En hand håller en liten blombukett upp mot himlen.
Foto: Isaac Mehegan/Unsplash

När ett barn dör

När ett barn dör hamnar verkligheten på paus. Sjukhuskyrkan kan vara ett stöd för familjer som drabbas.

Att få tid för sin sorg kan vara jobbigt när det samtidigt är mycket praktiskt runt omkring att tänka på. Vi som jobbar i Sjukhuskyrkan får ofta många frågor. På den här sidan har vi samlat några konkreta saker som man som drabbad familj behöver göra och vad som är viktigt att tänka på.

Att göra

  • Kontakta en begravningsbyrå.
  • Fundera på om ni vill ha en begravning, eller en minnesstund som görs på sjukhuset.
  • Fundera på var gravplatsen ska finnas. Man kan välja
    - kistgrav
    - urngrav
    - minneslund
    - askgravlund
    - spridning av aska till havs. 

Ni kan själva vara med och utforma begravningen eller minnesstunden. Kanske vill ni ha med egna kläder, täcke, foton, gosedjur, teckningar eller något annat viktigt. Fundera över vad ni själva vill göra. Om ni vill kan ni själva, någon släkting eller vän köra kistan. Det som känns bra och viktigt för er är också rätt.

Solnedgång över äng med gula smörblommor.
Foto: Sebastien Marchand/Unsplash

Att tänka på

Det är inte bråttom. Ta tid på er att fundera. Det gör ingenting om ni ändrar er efter några dagar. Det viktiga är att det som händer hjälper er mitt i det svåra.

Gör så mycket ni orkar och vill själva. Det ni gör, gör ni i omsorg om ert barn. Det ni inte orkar eller vill göra ska ni ha hjälp med.

Om ni har fler barn, var inte rädda för att låta dem vara med. De mår bäst av att få känna att ni hör ihop som familj också nu. Det är inte farligt att de ser er sorg, de ser också kärleken. Allt detta är svårt men det tillhör livet.

Fotografera gärna under den här tiden, det hjälper er att minnas. Det är också gott att senare kunna visa för syskon, som ännu är små eller ännu inte finns.

Låt anhöriga och vänner få ta hand om er ibland, men ni behöver också tid för er själva. Ta en sak i taget och vila när det behövs. Det svåraste har ni redan varit med om, när ert barn dog.

Ni kanske behöver ta mer än ett avsked av ert barn. Det kan också finnas släktingar eller vänner som vill ta avsked. 

Kanske behöver ni prata med någon utomstående om det svåra som har hänt. Sjukhuskyrkan kan hjälpa er att få en samtalskontakt.