Så går dopet till
Välj datum och kyrka
Alla kyrkor i Farsta församling passar för dop, Söderledskyrkan, Farstastrandkyrkan och Stora Sköndals kyrka. Det vanligaste är att barnet döps i en särskild dopgudstjänst. Du kan välja mellan enskilt dop eller att ha dopet med en eller två andra familjer. Dopgudstjänsten kostar ingenting. Var gärna ute i god tid för att få det datum du önskar.
Dopsamtal med präst
I god tid före dopet kommer ni att träffa den präst som ska att döpa ert barn. Då planerar ni dopgudstjänsten tillsammans och samtalar om vad dopet betyder för er. Kom gärna med önskemål om psalmer, solosång eller att någon läser en bibeltext, bön eller dikt. Kanske finns det syskon eller andra barn som vill hjälpa till att tända dopljuset eller hälla upp dopvattnet?
Musik under dopet
Levande musik i ett vackert kyrkorum skapar en stämningsfull och minnesvärd stund. I dopgudstjänsten sjunger vi psalmer tillsammans, men det finns också plats för solosång om ni vill. Fråga gärna musikern i god tid om du önskar att en särskild låt ska spelas live! Prästen och musikern kommer gärna med förslag på musik om du känner dig osäker på musikval. De kan hjälpa er med förslag till psalmer, in- och utgångsmusik eller fina solosånger.
Tänk på att det av rättighetsskäl inte är tillåtet att spela upp musik från streamingtjänster som t ex Spotify vid dopgudstjänsten. Musik som ska spelas upp behöver ni därför köpa själva, t.ex nedladdad från iTunes eller på cd-skiva.
Faddrar
Att vara fadder, eller gudfar och gudmor som många säger, är en fin hedersuppgift. Faddern får be för barnet och vara en vän och förebild som kan stötta och hjälpa genom livet. Den som är fadder behöver vara döpt. Om faddern inte är döpt är det ett fint tillfälle att göra det tillsammans med sitt blivande fadderbarn.
Dopklänning/kläder
Det går bra att döpa sig i vilka kläder som helst. Kom som du är! Dopklänning finns att låna om man vill.
Dopkalas
I vilken kyrka du än väljer att ha dopgudtjänst finns möjlighet att låna någon av våra lokaler precis intill kyrkan för att ha dopkalas efter dopcermonin. Det finns rum som passar både små och stora sällskap. Det kostar ingenting att låna lokalen och det finns möjlighet att duka och dekorera före. Förtäring ordnar ni med själva. Läs mer om våra lokaler.
När får barnet sitt namn?
När ditt barn är född skickar du en namnanmälan till skattemyndigheten och berättar vad ditt barn ska heta. Barnet får alltså inte sitt namn i dopet.
Döpas som vuxen
Barnets förälder behöver inte vara döpt, men det är ett fint tillfälle att göra det i samband med ditt barns dop. Samtala gärna om det vid dopsamtalet med prästen. Här kan du läsa mer om dop/konfirmation för vuxna.
Drop in-dop
Farsta församling erbjuder drop in-dop (och drop in-vigsel) ca 1-2 ggr/år. Det innebär att kyrkan tar hand om allt praktiskt, från pappren som ska skrivas till kaffet och tårtan. Ibland finns inte den tiden och kraften och då kan drop-in-dop vara ett utmärkt alternativ. Här kan du läsa mer om drop in-dop.