Svenska kyrkan i Farsta Besöks- och postadress: Lingvägen 149, 12361 Farsta Telefon: +46(8)6836300 E-post till Svenska kyrkan i Farsta

Dopets olika tecken

Dopklänning
Dopklänningen är oftast vit och det är renhetens färg. Att den är alldeles för lång för barnet är en symbol för att dopet är något att växa i. Att barnet har mycket kvar att lära sig om Gud och om sin tro. Senare i livet, under konfirmationen, får konfirmanden hjälp med att upptäcka vad Gud har gett via dopet. Den vita konfirmandkåpan är en symbol för dopklänningen, som man nu har vuxit i.

Dop i vatten
Dop i Svenska kyrkans ordning sker oftast genom att prästen begjuter dopkandidatens hjässa. Det kan också ske genom att prästen sänker ner barnet i dopfuntens vatten. Även vuxna kan döpas genom nedsänkning, t ex utomhus. Vattnet är en symbol för rening och det är livsnödvändigt.

Dopljuset
Dopljuset har en gammal historia som går tillbaka till Trettondedag jul, då man först firade Jesu födelse och dop och som var en ljusfest. Det var inte ovanligt att dopkandidaterna då döptes och i samband med det kom ljussymboliken att knytas till dopet. Idag påminner dopljuset mest om Jesus som världens ljus.
I samband med överlämnandet av dopljuset brukar prästen säga: Tag emot detta ljus. Det är en påminnelse om Jesus som sa: "Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus."

Boka tid och plats för dop/vigsel/begravning

Tel: 08-683 63 58 eller 08-683 63 09
e-post: farsta.bokning@svenskakyrkan.se