

Texten "Kyrkis" och en hög med tärningar i olika färger.

Kyrkis

Ett öppet fritids för dig som går i åk 3-5. Här finns pyssel, mysigt häng, spel, samling, mellanmål och läxhjälp! Tisdagar kl 14.00-16.30 i Härlanda församlingshem.

Ett barn med ryggsäck gör tummen upp.

Barngrupper i Björkekärr

Kom hit och häng med oss på Himlahyss, Reflex eller Flex. Björkekärrs församling erbjuder en rolig och meningsfull fritid med en blandad kompott av aktiviteter, för dig som går i åk F-7.

Två barn är på körövning.

Barnkörer i Björkekärr

Häng med och sjung med oss! I Björkekärrs församling finns körer för barn från förskoleklass upp till åk 5.

Fredax

Fredax är ett gott fredagshäng för dig som går i 3:an-6:an. Fredagar kl 16.30-19.00 i Sankt Pauligården.

Barnkörer i Örgryte

Sjung, pyssla och ha kul tillsammans! I Skårs kyrka i Örgryte församling finns Miniorkören (6-9 år) och Diskantkören (från 10 år).

Barn och gudstjänst

Alla åldrar är välkomna till gudstjänsten i kyrkan. Det finns ofta möjlighet för barn att vara med på barnsamling/söndagsskola i gudstjänsten. Ibland firar vi också familjegudstjänst som ofta kallas Små & stora - en gudstjänst särskilt anpassad för barn. Se tips nedan!

Små och stora 17/3

Gudstjänsten riktar sig till liten som stor. Församlingens barnkörer och förskola är med och sjunger! Tema Maria möter en ängel. Söndag 17/3 kl 16.00 i Sankt Pauli kyrka.

Texten Små & Stora och illustrationer av människor.

Små & Stora i Härlanda

Alla åldrar är varmt välkommen att fira mässa tillsammans i Härlanda kyrka varje söndag kl 11. Kommande tillfälle är 3/3.

SMÅ&stora och Minikyrka i Pauli

Gudstjänster med de små, för både liten och stor, i Sankt Pauli församling.

Söndagsskola i Sankt Pauli

I söndagsskolan ber vi, sjunger, ritar och hör berättelser ur Bibeln. Det finns tre olika grupper utifrån åldersgrupp, från ca 3 år och uppåt. Söndagar i högmässan kl 11.00 i Sankt Pauli kyrka.

Vill du veta mer om dop?

Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen. En manlig präst håller barnets hand.

Dop i Örgryte pastorat

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker tradition och ett tillfälle för glädje och fest.

Förskola

Bilder av barn som leker, ute och inne, och förskolans logga.

Sankt Pauli förskola

Sankt Pauli förskola vill ge varje barn trygghet och goda förutsättningar att växa, lära och utvecklas. Förskolan har en kristen profil med två avdelningar, Arken & Oliven. Det finns platser hösten 2023.

Familjestöd

En pappa bär på två barn, ett äldre barn går framför.

ABC Föräldraträffar

Vill du få inspiration och stöd i ditt föräldraskap? Härlanda församling samarbetar med Socialförvaltningen Centrum i föräldraträffar där du får ta del av aktuell forskning och samtala och dela erfarenheter.

Solljus som reflekteras i vattnet.

Kyrkans familjerådgivning

Svenska kyrkans familjerådgivning i Göteborg är till för par och familjer som upplever relationsproblem av olika slag. Här kan ni i lugn miljö få samtala med varandra och finna vägar ur låsta positioner eller få hjälp i svåra livshändelser och kriser. Besöksavgiften är subventionerad för er som bor inom Örgryte pastorat.

En person i grön t-shirt och diakonsmycke sitter vid ett bord mittemot en tom fotölj.

Samtal och stöd

I kyrkan finns plats för dig som söker någon som lyssnar eller som behöver hjälp och stöd när livet krisar. Du kan vända dig till en diakon eller präst i din hemförsamling.

Berättelser:

Ett barn med yvigt lockigt ljust hår tittar framåt.

Kärlek är fundamentet

ABC Föräldraträffar ger föräldrar verktyg i relationsbygget, där själva fundamentet är kärlek. – Vi behöver ge barnen fem gånger mer kärlek än tillrättavisningar, säger Maria Löfdahl, diakon och gruppledare.

En grupp barn sitter på golvet och tittar mot tre vuxna som gör rörelser med händerna.

Minikyrkan bygger en stabil grund

I Sankt Pauli församling är det Minikyrka sex gånger om året. Då bjuder församlingen in till samling för barn i förskoleålder. 

En kantig byggnad i centrum omgiven av regnbåge, påskägg och harar samt andra byggnader i Minecraft.

Bygger vänskap i Minecraft

I Härlanda församlings egen minecraftvärld bygger barnen tillsammans. Här läggs också grunden för vänskap – inte minst viktigt för barn som saknar andra vänner. – Jag blir rörd varje gång en förälder uttrycker “Tack för den här världen: nu har jag fått höra mitt barn skratta”, berättar församlingspedagog Sofia Stensby.

En glad flicka i vit klänning håller två vuxna i varsin hand.

Lovisa döptes på sin 1-årsdag

Det planerade dopet pandemiåret 2020 flyttades fram – och fram igen. Till slut bestämde Gustav Heiker Iwdal och Frida Holmgren att deras Lovisa skulle få fira dopet på sin 1-årsdag. – Att se henne stappla fram till dopfunten och att hon var så delaktig gjorde att dopet blev jättefint, säger Gustav.

Två fingrar är på väg att mötas.

Att få plats för sin berättelse

Jag möter Peter Nätterdal, teolog och psykoterapeut, vid Svenska kyrkans familjerådgivning. – Det är ett basalt behov vi människor har: att känna oss trygga i livet. Det handlar ofta om att få plats med sin berättelse, säger han.

En person tittar på sin mobil.

En trygg vuxen på nätet

Den digitala världen är ingen motpol till den fysiska utan är här för att stanna. Det menar Sofia Stensby församlingspedagog i Härlanda, som vill vara en trygg vuxen på nätet för ungdomar.

Mer om vad som händer i kyrkan:

Personer sitter runt ett bord med ljus, bibel, popcorn, fika, leksak, garnnystan med mera.

Det händer i kyrkan

I Örgryte pastorats församlingar finns plats för dig som älskar att sjunga, söker tystnad och ro, vill träffa nya människor, fördjupa dig eller göra skillnad för andra. Kom och upptäck allt som sker!