Skor står på golvet, i mitten finns en tom yta.
Foto: Helena Sandström

Ung

Det finns mycket att fundera på när man är ung. I kyrkan finns en plats att bli sedd, att hitta vänner och aktivitet och få prata om livet och tankar om tro.

En grupp ungdomar håller om varandra i en ring.

Ungdom i Björkekärr

I Björkekärrs församling finns plats för dig gemenskap och engagemang för dig som är ung. Välkommen med!

Ungdom i Härlanda

Välkommen till Härlanda församling - du som är ung!

Ett gäng skor på ett golv.

Ungdom i Sankt Pauli

Konfirmation och ungdomsgruppen Tonår - det hittar du i Sankt Pauli församling.

Ungdom i Örgryte

Örgryte församling har flera konfirmandgrupper och möjlighet för dig som vill engagera dig som ung ledare.

Två tjejer skrattar och kramar varandra.

Konfirmation i Örgryte pastorat

Du är inte ensam om att fundera över livet. Konfirmation är tid att fundera, dela, lära och uppleva. Nu har vi öppnat anmälan till konfirmation under läsåret 2024/2025.

När du vill prata med en vuxen:

Illustrerad bild där en ung tjej tittar på sin mobil, två andra personer tittar på från avstånd.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.

Utbytesprogram och praktik

En grupp ungdomar med vänskapsarmband står i en klunga med händerna i mot mitten.

Ansök till utbytesprogrammet

Utbytesprogrammet är för dig mellan 18 och 30 år. Dela vardagslivet, och engagera dig i kyrkan och samhället under tre månader i Filippinerna eller Tanzania. Sista ansökningsdag är 15 mars.

Några personer står och pratar, en person har en tröja med texten "Ung resurs" på ryggen.

Ung resurs

Ung resurs är ett praktikår i Svenska kyrkan. Under minst tio månader får du som praktikant möjlighet att arvoderat ta del av kyrkans och församlingens liv och verksamhet. Uppgifterna kan variera i olika församlingar. För att antas som praktikant behöver du vara nyfiken på att lära känna Svenska kyrkan, dess tro och liv samt dess yrken. Ansök senast 15 april.

Vill du sjunga i kör? Kika in här och läs mer om våra körer:

Personer i svart och rosa sjunger, i mitten finns en plats ledig.

Körer

Musiken sjuder i kyrkorna i Örgryte pastorat. Här finns ett brett utbud av körer och musikgrupper, från de allra minsta till pensionärer, för dig som vill vara med och sjunga själv.

Berättelser

En bild av Rebekka Thiele

Från Köln via Betlehem till Göteborg

Rebekka Thiele från Köln är 21 år och ung resurs i Härlanda församling. Hon uppskattar att finnas med i församlingslivet och få jobba med många olika saker.

Glada barn och ungdomar som spänner musklerna och visar kämpaglöd.

Sofia vill ge barnen framtidstro

Volontären Sofia vill ge de romska barnen i Rumänien framtidstro. Men när coronapandemin kom sattes mycket av arbetet på paus. – Det är verkligen så att den som redan är utsatt nu blivit ännu mer utsatt, säger Sofia.

Tegelbyggnader, skorstenar och taggtråd.

Från mörker till ljus

Konfirmationsåret ”Från mörker till ljus” handlar om att hitta en riktning i livet och att bli en kraft för det goda. Det har konfirmanderna i Björkekärr fått fördjupa sig i. Och i augusti kunde de äntligen åka iväg till Krakow och Auschwitz-Birkenau – en resa med många starka intryck.

Illustration av en person som sitter framför en skärm.

Närvarande nätvandrare

Nätvandrarchatten är en möjlighet för unga att chatta tryggt med en vuxen. – I mötet vill vi vara närvarande här och nu. Det är viktigt att vi som svarar vågar stanna kvar i det mörka så länge som det behövs, berättar projektledare Linda Andersson. 

En person i prästkläder välsignar och håller sin hand över dopkandidaten.

"Det finns en plats där alla är välkomna"

Att bli döpt som vuxen kan vara ett stort steg för många. Men Trolla säger att det gick ganska lätt att hitta rätt, sedan tanken på dop vuxit fram. – För mig är kyrkan en trygg plats där alla är välkomna. Det vill jag vara med och bidra till, säger Trolla.