En kvinnlig präst håller en bebis som precis döpts i famnen och mamman torkar barnets huvud.
Lyssna

Dop i Örgryte pastorat

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker tradition och ett tillfälle för glädje och fest.

Barndop

Dopet är ett tillfälle för att välkomna ditt barn till livet. Det är en högtidsstund där Gud lovar att finnas för barnet, alla dagar, vad som än händer. Dopet innebär också glädje och fest. Det spelar ingen roll om den festen firas stort eller enkelt: Alla dop är lika storslagna!

Alla är välkomna att döpas

Dopet har inget bästföre-datum utan en möjlighet för barn, unga och vuxna i alla åldrar. Kanske är det flera som vill bli döpta samtidigt?

Äldre barn som döps kan själva vara delaktiga i dopceremonin. Ungdomar som vill konfirmeras men inte är döpta blir det under konfirmandtiden. När du döps som vuxen får du först undervisning där du får samtala om kristen tro och om dopet. Du kan läsa mer om dop som konfirmand eller vuxen längre ned på sidan.  Du är också varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor och funderingar.

Se våra kyrkor

Det finns sex kyrkor i Örgryte pastorat. Längre ner på sidan kan du se bilder och läsa om dem.

Låna lokal för dopkalas

Om du bokar dop i någon av våra kyror kan du också boka lokal för kaffe eller kalas efteråt utan extra kostnad, i mån av tillgång.

Låna en dopklänning/dopdräkt

Församlingarna har dopklänningar i olika storlekar och utföranden att låna. Kontakta oss så berättar vi mer. 

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Se och läs om kyrkorna 

Klicka på en kyrksymbol så får du information om och bilder på kyrkan.

Berättelser:

Alla dop är lika storslagna

Det är mycket som ska klaffa när ett litet barn ska döpas. Ibland blir det inte riktigt som man planerat, men det blir fint ändå. Det tycker Maria och Kristoffer som minns en skrikig högtidsstund med värme.

Lovisa döptes på sin 1-årsdag

Det planerade dopet pandemiåret 2020 flyttades fram – och fram igen. Till slut bestämde Gustav Heiker Iwdal och Frida Holmgren att deras Lovisa skulle få fira dopet på sin 1-årsdag. – Att se henne stappla fram till dopfunten och att hon var så delaktig gjorde att dopet blev jättefint, säger Gustav.

"Det finns en plats där alla är välkomna"

Att bli döpt som vuxen kan vara ett stort steg för många. Men Trolla säger att det gick ganska lätt att hitta rätt, sedan tanken på dop vuxit fram. – För mig är kyrkan en trygg plats där alla är välkomna. Det vill jag vara med och bidra till, säger Trolla.

Läs mer:

Barn och familj

Öppna förskolan är en plats för barn och vuxna att träffas i vardagen. Gudstjänst för små och stora och söndagsskola ger plats för alla nyfikna.

Fördjupning

Längtar du efter att samtala på djupet? Är du nyfiken på kristen tro? Söker du efter stillhet? I Örgryte pastorats församlingar finns plats för dig som funderar, tvivlar, hoppas och tror!