Unga personer sitter lutande mot en stenmur och skrattar.
Foto: Alex Giacomini/Ikon

Konfirmation i Örgryte pastorat

Du är inte ensam om att fundera över livet. Konfirmation är tid att fundera, dela, lära och uppleva. Här kan du läsa om grupperna som finns under läsåret 2023/2024.

Du är inte ensam om att fundera över livet

Varför händer onda saker i världen? Kan jag alltid vara mig själv? Vad ska jag bli i framtiden? Du är inte ensam om att fundera över livet. Varje år väljer omkring 30.000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. 

Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt - en möjlighet att hitta din väg i livet, dela tankar med andra och få veta mer om kristen tro. Här får du möjlighet att utforska dig själv, dina värderingar och dina livsfrågor. Konfirmation är också en plats att få nya kompisar, åka på läger, uppleva 
gemenskap och få härliga minnen för livet.

Särskilda behov eller önskemål

Har du särskilda behov eller önskemål? Kontakta då respektive kontaktpersonen som hjälper dig med dina frågor och funderingar. Tillsammans försöker vi hitta ett alternativ som fungerar för dig!

Oavsett vem du är, är du varmt välkommen att prova på att bli konfirmand! Vi är nyfikna på dig och ser fram emot att träffa dig!

/Konfirmandledarna i Örgryte pastorat

Grupper läsåret 2023/2024


Från mörker till ljus - med resa till Auschwitz/Krakow

Björkekärrs församling

Mitt i en värld av mörker och ljus utforskar vi på ett läger, tolv lördagar och en resa till Krakow/Auschwitz om livet med Jesus för att bli en kraft för det ljusa i världen. Träffarna är på söndagar kl 10.30-16. Infoträff 8 oktober, sen startar träffarna 29 oktober. För mer information, kontakta marianne.paepke@svenskakyrkan.se

Upplevelsekonfa - med skidresa

Härlanda församling

Tillsammans utforskar vi kristen tro och vem Jesus är på många olika sätt. Vi pilgrimsvandrar för klimatet, åker på läger, testar att laga mat solidariskt, kör höghöjdsbana och så åker vi på en skidresa. Gruppen träffas varannan söndag ca kl 11-15, start 17/9. För mer information, kontakta maria.lofdahl@svenskakyrkan.se 

Konfirmation - med resa till Taizé

Sankt Pauli församling

Vi samtalar och diskuterar om livets mening, om Gud och jag, om kyrkan och historiens mest spännande person – Jesus från Nasaret.  I anslutning till konfirmationen gör vi en veckas resa till Taizé i Frankrike. Gruppen träffas tisdagar kl 16-18, start 19/9. För mer information, kontakta marcus.waldemarson@svenskakyrkan.se 

Jag. Gud. Människor. Världen

Örgryte församling

Vi utforskar, undersöker och upplever livets stora frågor och den kristna tron tillsammans. Genom samtal, kreativa aktiviteter och andakter söker vi svaren. Två grupper: En i Skårs kyrka på onsdagar och en i Örgryte församlingshem på torsdagar kl 17-19. Grupperna träffas också vissa söndagar. Start v. 39. För mer information, kontakta sofia.esbjornsson@svenskakyrkan.se 

Frågor och svar om konfirmation

Vad betyder ordet konfirmation?

Konfirmation betyder bekräftelse – en bekräftelse på dopet. Det är en symbol för att du hör ihop med Gud och den världsvida kyrkans gemenskap – och att just du är värdefull och viktig. 

Behöver jag tro på Gud?

Du behöver inte tro på Gud för bli konfirmand, men du behöver vara intresserad av att få veta mer om den kristna tron och att prata om livets stora frågor. Du får gärna prova på några gånger innan du bestämmer dig för om du vill fortsätta.

Måste jag vara medlem i Svenska kyrkan eller döpt för att konfirmeras?

Du behöver inte vara döpt för att bli konfirmand. Väljer du sedan att konfirmera dig kommer du att döpas innan konfirmationen. I nästan varje grupp finns ungdomar som inte är döpta, så det är inget ovanligt. Den som inte tillhör Svenska kyrkan är välkommen att delta i undervisningen. Vill du sedan bli konfirmerad så behöver du bli medlem.

Kan jag konfirmeras här även fast jag inte bor här?

Jajamensan! Du kan välja vilken församling du vill. Det spelar ingen roll var du bor.

 

Konfirmeras som vuxen

Kanske fanns inte intresset för konfirmation när du var ung. Kanske längtar du som vuxen efter att få reflektera kring kristen tro och tradition, utifrån dina egna erfarenheter och förutsättningar. Då är det skönt att veta att det aldrig är försent att konfirmeras. Gör gärna en intresseanmälan via formuläret nedan - så blir du kontaktad av en präst eller annan medarbetare för ett förutsättningslöst samtal. 

Mer om konfirmation på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor

Konfirmander tränar på sin predikan inför konfirmationsgudstjänsten.

Konfirmation

Du är inte ensam om att fundera över livet. Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt.

Ungdomar som sitter på rad och pratar och ler.

Hitta konfirmation

Sök efter en konfirmationsgrupp eller ett konfirmationsläger som passar dig och dina intressen.