Borstahusens kapell

Borstahusens kapell ligger i det lilla fiskeläget Borstahusen, strax norr om Landskrona.

Den nuvarande samlingssalen, med långsidan mot Övre gatan, byggdes redan på 1800-talet och blev då en av Landskronas första förskolor. Från slutet av 1800-talet fram till ca 1950 användes byggnaden som lärarbostad. Landskrona församling fick senare disponera huset och 1959 inreddes här en kyrksal.

När kyrksalen togs i bruk, skänkte Borstahusens kyrkliga syförening, som bildades 1954, inventarier till denna.

Snart blev kyrksalen för liten och det planerades för en tillbyggnad. Arkitekten Arne Magnusson utarbetade ett förslag och 1979 stod kapellet i Borstahusen färdigt. Det invigdes av dåvarande biskop Olle Nivenius den 21 oktober 1979.

Kapellets sevärdheter

Altartavlan med motivet "Den förlorade sonens återkomst" är målad av V Kasilius, då bosatt i Frankrike och donerad av Sture Andersson, 1959.

Kapellets klockstapel, ritad av Aina Berggren, donerades av Borstahusens kyrkliga syförening 1963. Kyrkklockan användes som brandlarmsklocka i Borstahusens spruthus. Inskriptionen på klockan lyder "Hör, Gud ännu sin nåd dig bjuder" samt "Borstahusens syförening skänkte mig".

Altare, altarring och dopfunt är ritade av kapellets arkitekt Arne Magnusson och utfört av Björn Löwenkvist på Mellbloms snickerier.

Dopskålen, ritad av Aina Berggren, är ett silverarbete av silversmed Börge Nilsson som donerades av Borstahusens kyrkliga syförening 1971.

Trätavlan på södra väggen har motivet "Jesus utdriver månglarna ur templet". Konstnären okänd. Donerad av Sture Andersson, 1976.

Oljemålningen, på hamrad kopparplåt med sammetsram på norra väggen, föreställer Jesu födelse. Den är gjord av 1500-tals konstnären Diego Correa och är skänkt av Sölve Holmstedt 1976.

Skrudar och textilier i kyrkoårets färger är donerade av Borstahusens kyrkliga syförening liksom delar av kyrksilvret.

Processionskorset är snidat och skänkt av träsnidaren F M Hultman 1961.

Orgeln installerades i kapellet 1980 och är byggd av Mårtenssons orgelfabrik.

Votivskeppet är en fiskevass. Dessa användes av Borstahusfiskarna från slutet av 1800-talet till ca 1920. Votivskeppet är skänkt av Borstahusen Informationsdesign AB genom Art Director Göran Rossling, vid kapellets 20 års jubileum, den 24 oktober 1999.

Den broderade bonaden är sydd av Borstahusens kyrkliga syförenings första medlemmar och skänktes av syföreningen till kapellets 20 års jubileum 24 oktober 1999.

Korset i metall vid kapellets ingång invigdes den 18 juni 2006. Medel till detta skänktes av Elsie och Stig Laurenius. Korset som är tillverkat i Cortenstål - en särskilt hållfast stållegering, där ytskiktet konserverar plåten är designat av förre kyrkogårdschefen Pål Reijer och utfört av konstsmeden Owe Ohlsson i Ludvigsborg.

Nattvardsservisen är tillverkad av glaskonstnär Rose-Marie Bengtsson och invigdes år 2009.

Öppettider

Kapellet håller öppet vid gudstjänster, andakter och vid överenskommelse. Vänlig kontakta vår expedition på 0418 -574 00 om du önskar besöka kyrkan utanför gudstjänsterna.

Virituellt besök

Ska du planera dop, vigsel eller begravning? Eller är du bara nyfiken på hur kyrkan ser ut inuti?

Här kan få ett smakprov på hur kyrkan ser ut. Längst upp i fönstret som öppnar sig väljer du vilken eller vilka kyrkor du vill bekanta dig med.

hitta hit

Kapellet är beläget på hörnan vid Övre gatan och Norra Fiskehamnsgatan
Adress: Övre gatan 104 (med ingång från Norra Fiskehamnsgatan)
Kollektivtrafik: Stadsbuss 5 stannar vid hållplats Landskrona N Fiskehamnsgatan ca. 2 min från kapellet.

PRAKTISK INFORMATION OM Kapellet

Plats i bänkarna:  90 sittplatser
Möjlighet till utsmyckning: altare och golv, ingen möjlighet i stolsraderna
Toaletter: 2st