Ungdomsmötet bygga kyrka
Lyssna

Nyhet / Publicerad 30 oktober 2016 / Ändrad 2 november 2016

"Vi har mycket att lära av varandra"

Vad kan katoliker och lutheraner lära av varandra? Ganska mycket enligt de åttio unga mellan 18 och 25 år som samlats på ett läger i Lund i samband med högtidlighållandet av 500-årsminnet av reformationen. Dag två har de hunnit reflektera över sina möten och samtal.

Idag var det dag två som fortsatte i samma goda anda. Utgångspunkten är hur man gemensamt kan samverka och förmedla hopp. De lutheranska och katolska ungdomarna har under de två dagarna pratat, ätit, firat gudstjänst, lärt känna varandra och sått ett frö till framtida samarbete.

Vi frågade några av deltagarna vad de lärt sig under de två dagarna.

Beatrice Månsson ungdomsmöte

Foto: Andrea Kollmann

- Jag trodde att jag visste en del om katolska kyrkan men det visade sig att det inte var riktigt som jag trodde. Till exempel har jag aldrig tänkt på att det här med nattvarden skulle vara någon större skillnad mellan lutheraner och katoliker. Så det har varit roligt att kunna diskutera sådana saker. Som jag ser det är det först och främst så att vi har Jesus gemensamt, allt det andra kommer senare. Om det finns godhet och vilja kan man alltid komma överens. I Hässleholm finns det en katolsk församling som jag knappt kände till. Det hade varit kul att bjuda in dem till att ha bibelstudier ihop, tänker jag. Jag är gärna med och är en del av gemensamt arbete framöver, säger Beatrice Månsson som är aktiv i från Hässleholms församling.

Jessica Moussa från Maronitiska missionen i Göteborg är vice ordförande för Sveriges Unga Katoliker.

- Vi har under hela lägret blandade grupper som lärt känna varandra och blivit trygga i gruppen. Det är väldigt bra när man ska prata om sådant som ”Finns det något gott i alla?” som var en av frågeställningarna efter Teatergruppen Lazzis inpass igår. Man tror att det finns så stora skillnader mellan oss men tillsammans kan vi hitta likheterna istället. Och vi kan plocka fram det som är gemensamt, som dopet.

Jag tror att vi som är engagerade kommer att inkludera ekumeniken mycket mer framöver, till exempel när vi planerar saker, som läger eller bara att träffas på något kafé eller så på stan. Vi kanske behöver olika saker men egentligen är vi ju alla rätt lika: jag har familj och studerar och lever ett vanligt liv som alla andra. De som inte är religiösa ifrågasätter oss ofta och därför är det viktigt som kristna att hålla ihop.

Jessica Moussa ungdomsmötet

Jessica Moussa

Foto: Andrea Kollmann

Nils Glimelius ungdomsmötet

Nils Glimelius

Foto: Andrea Kollmann

- Jag tror att vi framöver kommer att ha mycket mer kontakt. Nu när vi har pratat mycket dessa två dagar ser jag att vi har mycket att lära av varandra – vi behöver mer kunskap. Jag kommer absolut att jobba för det. Något som jag lärt mig är att jag inte trodde att nattvarden var lika viktig som för oss katoliker, vilket den är, säger Nils Glimelius som jobbar med Malmös Katolska Barn och ungdomsförening i Vår Frälsares församling.

Markus Elmberg, som är lutheran från Löddebygdens församling känner hopp inför framtiden.

- Det är mycket som förenar oss, vi har ju samma bas, att tjäna Kristus. Jag tror verkligen på samarbete även om det finns stötestenar som till exempel abort och samkönade äktenskap. Men jag tänker att man inte kan ha förståelse för alla åsikter men åtminstone ha acceptans för att de finns. Jag tror inte vi behöver uppfinna en massa nya forum för att träffas. I vår församling har vi flera öppna verksamheter dit alla är välkomna oavsett tro, det finns utrymme redan för att mötas.  

Ungdomarna fick också tillfälle att träffa tre biskopar och en diakon. Många frågor ställdes till biskop Anders Arborelius, Stockholms katolska stift, diakon Björn Håkonsson från S:t Thomas församling i Lund, ärkebiskop Antje Jackelén och Lunds stifts biskop Johan Tyrberg. Flera frågor handlade om nattvarden, om att det hade varit fint att kunna fira nattvard tillsammans.

- Jag vill uppmana er till att inte fastna i den frågan. Vi kan göra saker tillsammans, läsa Bibeln, samtala och be ihop så därför hoppas jag att ni inte stannar i detta. Fortsatt kan vi mötas i varandras kyrkor, det finns ju inga förbud mot det, eller mötas i varandras hem eller arbetsplatser, sa biskop Johan Tyrberg.

Diakon Björn Håkonsson betonade att det är process.
- Vi ska utgå ifrån att vi är på väg, och det finns ingen återvändo nu.

Under påve Franciskus besök deltar ungdomarna även i eventet på Malmö arena.

Andrea Kollmann

Markus Elmberg ungdomsmötet

Foto: Andrea Kollmann

Unga lutheraner och katoliker samlas i hoppet

Läs även en artikel och se videoklipp från lägrets första dag.