Meny

Konfirmation

Vill du följa med på en oförglömlig resa? En resa på insidan och en resa på utsidan? En resa mot nya vänner för livet och mot ett starkare självförtroende? Vill du följa med på en resa då vi tillsammans får utforska och testa kristen tro och liv? En resa där inga frågor är fel, och då vi får söka svaren tillsammans.

Konfirmation 2019/2020

Konfirmationen kan vara otroligt rolig! Lär känna nya vänner, slappna av i en skön gemenskap och passa på att fundera på vad som är viktigt i livet! Vanligtvis konfirmeras man under det läsår som man går i åk 8, eller det år då man fyller 14 eller 15. Om du går i 9:an eller är äldre så går det också bra att konfirmeras, antingen i den vanliga konfirmationsgruppen eller enskilt. Nu är Farsta församlings konfirmandgrupper igång. Lördag 21/9 startar Ålands- och Nordirlandsgruppen och onsdag 25/9 startar hemmaalternativet After School.

Så här går det till

Konfirmationstiden är en tid då du får upptäcka mer om dig själv och om andra. Det är ett tillfälle då du tillsammans med jämnåriga och vuxna får chansen att prata om några av livets viktigaste frågor. Du får fundera över vem du är och vad du tror på. Tillsammans med andra får du bl.a fundera över existentiella frågor kring ont och gott, meningen med livet, kärlek och relationer. Du får ställa frågor om dig själv och om världen, och du får formulera dina grundläggande tankar om livet. Konfirmation med konfirmandresa och läger är helt kostnadsfritt i Farsta församling.

Konfirmandgruppen leds av en präst, pedagog, ungdomsmusiker och av unga ledare, som nyligen varit konfirmander själva och som gått församlingens ledarutbildning. Församlingens konfirmationsarbete drivs utifrån Svenska kyrkans riktlinjer. 

Bra att veta om konfirmation

 • Konfirmation är helt kostnadsfritt, även resorna.
 • Man behöver inte vara kristen eller tro på Gud för att delta.
 • Om man tillhör en annan religion kan målet med konfirmandtiden vara att få kunskap om kristen tro och tradition.
 • Man kan delta i konfirmandåret utan att konfirmera sig på slutet
 • Den som vill konfirmeras på slutet av konfirmandtiden behöver vara döpt eller döpas under konfirmandtiden.
 • Konfirmationsgudstjänsten handlar om att Gud ”bekräftar” att de löften som gavs i dopet fortfarande håller att leva på.

Här kan du läsa om vanliga frågor och svar om konfirmation.

Behov av särskilt stöd

Kontakta oss om du har behov av särskilt stöd så försöker vi hitta en form som passar dig bäst i församlingen. Det finns också ett läger som hålls av Stockholms stift, Gålölägret, där ungdomar med och utan funktionsvariationer möts. Här kan du få mer information: www.konfirmationsthlm.se

Blev konfirmationen inte av när du var 15?

Går du på gymnasiet och har frågor om konfirmation, kontakta Per Rosenius, 08-683 63 34 eller maila farsta.ungdom@svenskakyrkan.se . Om du är över 20 år och önskar dop och/eller konfirmation, ring 08-683 63 00 eller maila farsta.forsamling@svenskakyrkan.se 
 . . . . . . . . . . . . . . .

Redan konfirmerad och är intresserad av att gå ledarskapsutbildning? Läs mer här.

För dig som redan är med i någon av församlingens konfirmationsgrupper finns mer info här

 . . . . . . . . . . . . . . .

Här nedan kan du läsa om våra tre konfirmationsalternativ för 2019/2020. Om inget annat anges är träffarna i Söderledskyrkan, Lingvägen 149, Hökarängen. Det kan bli vissa mindre förändringar i planering och datum.

After school

- Händer onda saker överallt, eller?
Vill du ha ett konfirmationsalternativ utan läger och övernattning? Har du andra aktiviter under helgerna? Då är detta ett bra alternativ för dig. Varför händer onda saker i världen? Denna och många andra frågor kommer vi att prata om när vi träffas på onsdagarna efter skolan.

 • Varannan onsdag efter skolan under hösten och våren med start 25 september 2019.
 • Dagläger under höstlovet 28 oktober-1 november 2019 och påsklovet 6-7 april 2020.
 • Konfirmation söndagen 26 april 2020.

Nordirland

- Blir det fred på jorden någon gång, eller?
Tycker du det är viktigt med internationella frågor? Frågor om fred och konflikt? Vill du utforska hur vi, med våra olikheter, kan leva i samförstånd?
Då är detta ett alternativ för dig. Vi kommer att göra en resa till Belfast och freds- och försoningscentret Corrymeela på Nordirland.

 •  Fyra helger (lördag-söndag) under hösten 2019:
  21-22/9, 19-20/10, 9-10/11, 30/11-1/12.
 • Tre helger (lördag-söndag) under våren 2020. Datum meddelas senare.
 • Resa till Nordirland under sportlovet 23 februari-1 mars 2020.
 • Konfirmation söndagen 29 mars 2020.

Åland

- Går det att leva hållbart, eller?
Vad betyder det att leva hållbart? Är det nån skillnad i en storstad jämfört med i ett litet samhälle ute i skärgården? Finns det en inre miljö hos människan? Är det lika viktigt att ta hand om den som den yttre miljön? Det här är ett alternativ för dig som vill utforska och upptäcka hur vi kan leva hållbart på olika sätt. Och få uppleva miljön och vardagen på en ö i Ålands skärgård.

 • Fyra helger (lördag-söndag) under hösten 2019:
  21-22/9, 19-20/10, 9-10/11, 30/11-1/12.
 • Fyra helger (lördag-söndag) under våren 2020. Datum meddelas senare.
 • Läger i Ålands skärgård den 22-28 juni 2020 (veckan efter midsommar).
 • Konfirmation söndagen 5 juli 2020. 

Anmälan till konfirmation är nu stängd. Har du ytterligare frågor eller funderingar kontakta: farsta.ungdom@svenskakyrkan.se, 08-683 63 34

Visste du att...

Varför inte bli en erfarenhet rikare? De flesta ungdomar som väljer att konfirmeras brukar senare beskriva konfirmandtiden som ”det bästa jag varit med om”. Varför inte testa du också?

 • Konfirmation är helt kostnadsfritt, även resorna.
 • Man behöver inte vara kristen eller tro på Gud för att delta.
 • Om man tillhör en annan religion kan målet med konfirmandtiden vara att få kunskap om kristen tro och tradition.
 • Man kan delta i konfirmandåret utan att konfirmera sig på slutet.
 • Den som vill konfirmeras på slutet av konfirmandtiden behöver vara döpt eller döpas under konfirmandtiden. Konfirmandtiden handlar om att Gud ”bekräftar” att de löften som gavs i dopet fortfarande håller att leva på.

Vi som jobbar med konfirmation

Anna Berg

Anna Berg

Ungdomspräst, Söderledskyrkan

Sandra Blomgren

Sandra Blomgren

Pastorsadjunkt, Farstastrandkyrkan

Camilla Hellberg

Camilla Hellberg

Pedagog, Söderledskyrkan

Katarina In de Betou

Katarina In de Betou

Präst, Farstastrandkyrkan

Per Rosenius

Per Rosenius

Musikpedagog, Söderledskyrkan