Dop

"Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla till lärjungar: döp dem i Fadern, Sonen och den helige Andens namn och lär dem hålla alla de bud jag har gett er. Och jag ska vara med er alla dagar till tidens slut" (Matt 28:18–20)

Med anledning av corona/covid-19

Många frågar om hur dopet kommer bli. Kan och får vi bjuda in alla gäster som vi planerat? Kan vi omboka med kort varsel om myndigheterna ger andra direktiv?

Det går att lösa ett dop på flera olika sätt när det inte riktigt blir som planerat.

Mindre dop
Ett mindre dop på planerat datum med endast närmast anhöriga. Kanske har ni själva möjlighet att dela stunden genom era digitala kanaler, med dem som inte kan vara med? Ring vår församlingsexpedition för information om digital närvaro!

Dop hemma
Det är också möjligt att ha ett mindre dop hemma eller utomhus, om man har anhöriga som inte vill ta sig till kyrkan. Prata med din präst om vad som är möjligt.

Boka om
Det finns också möjlighet att boka om dopet. Detta är kostnadsfritt och görs via vår församlingsexpedition.

Observera att dop är en gudstjänst och räknas därför som offentliga sammankomst. Det innebär att vi måste anpassa antalet medverkade till storlek på kyrka, detta inkluderar präst, musiker etc.

Max 15 personer, plus personal

S:t Jakobs kapell

Max 30 personer, plus personal

Borstahusens kapell

S:t Ibbs kyrka

Max 50 personer ink. personal

Sofia Albertina kyrka

S:t Johannes kyrka

Härslövs kyrka

Ottarps kyrka

Alla har sin egen bild av vad som ryms i det mysterium som vi kallar dop. Dopet rymmer alla våra svar, för bakom det står inte bara mänskliga händer fyllda med vatten utan faktiskt Gud själv. Gud låter dopet rymma ett löfte om att alltid vara med oss, ett löfte om Guds Ande, genom livet i tro, tvivel och förundran.

Blev man inte döpt som barn är det inget hinder. Det finns nämligen ingen åldersgräns – alla är lika välkomna i Guds stora familj.

Det är genom dopet som vi blir medlemmar i Svenska kyrkan.

NÄR OCH VAR?

Vi kan ha dop alla dagar i veckan. Det vanligaste är dock att ha dop på helgen.
söndagar har vi dop i den vanliga gudstjänsten.
lördagar har vi bestämda tider.
11.00, 13.00 och 15.00 under oktober-april
13.00 och 15.00 under maj-september
Det går bra att ha dop i alla våra kyrkor och kapell, men Vadensjö och Säby kyrkor är endast öppna på sommaren.

KOSTNADER

Dopet kostar inget. Dopdräkten kan lånas gratis och finns i olika storlekar, även till äldre barn. Vi har även band till dopdräkten i många färger.

LOKALER TILL DOPFEST KAN HYRAS

Vill du boka? Kontakta församlingsexpeditionen, 0418-574 00.

uppspelsning av musik under dopet

Med jämna mellanrum kommer önskemål om att via församlingens ljudsystem spela upp egen musik vid gudstjänster och dop, bröllop och begravningar. Landskrona församling har tagit beslut om att Spotify inte får användas eftersom Spotify Business upphör. Det innebär att Spotify enbart får användas av privatpersoner i hemmet. Om önskemål att spela upp en låt eller sång finns, kan detta göras via CD-skiva eller en nedladdad låt från exempelvis Itunes. Det hela handlar om licens/royalties till skivbolagen. Vid köp av CD eller Itunes betalas licens/royalties vid köpet och genom församlingens avtal med STIM har församlingen rätt att spela upp musiken offentligt.

För mer information om uppspelning av musik vid dop, klicka här!

Hur förklarar vi dopet för barn?

Inte alla barn döps när de är små och då kan det vara bra att förklara vad dopet innebär. Samma sak gäller syskonen till barnet som döps - vad är det egentligen som händer och varför gör man på det sättet? Nedan hittar du en kort film anpassad för barn om hur dopet går till och vad det innebär.

Jag vill boka dop!

ANDRA SAKER SOM VI TROR ATT DU KAN VARA INTRESSERAD AV