Varning för bluffakturor!

Har du fått hem en faktura från kyrkoskatten.se?

Har du fått hem en bluffaktura?

Det finns företag som tar betalt för att lämna Svenska kyrkan - trots att det är gratis. Företaget Accord Alliance ltd som bl.a ligger bakom hemsidan kyrkoskatten.se har en affärsmodell som går ut på att ”erbjuda hjälp” att lämna Svenska kyrkan mot en avgift på 369 kronor. De skickar fakturor till konsumenter som inte har varit inne på deras hemsida och beställt tjänsten. De verkar skicka fakturor även till personer som inte ens är medlemmar i Svenska kyrkan.

Vad kan du själv göra?

Om man inte har beställt tjänsten eller ångrat sig ska man bestrida fakturan. För att bestrida en faktura har Konsumentverket/Hallå Konsument upprättat en guide för hur man ska gå till väga. Se länk nedan.

https://www.hallakonsument.se/konsumentratt-process/bestrida-felaktig-faktura/ 

Bra att veta

  • Att lämna kyrkan är gratis om du hör av dig direkt till den lokala församling du tillhör/är folkbokförd i. Bor du på annan plats i Sverige och läser den här informationen hänvisar vi dig att kontakta den lokala församling du är folkbokförd i. Vi kan alltså bara hjälpa sig som är boende i Farsta församling.
  • Är du osäker på om du är medlem i Svenska kyrkan och/eller vilken församling du tillhör?
    Kontakta den församling du tillhör/är folkbokförd i för medlemsfrågor. Kolla upp din församling här: Sök församling

Mer om medlemskap i Svenska kyrkan

En kvinna står utomhus och spelar gitarr för en grupp barn.

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

Vanliga frågor om medlemskap

Vad innebär egentligen ett medlemskap i Svenska kyrkan? Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna.

Du spelar roll!

Är du medlem? Eller funderar på att bli? Tack vare dig som är medlem i Svenska kyrkan gör det möjligt för nästa generation att se, besöka och använda kyrkorna. Men också bekosta verksamheter för människor i sorg, barn, ungdomar, ensamma, hemlösa, musik och körer.

Som medlem gör du det möjligt!

Det är den tiden på året då många funderar på sitt medlemskap i Svenska kyrkan. Till dig som funderar vill vi berätta om vad du är med och gör möjligt.