Foto: Anna-Karin Olsson

Vad är väl blott ett tal?

Nyhet Publicerad

I veckan väntas Sveriges befolkning bli 10 miljoner. Läs prästen Fredrik Beverhjelms fundering kring detta.

Ska läcka en hemlighet till dig, 10 000 000 är snart det viktigaste talet. Nu har du läst det. Kom ihåg det.

Är du som jag lite skrämd av allt som närmar sig matematikens värld så kan vi läsa det sakta, tiioo miiljooneer. Det handlar inte om någon budget antal sålda mangos. Det handlar inte om vinsten på bingolotto eller något dynamiskt företag.

10 000 000 handlar om livsberättelser. Du vet sådana där som du och jag konstant släpar runt drösvis. Berättelser från läktaren under en fotbollsmatch med en korv i handen eller i en frostig busskö väntande på att få komma hem. Berättelser från sorgens mörka vrå, en lekplats dränkt i snö, en middag med fiskpinnar och potatismos eller en värmande kopp kaffe med bästa vännen. Livsberättelser, det betyder vardag och högtid, sorg och glädje, hisnande och härligt.

10 000 000, alldeles snart så är det så många vi är i lilla vinterklädda Sverige. Det låter kanske mycket, men jämfört med att det bor 13,6 miljoner endast i staden Tokyo, så luftas talet upp en smula. 10 000 000, Sverige, vi är snart där. Det är vi som ska hjälpas åt. Det är vi ska förstå och missförstå varandra. Det är vi och vartenda av dessa 10 000 000 är en lovande gåva. Det är vi som är Sverige. Men vad är väl blott ett tal? Ja idag så mycket mer än en del i en budget eller ett ibland knepigt ämne. Idag är det ett löfte om en spännande framtid. Gud välsigne oss alla!