En man i rutig skjorta sitter vid ett bord och ler.
Foto: Kristin Lidell/Ikon

Gemenskap i vardagen

Soppa, samtal, handarbete eller bara umgås över en kopp kaffe. Välkommen till våra mötesplatser i Örgryte pastorat, både dagtid och kvällstid.

Sopplunch och café

En hand håller fram en tallrik med spenatsoppa.

Sopplunch i Björkekärr

Här serveras hemlagad soppa med tillbehör och god gemenskap. Onsdagar kl 12.00 i Björkekärrs kyrka, med inledande andakt.

Sopplunch i Örgryte församlingshem.

Sopplunch i Örgryte

Hemlagad soppa med tillbehör och trivsel runt borden med de rutiga dukarna. Tisdagar kl 12.00 i Örgryte församlingshem.

En skål med potatissoppa, med servett, sked och några potatisar bredvid.

Sopplunch i Härlanda

Soppa med tillbehör och gemenskap kring borden. Onsdagar kl 11.45 i Härlanda församlingshem. Stanna gärna kvar och sjung med i Sångkuren efteråt.

Mathildas café i Sankt Pauli

Mathildas café är en träffpunkt dagtid. Här finns enkelt fika och möjlighet att tala om stort och smått. Onsdagar kl 10.30-12.00 i Sankt Pauligården vid Redbergsplatsen.

Gemenskapsträffar, samtal och föredrag

Gemenskapträffar i Örgryte

Kaffe, föredrag, gemenskap och andakt. Varannan onsdag kl 13.00 i Skårs kyrka och varannan i Örgryte församlingshem

Gemenskapsträffar i Sankt Pauli

Varierat program, spännande gäster och fikagemenskap. Tisdagar kl 11.00 i Sankt Pauligården.

Studiegrupper

Studiegrupperna innehåller ett varierat kursutbud med fokus på öppna och tillåtande samtal om tro och liv. Här finns möjlighet till att både fördjupas, ha roligt och bara vara. Torsdagar kl 18.30-21.00 i Örgryte församlingshem.

Arbetskretsar

Härlandakretsen

Sykretsen där vi handarbetar för välgörande ändamål, har en andakt och fikar tillsammans. En viktig pusselbit i församlingens engagemang för internationell solidaritet. Inga särskilda kunskaper krävs. Välkommen med! Måndagar ojämna veckor klockan 13-15. Info: Maria Löfdahl.

Frivilligcentralen Knuten i Kålltorp

Logotyp Frivilligcentralen Knuten: Härlanda kyrka i bakgrunden och i förgrunden en solros.

Frivilligcentralen Knuten

På Råstensgatan 4 hittar du Frivilligcentralen Knuten - en öppen mötesplats för alla i hjärtat av Kålltorp.

Barn och familj:

Barn och familj

Öppna förskolan är en plats för barn och vuxna att träffas i vardagen. Gudstjänst för små och stora och söndagsskola ger plats för alla nyfikna. Här finns en översikt över församlingarna i Örgryte pastorat.

Berättelser

Världens mat på Frivilligcentralen Knuten

En plats för delande

Sitt ner en stund hos Frivilligcentralen Knuten i Kålltorp. Här delar besökarna mat och gemenskap, kläder och prylar i Gratisbutiken, engagemang och kreativa idéer.

Händer som gör skillnad

När Härlandakretsen träffas sätts händer i bruk för att göra skillnad för människor som har det svårt. Även om många delar handarbetsintresset, är det inte nödvändigt att kunna sy eller sticka för att vara med. Kaffe och gemenskap är lika viktigt.

En man i keps håller och tittar upp mot en gren i äppelträdet.

Ett hållbart växande

Det började med en tanke att odla altarblommorna till kyrkan. Men intresset och idéerna slutar inte där. Tobias ser stora möjligheter i odlingsarbetet framöver.

Tre personer står framför en öppen dörr.

Mathildas café - Mötesplats i vardagen

Varje onsdag förmiddag slår Mathildas café upp sina dörrar i Sankt Pauligården, alldeles intill Redbergsplatsen. Caféet startade mitt under pandemin – och här är gemenskapen och samtalet det viktiga.

En hand håller fram en tallrik med spenatsoppa.

Ska du hänga med på sopplunch?

Sopplunchen i Björkekärrs kyrka är en av många mötesplatser i kyrkan som öppnat upp i höst, efter en period av nedstängning och en upplevd ensamhet för många. I sopplunchen är gemenskapen det viktiga – en gemenskap som ofta börjar med en fråga.

En kvinna får en kaffekopp serverad. Två män pratar på en solig innergård.

Kakor och drömmar

På Örgrytes sommarcafé vävs drömmar, kakor och gemenskap samman. För bagaren Evan är församlingen som en familj. Hans dröm är att få fortsätta baka och att kunna hjälpa dem som har det svårt.