Svenska kyrkan i Farsta

Svenska kyrkan i Farsta Besöksadress: Lingvägen 149, 12361 Farsta Telefon: +46(8)6836300 E-post till Svenska kyrkan i Farsta

Dopets olika tecken

Dopdräkten
Dopdräkten påminner genom sin rena vita färg om förlåtelsen och renheten som Gud ger oss. Att ta på sig de vita kläderna är att stiga in i en ny mänsklig roll, förlåten och upprättad av Gud  och med nya möjligheter för livet. Barnets dopdräkt är lång som en bild för att dopet och tron är något man växer in i.

I samband med dop i någon av församlingens kyrkor finns det möjlighet att låna dopklänning.

Dopvattnet
Vatten betyder liv, utan vatten kan ingenting leva men vatten kan också dränka och ta liv.
I Bibeln försöker Paulus förklara vad dopet är genom att säga att i dopet dör vi och uppstår tillsammans med Kristus. I dopet när man sänks ner i vatten eller får vatten öst över huvudet dör man för att sedan lyftas upp till nytt liv. Dopet ger oss ett mönster för livet. Det visar att det finns en väg från död till liv från mörker till ljus och att Jesus Kristus gått före oss och att han lovar att dela livet med oss.
Kravet på dopvatten är att det ska vara rent och friskt. Det finns inget vatten som är "heligare" än annat Vatten är förutsättningen för allt liv men vatten kan också dränka och ta liv.
Så vattnet symboliserar både liv och död.

Dopljuset
Dopljuset har en gammal historia som går tillbaka till Trettondedag jul, då man först firade Jesu födelse och dop och som var en ljusfest. Det var inte ovanligt att dopkandidaterna då döptes och i samband med det kom ljussymboliken att knytas till dopet. Idag påminner dopljuset mest om Jesus som världens ljus.
I samband med överlämnandet av dopljuset brukar prästen säga: Tag emot detta ljus. Det är en påminnelse om Jesus som sa: "Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus."

Korstecknet
Info kommer inom kort.

boka tid och plats för dop

Tel: 08-683 63 08 eller 08-683 63 09