Foto: Louise Hedberg/Ikon

Dop

Barn, unga och vuxna är alla välkomna att döpas i Farsta församling. Du behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som bara är att ta emot.

Så går dopet till

Välj datum och kyrka

Alla kyrkor i Farsta församling passar för dop, Söderledskyrkan, Farstastrandkyrkan och Stora Sköndals kyrka. Det vanligaste är att barnet döps i en särskild dopgudstjänst. Du kan välja mellan enskilt dop eller att ha dopet med en eller två andra familjer. Dopgudstjänsten kostar ingenting. Var gärna ute i god tid för att få det datum du önskar.

Dopsamtal med präst

I god tid före dopet kommer ni att träffa den präst som ska att döpa ert barn. Då planerar ni dopgudstjänsten tillsammans och samtalar om vad dopet betyder för er. Kom gärna med önskemål om psalmer, solosång eller att någon läser en bibeltext, bön eller dikt. Kanske finns det syskon eller andra barn som vill hjälpa till att tända dopljuset eller hälla upp dopvattnet?

Musik under dopet

Levande musik i ett vackert kyrkorum skapar en stämningsfull och minnesvärd stund. I dopgudstjänsten sjunger vi psalmer tillsammans, men det finns också plats för solosång om ni vill. Fråga gärna musikern i god tid om du önskar att en särskild låt ska spelas live! Prästen och musikern kommer gärna med förslag på musik om du känner dig osäker på musikval. De kan hjälpa er med förslag till psalmer, in- och utgångsmusik eller fina solosånger.

Tänk på att det av rättighetsskäl inte är tillåtet att spela upp musik från streamingtjänster som t ex Spotify vid dopgudstjänsten. Musik som ska spelas upp behöver ni därför köpa själva, t.ex nedladdad från iTunes eller på cd-skiva.

Faddrar

Att vara fadder, eller gudfar och gudmor som många säger, är en fin hedersuppgift. Faddern får be för barnet och vara en vän och förebild som kan stötta och hjälpa genom livet. Den som är fadder behöver vara döpt. Om faddern inte är döpt är det ett fint tillfälle att göra det tillsammans med sitt blivande fadderbarn.

Dopklänning/kläder

Det går bra att döpa sig i vilka kläder som helst. Kom som du är! Dopklänning finns att låna om man vill.

Dopkalas

I vilken kyrka du än väljer att ha dopgudtjänst finns möjlighet att låna någon av våra lokaler precis intill kyrkan för att ha dopkalas efter dopcermonin. Det finns rum som passar både små och stora sällskap. Det kostar ingenting att låna lokalen och det finns möjlighet att duka och dekorera före. Förtäring ordnar ni med själva. Läs mer om våra lokaler

När får barnet sitt namn?

När ditt barn är född skickar du en namnanmälan till skattemyndigheten och berättar vad ditt barn ska heta. Barnet får alltså inte sitt namn i dopet.

Döpas som vuxen

Barnets förälder behöver inte vara döpt, men det är ett fint tillfälle att göra det i samband med ditt barns dop. Samtala gärna om det vid dopsamtalet med prästen. Här kan du läsa mer om dop/konfirmation för vuxna.

Drop in-dop

Farsta församling erbjuder drop in-dop (och drop in-vigsel) ca 1-2 ggr/år. Det innebär att kyrkan tar hand om allt praktiskt, från pappren som ska skrivas till kaffet och tårtan. Ibland finns inte den tiden och kraften och då kan drop-in-dop vara ett utmärkt alternativ. Här kan du läsa mer om drop in-dop.

Så bokar du dop online

• Välj kyrka och/eller datum och få upp lediga tider i kalendern. Syns det inga tider på ett visst datum så beror det på att doptiderna redan är bokade.
  • Observera att första möjliga bokningsbara tid alltid ligger 3 veckor framåt i tiden.
  • Det finns även möjlighet att låna lokal för dopkalas. Om ledig lokal finns syns det i respektive doptid i kalendern.
  • Välj en tid och fyll i uppgifter i formuläret som öppnas. Om ni önskar döpa fler på samma tid så fyller ni i namn och personnummer i rutan ”Övriga önskemål”.
  • Bokningsförfrågan är preliminär tills du erhållit en bokningsbekräftelse. Den bör ha kommit dig tillhanda senast 2 dagar efter förfrågan. Om du inte fått någon bekräftelse, kolla först din skräppost, i annat fall kontakta oss.
  • Det finns möjlighet att låna dopklänning.
  • Med reservation för eventuella ändringar vad gäller bemanningen (präst och musiker).
  • Alla personuppgifter behandlas enligt GDPR
  • Hittar du ingen tid som passar eller undrar över något? Kontakta oss på 08-683 63 00 eller farsta.bokning@svenskakyrkan.se

Boka dop/vigsel/begravning

Tel: 08-683 63 08 eller 08-683 63 09
Boka dop online: Hitta lediga doptider och boka direkt
e-post: farsta.bokning@svenskakyrkan.se
Besöksdress: Lingvägen 149, 123 61 Farsta

Så går en dopgudstjänst till

Dopgudstjänstens ordning

Dopets olika tecken

Vad symboliserar dopdräkten, dopvattnet, dopljuset och korstecknet?

Dop, konfirmation, bröllop & begravning

Många kommer i kontakt med kyrkan vid stora händelser i livet när det på ett eller annat vis förändras. Någon i familjen eller vänkretsen blir döpt. En älskad mormor dör. En ungdom konfirmeras. Ett par gifter sig. Kyrkan kan också ge stöd när livet inte blir som man tänkt sig. Här hittar du all info om hur du gör en bokning, samtidigt som vi reder ut många funderingar kring dop, konfirmation, bröllop samt begravning.

Dop/Konfirmation för vuxna

Undervisning och samtal som kan avslutas med dop och/eller konfirmation

Drop in-dop & drop in-vigsel

Ibland blir sådant man funderat på och kanske till och med längtat efter inte av. Tid och ekonomi ska inte vara ett hinder för dop eller vigsel. Kom som du är. Enkelt men fint!