Skor står på golvet, i mitten finns en tom yta.
Foto: Helena Sandström

Ung

Det finns mycket att fundera på när man är ung. I kyrkan finns en plats att bli sedd, att hitta vänner och aktivitet och få prata om livet och tankar om tro.

Aktuellt

Unga personer sitter lutande mot en stenmur och skrattar.

Konfirmation i Örgryte pastorat

Du är inte ensam om att fundera över livet. Konfirmation är tid att fundera, dela, lära och uppleva. Anmälan för de flesta grupper är nu stängd, men du kan fortfarande anmäla till gruppen i Björkekärr.

After school - 14 år och uppåt

Kom en stund efter skolan och häng hos oss! Drop in på onsdagar 15-17 i Örgryte församlingshem.

Ungdomsgrupp, häng och möjlighet att bli ung ledare:

En grupp ungdomar håller om varandra i en ring.

Ungdom i Björkekärr

I Björkekärrs församling finns plats för dig gemenskap och engagemang för dig som är ung. Välkommen med!

Ungdom i Härlanda

Välkommen till Härlanda församling - du som är ung!

Ett gäng skor på ett golv.

Ungdom i Sankt Pauli

Konfirmation och ungdomsgruppen Tonår - det hittar du i Sankt Pauli församling.

Ungdom i Örgryte

Örgryte församling har flera konfirmandgrupper och möjlighet för dig som vill engagera dig som ung ledare. Hösten 2023 startar också After School.

När du vill prata med en vuxen:

Illustrerad bild där en ung tjej tittar på sin mobil, två andra personer tittar på från avstånd.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.

Utbytesprogram och praktik

En grupp ungdomar med vänskapsarmband står i en klunga med händerna i mot mitten.

Utbytesprogrammet

Välkommen att söka till Ung i den världsvida kyrkan, Act Svenska kyrkans utbytesprogram för unga vuxna mellan 18–30 år. Missa inte chansen att följa med till Jordanien, Israel och Palestina i december. Sök senast 24 september.

Några personer står och pratar, en person har en tröja med texten "Ung resurs" på ryggen.

Ung resurs

Ung resurs är ett praktikår i Svenska kyrkan. Under minst tio månader får du som praktikant möjlighet att arvoderat ta del av kyrkans och församlingens liv och verksamhet. Uppgifterna kan variera i olika församlingar. För att antas som praktikant behöver du vara nyfiken på att lära känna Svenska kyrkan, dess tro och liv samt dess yrken. Ansök senast 15 april.

Vill du sjunga i kör? Kika in här och läs mer om våra körer:

Personer i svart och rosa sjunger, i mitten finns en plats ledig.

Körer

Musiken sjuder i kyrkorna i Örgryte pastorat. Här finns ett brett utbud av körer och musikgrupper, från de allra minsta till pensionärer, för dig som vill vara med och sjunga själv.

Berättelser

Glada barn och ungdomar som spänner musklerna och visar kämpaglöd.

Sofia vill ge barnen framtidstro

Volontären Sofia vill ge de romska barnen i Rumänien framtidstro. Men när coronapandemin kom sattes mycket av arbetet på paus. – Det är verkligen så att den som redan är utsatt nu blivit ännu mer utsatt, säger Sofia.

En person tittar på sin mobil.

En trygg vuxen på nätet

Den digitala världen är ingen motpol till den fysiska utan är här för att stanna. Det menar Sofia Stensby församlingspedagog i Härlanda, som vill vara en trygg vuxen på nätet för ungdomar.

Tegelbyggnader, skorstenar och taggtråd.

Från mörker till ljus

Konfirmationsåret ”Från mörker till ljus” handlar om att hitta en riktning i livet och att bli en kraft för det goda. Det har konfirmanderna i Björkekärr fått fördjupa sig i. Och i augusti kunde de äntligen åka iväg till Krakow och Auschwitz-Birkenau – en resa med många starka intryck.

Illustration av en person som sitter framför en skärm.

Närvarande nätvandrare

Nätvandrarchatten är en möjlighet för unga att chatta tryggt med en vuxen. – I mötet vill vi vara närvarande här och nu. Det är viktigt att vi som svarar vågar stanna kvar i det mörka så länge som det behövs, berättar projektledare Linda Andersson. 

Två person står framför en vägg som föreställer en skog.

Unga resurser på väg

Att ta första stegen ut i arbetslivet med kyrkan som trygg miljö: Det är något av syftet med praktikåret Ung Resurs. – Det är en möjlighet att få utbyta åsikter och idéer, jag skulle definitivt rekommendera praktikåret, menar Emilia från Tyskland.

En person i prästkläder välsignar och håller sin hand över dopkandidaten.

"Det finns en plats där alla är välkomna"

Att bli döpt som vuxen kan vara ett stort steg för många. Men Trolla säger att det gick ganska lätt att hitta rätt, sedan tanken på dop vuxit fram. – För mig är kyrkan en trygg plats där alla är välkomna. Det vill jag vara med och bidra till, säger Trolla.