Härslövs kyrka

Denna vackra kyrka från 1100-talet, är bland de äldsta av Skåne många romanska stenkyrkor.

Härslövs kyrka, byggd i romansk stil uppfördes redan på 1100-talet.
Under 1400-talet förändrades kyrkans utseende i hög grad, både invändigt och utvändigt, då valv, nytt torn och två vapenhus i gotisk stil tillkom. De båda vapenhusen är numera rivna.

Kykan fick sitt nuvarande utseende år 1857, då södra sidobyggnaden uppfördes. Den norra sidobyggnaden tillkom 1849-50.

Vid den stora restaureringen 1978 tog man fram och konserverade välbevarade romanska kalkmålningar från 1100-talet i absiden och på triumfbågen.

Kyrkans inre, som går i olika gröna nyanser, är tänkt att ge en vision om bokskogen om våren. Som utgångspunkt har arkitekten tagit de gröna färgerna på predikstolen.

Kyrkans äldsta inventarium är just predikstolen, vilken är tillverkad på 1600-talet av de skickliga träsnidarna Statius Otoo och Jacob Kremberg. Altaret är fristående, murat i tegel och med en kraftig häll av gotländsk kalksten överst.

ÖPPETTIDER FÖR KYRKAN

Kyrkan håller öppet vid gudstjänster och vid överenskommelse. Vänlig kontakta vår expedition på 0418 -574 00 om du önskar besöka kyrkan utanför gudstjänsterna.

VIRITUELLT KYRKOBESÖK

Ska du planera dop, vigsel eller begravning? Eller är du bara nyfiken på hur kyrkan ser ut inuti?

Här kan få ett smakprov på hur kyrkan ser ut. Längst upp i fönstret som öppnar sig väljer du vilken eller vilka kyrkor du vill bekanta dig med.

Adress: Aspavägen 22, Härslöv
Kollektivtrafik: Regionsbuss 260 stannar på hållplats Härslöv Mejerivägen ca.8 min från kyrkan och församlingshemmet.
Kyrktaxi: Till våra gudstjänster går det att beställa kyrktaxi fr.om. lördag kl.8 till söndag kl.8.30 på 0418- 180 200. Uppge kundnummer som går att få från vår personal eller från vår expedition på 0418 - 574 00.

PRAKTISK INFORMATION OM kyrkan

Plats i kyrkbänkarna:  160 sittplatser
Möjlighet till utsmyckning: ljus eller blommor i bänkarna (22st bänkrader)
Toaletter: 1st (liten)