Foto: Freshh Connection/Unsplash

Samtal och stöd

Präster och diakoner finns till för dig som söker någon att tala med eller som behöver hjälp och stöd. Du vänder dig i första hand till din hemförsamling. På denna sida hittar du även information om Kyrkans SOS, Jourhavande präst och andra hjälplinjer.

Samtal

När livet tar sig andra vägar än vi tänkt oss kan det vara bra att få prata med någon om det svåra. Kanske upplever du oro, sorg eller tvivel. Kanske brottas du med livets mening. Kanske bär du på något du aldrig berättat för någon.

Du kan alltid boka ett enskilt samtal med någon av våra diakoner eller präster. Inga frågor eller problem är för stora eller för små. Vi för inga journaler och samtalen är kostnadsfria. Kontakta din hemförsamling i första hand (se nedan).

Hjälp och stöd

När livet krisar till är du välkommen att kontakta Svenska kyrkan. Här kan du också få stöd i kontakter med myndigheter. Boende inom församlingen kan också ha möjlighet att söka ekonomiskt stöd ur diakonala fonder. Vänd dig till din lokala församling för att få mer information.

Fondträffar

Pastoratet brukar bjuda in till fondsökarträff en gång per termin där du kan få hjälp att söka bidrag ur fonder. Datum för kommande träff publiceras här på webben.

Kontakta din församling:

Samtal och stöd - Diakoni i Björkekärr

Vill du ha någon att prata med? Vi präster och diakoner i Björkekärrs församling finns här för dig.

Samtal och stöd - Härlanda

Till Härlanda församling är du som församlingsbo alltid välkommen när livet krisar till.

Samtal och stöd - Sankt Pauli

En utsträckt hand, ett lyssnade öra - där finns våra diakoner i Sankt Pauli församling.

Samtal och stöd - Örgryte

Präster och diakoner i Örgryte församling finns för dig när du vill tala med någon eller behöver hjälp och stöd.

Präster och diakoner

som arbetar i Örgryte pastorat

Sorgegrupper

Samtalsgrupper om sorg

Församlingarna i Örgryte pastorat bjuder in till samtalsgrupp om sorg. Välkommen till en kravlös gemenskap där det finns plats för dig, din sorg och dina tankar.

När en närstående tagit sitt liv

Sjukhuskyrkan bjuder in till en samtalsgrupp om sorg efter att en närstående tagit sitt liv. Nästa grupp startar i februari 2023.

Samtalsjourer

Kyrkans SOS

Kyrkans SOS är en fristående ideell organisation som erbjuder kris- och samtalsjour. Du kan ringa SOS-telefonen eller skriva till SOS-brevlådan. Du får vara anonym. För dig mellan 12 och 25 år finns Nätvandrarchatten.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Illustrerad bild där en ung tjej tittar på sin mobil, två andra personer tittar på från avstånd.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.

Händer som gör tecknet för "kyrka" - framför en kyrka.

Samtalsjour för döva via bildtelefon

Svenska kyrkan erbjuder nu en nationell bildtelefonjour på teckenspråk. Där kan döva personer i hela landet samtala direkt med teckenspråkiga präster eller diakoner.

Kolme graafista kuvaa caatista, puhelimesta ja nettikirjeestä.

Palveleva puhelin

Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän kanssa luottamuksellisesti. I Sverigefinska telefonjouren kan du prata finska, chatta eller skriva ett digitalt brev. Du kan vara anonym och ingen utomstående kan ta del av samtalet.

Läs mer om samtalsstöd

Två personer sitter vända mot varandra i samtal.

Samtal - en hjälp att gå vidare

Jag har stämt träff med prästerna Eva Gripenby och Ragnar Olinder. Vi ska prata om prästyrket som sådant – och så vill jag veta mer om möten och samtal, en viktig del i deras vardag.

Porträttbild på en tårögt leende kvinna i en kyrka.

Inte ensam i sorgen

Att få dela sina tankar och upplevelser med andra i en liknande situation är ett värdefullt sätt att bearbeta sorgen. Det menar Eva, Jonas, Gull-Marie och Anders som leder samtalsgrupper om sorg.

En person tittar på sin mobil.

En trygg vuxen på nätet

Den digitala världen är ingen motpol till den fysiska utan är här för att stanna. Det menar Sofia Stensby församlingspedagog i Härlanda, som vill vara en trygg vuxen på nätet för ungdomar.

Två fingrar är på väg att mötas.

Att få plats för sin berättelse

Jag möter Peter Nätterdal, teolog och psykoterapeut, vid Svenska kyrkans familjerådgivning. – Det är ett basalt behov vi människor har: att känna oss trygga i livet. Det handlar ofta om att få plats med sin berättelse, säger han.

Kyrkans SOS är till för att belastas

Kyrkans SOS, tar årligen emot runt 20.000 telefonsamtal och 3.000 elektroniska brev. Man hör av sig för att man i olika grad känner sig ensam, orolig, är i kris eller kämpar med suicid och behöver någon att tala med. De som tar emot dessa samtal är volontärer utvalda och utbildade för uppgiften.

En kvinna i ansiktsvisir öppnar en dörr på sjukhus.

Samtal bakom visiret

Hur förmedlar man trygghet när man själv svettas i full skyddsutrustning? Och hur kommunicerar man när halva ansiktet är dolt bakom ett visir? Coronapandemin har förändrat yttre förutsättningar för Sjukhuskyrkan på Östra sjukhuset, samtidigt som uppdraget ändå är sig likt.