Bilder av barn som leker, ute och inne, och förskolans logga.
Foto: Karolina Braun

Sankt Pauli förskola

Sankt Pauli förskola vill ge varje barn trygghet och goda förutsättningar att växa, lära och utvecklas. Förskolan har en kristen profil med två avdelningar, Arken & Oliven. Vi finns på Sankt Pauligatan 5-7 i Göteborg.

Fyra barn med gröna västar sitter på en bänk.
Utelek på Sankt Pauli förskola. Foto: Karolina Braun

Välkommen till Sankt Pauli förskola!

Vi vill att varje barn ska känna sig välkomna hos oss! Tillsammans med er i familjen önskar vi ge varje barn trygghet och så goda förutsättningar som möjligt för att  växa, lära och utvecklas. 

Sankt Pauli förskola har två avdelningar, Arken och Oliven, med vardera 17 barn i åldern 1-5 år. Vi finns på Sankt Pauligatan 5-7, i ett hyreshus i närheten av Sankt Pauli kyrka, inte långt ifrån Redbergsplatsen. Varje avdelning har tre heltidstjänster. Vi har även en deltidstjänst i vårt kök.  

Förskolan har en kristen profil. Alla barn och familjer är självklart välkomna hos oss oavsett egen tro eller tillhörighet! 

Läs mer om Sankt Pauli förskola

Ett kors med en bild från berättelsen om Noas ark.
Sankt Pauli förskola har en kristen profil. Foto: Karolina Braun

Sankt Pauli förskola har en kristen profil, vilket innebär att kristna grundvärderingar förs in i vardagen. Enklast förklaras dessa värderingar med den gyllene regeln från Bibeln: Allt vad ni vill att människor ska göra mot er, det ska ni göra mot dem (Matteusevangeliet 7:12). Att delta i konfessionella inslag är alltid frivilligt för barnen. Vår värdegrund kommer till uttryck när:

  • vi sjunger en bordsbön som tack för maten. 
  • vi har ”Bibelkvart” en gång i veckan där barnen på en samling får höra en bibelberättelse och då vi sjunger och har en kort bön (till exempel Gud som haver barnen kär).  
  • vi övar sånger inför familjegudstjänst och till exempel Lucia, där också kristna sånger ingår.
  • vi går till Minikyrka tre gånger per termin, som Sankt Pauli församling bjuder in till. 

 

Ett barn kikar genom ett leksaksgummidäck.
Nyfiken! Foto: Karolina Braun

Barn lär sig hela tiden i alla vardagliga situationer och i den fria leken. Vi vill uppmärksamma detta och ta vara på det! Utifrån läroplanen för förskolan arbetar vi med olika fokusområden. Barnens tankar och önskemål, liksom behov i barngruppen styr hur fokusarbetet utvecklar sig. Genom fokusarbetet vill vi skapa lust att lära, nyfikenhet att ta reda på mer samt hjälpa barnen att fundera på hur man kan lära sig mer och hur man kan få information om saker.

Tre barn tittar i en bok.
Sankt Pauli förskola. Foto: Karolina Braun

Vi följer och dokumenterar barnets utveckling genom barnets portfolio. I portfolion samlar vi bland annat barnens skapande, foton från verksamheten och intervjuer. Portfolion finns tillgänglig för barnen, så att de själva kan följa sin utveckling. På vårterminen erbjuds alla vårdnadshavare tid för utvecklingssamtal. Under detta pratar vi tillsammans om barnets sociala, språkliga, motoriska och emotionella utveckling.

Två barn gungar, ett barn skrattar.
Utelek på Sankt Pauli förskola. Foto: Karolina Braun

Så här kan en dag på förskolan se ut: 

07.50    Frukost 
09.00    Fruktstund, samling och utevistelse på gården 
11.30    Lunch 
12.00    Vila – sovstund eller lässtund 
               Fri lek 
14.30    Mellanmål 
               Fri lek inne eller ute 

Våra öppettider är kl 07.00-17.00. Utökad öppettid erbjuds vid dokumenterat behov.

Ett gäng fötter på mattan, några händer håller frukt.
Samling på Sankt Pauli förskola. Foto: Sankt Pauli förskola

Varje dag samlas barnen en stund på avdelningen. Vi bekräftar då varje barn, har rim/ ramsor/ sång eller introducera en pedagogisk aktivitet utifrån det aktuella fokusområde.

Barn och vuxna sitter på golvet, håller ett blått tygstycke mellan sig och skrattar.
Rytmikstund på förskolan. Foto: Sankt Pauli förskola

Sång och rytmik har en stor plats i vardagen på Sankt Pauli förskola. Genom musik och rytmik kan vi uttrycka våra känslor, musiken skapar gemenskap, stimulerar språket, den motoriska utveckling och vi använder alla våra sinnen. En gång i veckan har barnen rytmiksamling som leds av utbildad musikpedagog. Barnen är då indelade i två grupper efter ålder. På rytmiken spelar, sjunger, dansar och rör vi oss till musik.

En barnbibel ligger på en hjärtkudde.
Bibelkvart på Sankt Pauli förskola. Foto: Karolina Braun

På torsdagar kommer vår rektor eller en präst/församlingspedagog från Sankt Pauli församling och berättar en bibelberättelse för barnen. Med hjälp av t ex dockor, drama eller bilder illustreras berättelsen för barnen.

Ett dukat bord.
Matdags på Sankt Pauli förskola. Foto: Karolina Braun

Sankt Pauli förskola vill servera en sund och näringsriktig kost för alla. 

Till frukost serveras gröt eller yoghurt och flingor samt bröd med pålägg. Mellanmål består oftast av smörgås med pålägg, kokt ägg, smoothie eller korv med bröd. Till alla mål under dagen serverar vi minst en, men ofta fler alternativ av grönsaker eller frukt. Lunchen får vi levererad från den närbelägna cateringfirman Go Skolmat 

Vi arbetar aktivt med att ha så lite matsvinn som möjligt, välja lokala leverantörer samt välja ekologiskt.

Barn med västar sitter på golvet, längre fram vuxna som spelar instrument.
Minikyrka i Sankt Pauligården. Foto: Helena Sandström

Ungefär tre gånger per termin går förskolan till Sankt Pauligården för en rytmikinspirerad samling med bildspel, såpbubblor, ljus och ljudinslag. Samlingen riktar sig till barn i förskoleåldern. Barnen möter olika personer från bibelns värld.

En tegelkyrka omgiven av grönska och blå himmel.
Sankt Pauli kyrka. Foto: Helena Sandström

Föräldrar och barn inbjuds ungefär tre gånger per termin till gudstjänst med små och stora. Förskolebarnen och församlingens barnkörer medverkar med sång vid dessa gudstjänster som även kan innehålla bibeldrama, bön och ljuständning.  

Ansök om förskoleplats

Sankt Pauli förskola har en egen kö. Vi erbjuder alltid plats efter kötid, dock med syskonförtur.

Ansök här

Besök oss

Cirka två gånger per termin har vi besöksdag på förskolan kl 10-11. Klicka på knappen för att se datum för nästa besöksdag och för anmälan.

Anmäl dig till nästa besöksdag

Kontakta förskolan

Här hittar du kontaktuppgifter till Sankt Pauli förskola och information om oss som jobbar på förskolan.

Blanketter och dokument

Här har vi samlat blanketter för Sankt Pauli förskola och andra dokument.

Är du intresserad av att jobba som timvikarie?

 

Vi söker med jämna mellanrum nya medarbetare och timvikarier till vår vikariepool. Timvikarier bokas in när ordinarie personal är frånvarande. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet! Uppvisning av utdrag ur belastningsregistret krävs.

Välkommen med en spontanansökan till Rektor Bodil Skoog bodil.skoog@svenskakyrkan.se