Foto: Kristina Strand/Ikon

Dop

"Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla till lärjungar: döp dem i Fadern, Sonen och den helige Andens namn och lär dem hålla alla de bud jag har gett er. Och jag ska vara med er alla dagar till tidens slut" (Matt 28:18–20)

Alla har sin egen bild av vad som ryms i det mysterium som vi kallar dop. Dopet rymmer alla våra svar, för bakom det står inte bara mänskliga händer fyllda med vatten utan faktiskt Gud själv. Gud låter dopet rymma ett löfte om att alltid vara med oss, ett löfte om Guds Ande, genom livet i tro, tvivel och förundran.

Blev man inte döpt som barn är det inget hinder. Det finns nämligen ingen åldersgräns – alla är lika välkomna i Guds stora familj.

Det är genom dopet som vi blir medlemmar i Svenska kyrkan.

NÄR OCH VAR?

Vi kan ha dop alla dagar i veckan. Det vanligaste är dock att ha dop på helgen.
Längre ner kan du boka dop via vår hemsida. Där finns tider för lediga helger upplagda men vill ni boka dop på en vardag går det bra att kontakta vår Församlingsexpedition. Om ni inte hittar en tid som passar, vill ha dopet i en annan kyrka/plats eller har andra önskemål går det alltid bra att kontakta oss per telefon eller mejl.

KOSTNADER

Dopet kostar inget. Dopdräkten kan lånas gratis och finns i olika storlekar, även till äldre barn. Vi har även band till dopdräkten i många färger.

Hur bokar jag dop?

• Skrolla längre ner och klicka på knappen ”Hitta lediga tider”
  • Välj kyrka och/eller datum för att få upp lediga tider i kalendern. Syns inga tider ett visst datum beror det på att tiden redan är bokad. Det går att boka dop via webben senast två veckor före doptillfället.
  • Välj en tid och fyll i uppgifter i formuläret som öppnas. Vill du att fler ska döpas samma tid, till exempel syskon/kusin; fyll i namn och personnummer i rutan ”Övriga önskemål”.
  • Det finns möjlighet att kostnadsfritt låna dopklänning/dopdräkt och detta skrivs då in i önskemålsrutan. Du hittar samtliga som finns möjliga för utlåning via denna länk! Observera att dopdräkten som ni önskar låna kan vara upptagen, välj därför gärna två som ni kan tänka er låna.
  • När din bokningsförfrågan skickats till oss gör vi en avstämning och återkommer till dig snarast. Är allt i sin ordning får du en bokningsbekräftelse på den angivna mejladressen från oss. Då vet du att bokningen är färdig så du kan skicka ut inbjudningar.
  • Om du inte hittar en tid som passar, vill ha dopet i en annan kyrka/plats eller har andra önskemål går det alltid bra att kontakta oss per telefon eller mejl. Kontaktuppgifter hittar du här!

uppspelning av musik under dopet

Med jämna mellanrum kommer önskemål om att via församlingens ljudsystem spela upp egen musik vid gudstjänster och dop, bröllop och begravningar. Landskrona församling har tagit beslut om att Spotify inte får användas eftersom Spotify Business upphör. Det innebär att Spotify enbart får användas av privatpersoner i hemmet. Om önskemål att spela upp en låt eller sång finns, kan detta göras via CD-skiva eller en nedladdad låt från exempelvis Itunes. Det hela handlar om licens/royalties till skivbolagen. Vid köp av CD eller Itunes betalas licens/royalties vid köpet och genom församlingens avtal med STIM har församlingen rätt att spela upp musiken offentligt.

Hur förklarar vi dopet för barn?

Inte alla barn döps när de är små och då kan det vara bra att förklara vad dopet innebär. Samma sak gäller syskonen till barnet som döps - vad är det egentligen som händer och varför gör man på det sättet? Nedan hittar du en kort film anpassad för barn om hur dopet går till och vad det innebär.

Dopgåva från församlingen

För varje barn som döps donerar församlingen 50kr till projektet ”Hållbar försörjning” via Act Svenska kyrkan. Läs mer om projektet här!

ANDRA SAKER SOM VI TROR ATT DU KAN VARA INTRESSERAD AV

Prästen håller en hand på ett litet dopbarns huvud.

Barndop

Dopet är en fin tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också ett tillfälle då barnet får ett löfte från Gud om att Gud har omsorg om barnet, alla dagar, vad som än händer.

Tre personer och en präst står framme vid altaret. En av kvinnorna håller en liten bebis med dopklänning i famnen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Ett handskrivet brev till en 15-åring från hennes pappa.

Dopbrev – en personlig dopgåva

Dopbrevet är ett brev som föräldrar, släkt och vänner kan skriva till barnet som döps, för att sedan ge det längre fram i livet.