Hur ser det ut i det lokala valet i Örgryte pastorat?
I vårt pastorat ställer sju nomineringsgrupper upp lokalt. Du kan läsa om dem här.
Partipolitiskt Obundna i Svenska kyrkan (POSK)
Sverigedemokraterna i Svenska kyrkan (SDSK)
I september går kyrkovalet av stapeln. Här hittar du information både om hur det går till att engagera sig och varför att rösta är viktigt för dig som är medlem.
I vårt pastorat ställer sju nomineringsgrupper upp lokalt. Du kan läsa om dem här.
Partipolitiskt Obundna i Svenska kyrkan (POSK)
Sverigedemokraterna i Svenska kyrkan (SDSK)
Birgitta Adler, ordf
Anders Ottensten, vice ordf.
Ann-Christine Andersson, ledamot
Kerstin Kristiansson, ledamot
Ulf Nilsson, ledamot
Hans Björkroth, ersättare
Anders Götborg, ersättare
Lennart Hagelberg, ersättare
Här hittar du tid och plats för förtidsröstningen i Örgryte pastorat.
På valdagen röstar du i den vallokal som är angiven på ditt röstkort.
8-21 september
Du kan förtidsrösta i en lokal för förtidsröstning var du än befinner dig i landet. Ta med ditt röstkort och id-handling.
21 september
På valdagen kan du rösta i din vallokal. Ta med din id-handling.
Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd. Den 8–21 september 2025 är det kyrkoval. Om du fyllt 16 år och är medlem i Svenska kyrkan kan du påverka kyrkan genom din röst.
I kyrkovalet kan du välja till tre nivåer: lokal, regional och nationell.
Du väljer till kyrkofullmäktige i den församling eller det pastorat där du bor. Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Till exempel vilken verksamhet församlingen ska ha för barn, unga och äldre, eller hur musiklivet ska se ut. I valet till kyrkofullmäktige använder du vit valsedel.
Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens uppgift är i första hand att stötta församlingarna i deras verksamhet och förvaltning. Ska till exempel en kyrka renoveras kan stiftet bidra med kompetens inom fastighetsområdet. I valet till stiftsfullmäktige använder du rosa valsedel.
Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 ledamöter beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Det kan röra allt från hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan till vilka psalmer som ska finnas i psalmboken. I valet till kyrkomötet använder du gul valsedel.
I kyrkovalet röstar du på nomineringsgrupper. Du kan se vilka grupper och kandidater som ställer upp på svenskakyrkan.se/kyrkoval
På valsedeln är det tillåtet att göra tre personkryss.
Viktigt: Ta med ditt id-kort!
Nästa kyrkoval äger rum 8-21 september 2025.
Kyrkovalet är ett stort samverkansprojekt. Tusentals personer hjälper till att genomföra valet. Är du intresserad av att jobba som valförrättare, röstmottagare eller värd?
Här finns information om kyrkovalet på andra språk. Information about the election in Church of Sweden translated to several languages.
I september 2025 är det Kyrkoval igen. Då väljs förtroendevalda för perioden 2026-2029. Är du en av dem som vill engagera dig? Här finns plats för dig!