Personer sitter runt ett dukat bord, en stol är ledig.
Foto: Helena Sandström

Gemenskap i vardagen

Soppa, samtal, handarbete eller bara umgås över en kopp kaffe. Välkommen till våra mötesplatser i Örgryte pastorat, både dagtid och kvällstid.

Aktuellt

En kvinna i svart prästskjorta mot färgglad bakgrund.

Afternoon teaologi

Fika, inspirerande föredrag och goda samtal. Några söndagar i vår kl 15.00-17.30 i Härlanda kyrka. Den 10 mars gästar Katarina Johansson, kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda församling. Anmälan.

Ett svartvito foto av en ensam pinnstol.

Ensam tillsammans

Upplever du att ensamhet är svårt? Oavsett om du är ensam av eget val eller ofrivilligt finns en plats för dig att vara ensam – tillsammans. Fem tisdagar kl 13.00-15.00 i Härlanda församlingshem, start 5/3.

Ett rött ljus och skymten av personer som sitter i en soffa.

Mansfrukost

Oavsett ålder eller tro är du välkommen till en frukost där vi samtalar om livet och utforskar olika teman. Några söndagar kl 8.30 per termin i Härlanda församlingshem. Den 25 februari gästar sjukhuspräst Bertil Helander.

Sopplunch och café

En hand håller fram en tallrik med spenatsoppa.

Sopplunch i Björkekärr

Här serveras hemlagad soppa med tillbehör och god gemenskap. Onsdagar kl 12.00 i Björkekärrs kyrka, med inledande andakt.

Sopplunch i Örgryte

Hemlagad soppa med tillbehör och trivsel runt dukade bord. Tisdagar kl 12.00 i Örgryte församlingshem.

En tallrik soppa.

Sopplunch i Härlanda

Soppa med tillbehör och gemenskap kring borden. Onsdagar kl 11.45 i Härlanda församlingshem. Stanna gärna kvar och sjung med i Sångkuren efteråt.

Mathildas café i Sankt Pauli

Mathildas café är en träffpunkt för daglediga i aktiv ålder. Onsdagar kl 10.30-12.00 i Sankt Pauligården vid Redbergsplatsen.

Mötesplatser

Gemenskapträffar i Örgryte

Kaffe, föredrag, gemenskap och andakt. OBS! Ny tid i vår! Varannan onsdag kl 12.30 i Skårs kyrka och varannan i Örgryte församlingshem.

Gemenskapsträffar i Sankt Pauli

Varierat program, spännande gäster och fikagemenskap. Tisdagar kl 11.00 i Sankt Pauligården.

Någon häller upp kaffe från en blommig termos till någon som håller fram sin kopp.

"Påtåren"

Några söndagar under terminen ligger ”Påtåren” i anslutning till kyrkkaffet i Sankt Pauli kyrka.

En kvinna i svart prästskjorta mot färgglad bakgrund.

Afternoon teaologi

Fika, inspirerande föredrag och goda samtal. Några söndagar i vår kl 15.00-17.30 i Härlanda kyrka. Den 10 mars gästar Katarina Johansson, kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda församling. Anmälan.

Vi skapar bibliska figurer tillsammans

Tycker du att det verkar roligt att jobba med bibliska figurer? Hjälp oss att göra figurer till de bibliska berättelserna.

Härlandakretsen

Sykretsen där vi handarbetar för välgörande ändamål, har en andakt och fikar tillsammans. En viktig pusselbit i församlingens engagemang för internationell solidaritet. Inga särskilda kunskaper krävs. Välkommen med! Måndagar ojämna veckor kl 13-15. Våren 2024 startar vi igen 15/1. Info: Maria Löfdahl.

Torsdagsgrupperna i Örgryte

Torsdagsgrupperna innehåller ett varierat kursutbud med fokus på öppna och tillåtande samtal om tro och liv. Här finns möjlighet till att både fördjupas, ha roligt och bara vara. Torsdagar kl 18.30-21.00 i Örgryte församlingshem.

Fördjupning - Sankt Pauli

Välkommen att fördjupas i Sankt Pauli församling. Bibelstudium, seminarier och studiekvällar är något av det du hittar under terminerna.

Logotyp Frivilligcentralen Knuten: Härlanda kyrka i bakgrunden och i förgrunden en solros.

Frivilligcentralen Knuten

På Råstensgatan 4 hittar du Frivilligcentralen Knuten - en öppen mötesplats för alla i hjärtat av Kålltorp.

Barn och familj:

Föräldrar och barn sitter i en ring och viftar med sjalar i olika färger.

Barn och familj

Öppna förskolan är en plats för barn och vuxna att träffas i vardagen. Gudstjänst för små och stora och söndagsskola ger plats för alla nyfikna.

Fyra personer i olika åldrar står i köket och plockar fram koppar.

Du behövs!

Kom som du är. För att dela din historia, för att du saknas när du inte är här, för att du är unik. I Örgryte pastorat finns många möjligheter till delaktighet och engagemang. Här finns plats för dig!

Berättelser

En man spelar gitarr och i bakgrunden syns deltagare som sjunger.

En värmande sångkur

Att sjunga tillsammans är en kur för hälsan, menar Peter Johansson, gitarrist i Härlanda församling som leder allsången Sångkuren. Här finns också möjlighet till samtal och gemenskap.

Bild på en person med blont hår som spelar piano.

"Man måste få leka lite som vuxen"

På Frivilligcentralen Knuten i Kålltorp finns öppna gruppen Spela & Sjung. Här spelar nybörjare och erfarna kända låtar med tre-fyra ackord. "Människan måste ha vattenhål, komma bort från prestation och få leka lite som vuxen" säger deltagaren Lotta.

Världens mat på Frivilligcentralen Knuten

En plats för delande

Sitt ner en stund hos Frivilligcentralen Knuten i Kålltorp. Här delar besökarna mat och gemenskap, kläder och prylar i Gratisbutiken, engagemang och kreativa idéer. 

Händer som gör skillnad

När Härlandakretsen träffas sätts händer i bruk för att göra skillnad för människor som har det svårt. Även om många delar handarbetsintresset, är det inte nödvändigt att kunna sy eller sticka för att vara med. Kaffe och gemenskap är lika viktigt.

En man i keps håller och tittar upp mot en gren i äppelträdet.

Ett hållbart växande

Det började med en tanke att odla altarblommorna till kyrkan. Men intresset och idéerna slutar inte där. Tobias ser stora möjligheter i odlingsarbetet framöver.

Någon häller upp kaffe från en blommig termos till någon som håller fram sin kopp.

Mathildas café - Mötesplats i vardagen

Varje onsdag förmiddag slår Mathildas café upp sina dörrar i Sankt Pauligården, alldeles intill Redbergsplatsen. Här är gemenskapen och samtalet det viktiga.

En hand håller fram en tallrik med spenatsoppa.

Ska du hänga med på sopplunch?

Sopplunchen i Björkekärrs kyrka är en av många mötesplatser i kyrkan. I sopplunchen är gemenskapen det viktiga – en gemenskap som ofta börjar med en fråga. 

En kvinna får en kaffekopp serverad. Två män pratar på en solig innergård.

Kakor och drömmar

På Örgrytes sommarcafé vävs drömmar, kakor och gemenskap samman. För bagaren Evan är församlingen som en familj. Hans dröm är att få fortsätta baka och att kunna hjälpa dem som har det svårt.