Nu är dopfunten flyttad!

Nyhet Publicerad Ändrad

Under tisdagen den 5 mars flyttades den gamla dopfunten i Sofia Albertina kyrka. En dopfunt med lång och oviss historia.

Under tisdagen den 5 mars flyttades den över 500 kg tunga dopfunten i Sofia Albertina kyrka. Det är inte första gången som dopfunten flyttas sedan den kom till kyrkan, men det är första gången som den flyttas ner från koret och den står numera i den södra korsarmen.

Tanken är att skapa ett rum i rummet”, säger fastighetschefen Peter Grims. Han fortsätter och förklarar att man genom att flytta dopfunten kan erbjuda mer nära dopgudstjänster för familjer med mindre sällskap. Han menar att det också ger ett mer naturligt flöde i kyrkan och ökar tillgängligheten för alla besökare.

Dopfunten på sina nya plats i den västra korsarmen

Dopfunten är gjord av sandsten och har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till 1100 – talet. Ett kännetecken för dopfuntens ålder är storleken. Förr var det vanligt att man doppade hela barnet i vattnet vid dopet och därför var skålen tvungen att vara tillräckligt stor. Numera öser prästen vatten över barnets hjässa istället och ett dopfat är därför placerat i de stora dopfuntarna.

Exakt var dopfunten i Sofia Albertina ursprungligen kommer ifrån är ovisst. Den hittades nämligen av en slump i en privatpersons trädgård i Landskrona, där användes den som ett  fågelbad. När ägarna insåg att den kanske vara något annat än vad den använts till återkom dopfunten i kyrkans ägo.

Vi vet inte exakt var den har stått, men vi tror att den ursprungligen kommer från någon av våra landskyrkor runt om staden. Är det någon som har vidare information tar vi tacksamt emot den”, säger kyrkoherde Eva-Lotta Grantén.