Pilgrimsvandringar

Allt fler hittar pilgrimsvandring som ett sätt att kliva ur vardagen, reflektera och hämta kraft. Hösten 2021 kommer vi vandra för klimatet och vara en del av klimatrörelsen Walk for Future. Följ med och visa ditt engagemang genom att gå med på någon av våra vandringar!

Vandra för klimatet!
Pilgrim's Walk for Future, vi går tillsammans med andra pilgrimer för klimatets skull. Tusentals människor kommer att visa hur viktigt klimatfrågan är för vår planet. Inför det stora klimatmötet i Glasgow i november genomförs en pilgrimsvandring från Vadstena till Glasgow. Följ med och visa ditt engagemang genom att gå med på någon av våra vandringar i Farsta församling. Vid varje vandring registrerar vi våra steg för att visa politiker, beslutsfattare och andra människor att klimatet är viktigt, det brinner i knutarna nu. Läs mer om Pilgrim's Walk for Future på klimatrörelsens officiella webb: https://walkforfuture.se/ 

Kommande vandringar

1 oktober

Walk for the future
Vi går till Markuskyrkan i Björkhagen. Ta med fika och kläder efter väder. Från Björkhagen tar sig var och en hem på eget sätt.
När och var: start Söderledskyrkan kl.11.30
Kontakt: Katija Smalliakowa, katija.smalliakowa@svenskakyrkan.se, 08-683 63 16 eller Dag Lindberg, dag.lindberg@svenskakyrkan.se, 08-683 63 30

9 oktober

Ca 10 km lång vandring i Sköndalsområdet. Medtag matsäck.
När och var: Samling utanför Kristinahuset kl 10.00, Herbert Widmans väg 7 i Sköndal.
Anmälan: till David Melin, david.melin@storaskondal.se eller 08-6323117

Att vara pilgrim

Nyfiken på vad det är att vara Pilgrim? Följ med på en vandring som pilgrim. Ett sätt att utforska och dela andlighet och tro, i samtal och  i rörelse i en härlig tid på året.
Det enda du behöver är att vilja gå med, ett par okej skor, eventuellt något att dricka och äta, samt att du kan gå den sträckan som vandringen erbjuder.

De sju nyckelorden

En pilgrim har sju nyckelord att förhålla sig till; Frihet, Enkelhet, Tystnad, Bekymmerslöshet, Långsamhet, Andlighet och Delande. De sju orden bildar ordet för blomman Fetblad eller som den också heter, Kärleksört. Följ med på en pilgrimsvandring och utforska dessa begrepp. Det finns möjlighet att samtala, fundera och dela med andra vandrare om vad de kan betyda för dig.

Mer om pilgrimsvandring

En pilgrimsvandring beskrivs ofta som en inre vandring i den yttre vandringens form. Allt fler hittar pilgrimsvandring som ett sätt att kliva ur vardagen, reflektera och hämta kraft. Det kan vara ett sätt att möta Gud och sig själv; ett sätt att steg för steg hitta ett inre fokus och lugn - att bara vara. Vandringarna sker i närområdet och vi delar tankar och ord med varandra utifrån söndagens tema. Vandringarna leds av olika medarbetare i församlingen. 

Detta gäller för våra längre vandringar: Tag på bra promenadskor, kläder efter väder, sittunderlag, vattenflaska samt matsäck för lunch och en fikapaus. Du behöver kunna gå obehindrat och bära din egen packning. Vid ihållande regn ställer vi in vandringen.

Ett sätt att steg för steg möta Gud och sig själv.

Vad skiljer en pilgrimsvandring från en vanlig skogspromenad?

  • Ledare: Vandringen leds av en ledare. Du behöver inte tänka på vart du går och kan därför vara i dig själv och egna tankar. 
  • Tema: En vandring har ofta ett tema, ett redskap för att lättare komma ner på djupet. 
  • Bön: Ibland kan det kännas lättare att samtala med varandra under en promenad än när man sitter stilla. På samma sätt kan bönen - samtalet med Gud - bli naturligare under en pilgrimsvandring.

Nationellt

Man kan vandra både korta och långa sträckor. Runt om i Sverige finns flera olika vandringsleder. Vi tipsar här om några av dem, främst i närheten av Stockholm men även vandringar i Lappland, Gotland och Skåne. För att hitta alla olika pilgrimsleder i Sverige kan man gå in påTips! Läs mer om pilgrimsleder i Sverige på pilgrimisverige.se