En lilafärgad klöverblomma med vit text: Sjukhuskyrkan.
Foto: Magnus Aronson/Ikon

Sjukhuskyrkan

Sjukhuskyrkan på Östra sjukhuset vill vara ett stöd för dig som är patient, närstående eller personal.

Vi finns när du

- vill ha någon som lyssnar
- vill samtala om oro, bekymmer, glädje och livsfrågor
- funderar över andliga frågor
- önskar förbön, bli döpt eller vill fira nattvard.

Sjukhuskyrkan arbetar med själavårdssamtal, krisstöd vid akuta händelser, gudstjänster och andakter. Sjukhuskyrkans medarbetare för inga journaler och har tystnadsplikt utifrån sina professioner. Det är gratis att kontakta oss. Vi kan också förmedla kontakter till andra kyrkor och religionsföreträdare.

Rum för stillhet

Sjukhuskyrkans symbol i glas mot ett fönster.
Foto: Sjukhuskyrkan

Andaktsrummen på sjukhuset är öppet för ljuständning och en stunds stillhet.

Centralklinikens andaktsrum
Andakt eller Nattvard Tisdag 15.30
Andrum En stund i stillhet och meditation. Onsdag 12.45

Psykiatriska klinikens andaktsrum
Andakt eller Nattvard Onsdag 14.00

En dörr står på glänt med brevlådor på väggen utanför.

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss när du behöver någon att tala med eller om du vill veta mer om Sjukhuskyrkans arbete.

En kvinna i ansiktsvisir öppnar en dörr på sjukhus.

Samtal bakom visiret

Hur förmedlar man trygghet när man själv svettas i full skyddsutrustning? Och hur kommunicerar man när halva ansiktet är dolt bakom ett visir? Coronapandemin har förändrat yttre förutsättningar för Sjukhuskyrkan på Östra sjukhuset, samtidigt som uppdraget ändå är sig likt.

När en närstående tagit sitt liv

Sjukhuskyrkan bjuder in till en samtalsgrupp om sorg efter att en närstående tagit sitt liv. Hösten 2022 startar en ny grupp.

Textil till kapellet på sjukhuskyrkan

Redan innan pandemin beställdes en textil till sjukhuskyrkans andaktsrum på entralkliniken på Östra sjukhuset. Idag 30/3 2022 blev det äntligen dags att hänga den på plats.
Textilen, i tovad ull och broderi, har titeln ”Det finns något bortom bergen” och är gjord av Helena Sandström.