I kyrkan är dopet alltid glädje och fest!

Så går dopet till

VÄLJ DATUM OCH kyrka

Alla kyrkor i Farsta församling passar för dop, Söderledskyrkan, Farstastrandkyrkan och Stora Sköndals kyrka. Det vanligaste är att barnet döps i en särskild dopgudstjänst. Du kan välja mellan enskilt dop eller att ha dopet med en eller två andra familjer. Dopgudstjänsten kostar ingenting. Var gärna ute i god tid för att få det datum du önskar.

DOPSAMTAL MED PRÄST

I god tid före dopet kommer ni att träffa den präst som ska att döpa ert barn. Då planerar ni dopgudstjänsten tillsammans och samtalar om vad dopet betyder för er. Kom gärna med önskemål om psalmer, solosång eller att någon läser en bibeltext, bön eller dikt. Kanske finns det syskon eller andra barn som vill hjälpa till att tända dopljuset eller hälla upp dopvattnet?

LEVANDE MUSIK

Levande musik i ett vackert kyrkorum skapar en stämningsfull och minnesvärd stund. I dopgudstjänsten sjunger vi psalmer tillsammans, men det finns också plats för solosång om ni vill.  Den musiker som är med och spelar vid dopet kan ge råd. De kan hjälpa er med förslag till psalmer, in- och utgångsmusik eller fina solosånger. Vill du spela upp musik från streamingtjänster (t.ex Spotify) finns särskilda lagar och regler att hålla sig till.

FADDRAR

Att vara fadder, eller gudfar och gudmor som många säger, är en fin hedersuppgift. Faddern får be för barnet och vara en vän och förebild som kan stötta och hjälpa genom livet. Den som är fadder behöver vara döpt. Om faddern inte är döpt är det ett fint tillfälle att göra det tillsammans med sitt blivande fadderbarn.

Dopklänning

Dopklänning finns att låna om man vill.

Låna lokal till DOPfika

I vilken kyrka du än väljer att ha dopgudtjänst finns möjlighet att låna någon av våra lokaler precis intill kyrkan för att ha dopfika efter dopcermonin. Tillgång till fullt utrustat kök. Det finns rum som passar både små och stora sällskap. Det kostar ingenting att låna lokalen och det finns möjlighet att duka och dekorera före. Förtäring ordnar ni med själva.

NÄR FÅR BARNET SITT NAMN?

När ditt barn är född skickar du en namnanmälan till skattemyndigheten och berättar vad ditt barn ska heta. Barnet får alltså inte sitt namn i dopet.

DÖPAS SOM VUXEN

Barnets förälder behöver inte vara döpt, men det är ett fint tillfälle att göra det i samband med ditt barns dop. Samtala gärna om det vid dopsamtalet med prästen. Här kan du läsa mer om dop/konfirmation för vuxna.

Vem kontakar jag för att boka tid för dop?

Hör av dig till vår församlingsexpedition. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på sidan.

Fundera gärna på dessa punkter:

• Vilken kyrka ni vill ha dopet i.
  • Personnummer på den person som ska döpas och eventuella vårnadshavare.
  • Om ni vill låna lokal till dopfika efter dopet.

Boka tid och plats för dop/vigsel/begravning

Tel: 08-683 63 08 eller 08-683 63 09
e-post: farsta.bokning@svenskakyrkan.se