Foto: Ikon/Johannes Frandsen

Passionsspelet Blod och dröm

Nyskrivet passionsspel av Dag Lindberg i form av hörspel/radioteater. Vi får följa evangelisten Matteus dramatiska skildring av påskens händelser.

om ”Blod och dröm”

Ett passionsspel är traditionellt ett drama som gestaltar Jesus sista vecka i Jerusalem fram till korsfästelsen och gravläggningen.

I år följer vi evangelisten Matteus dramatiska skildring av påskens händelser. Ingången till den klassiska berättelsen sker i ”Blod och dröm” genom karaktären Agnes, en präststudent, som av sin andlige vägledare Renée får uppgiften att genom fantasi, dröm och bön leva sig in i scenerna kring Jesus inför påsken. Det blir ett märkligt, drömskt och musikaliskt möte med passionsberättelsen. Agnes är bra på att använda sin fantasi, men tål inte åsynen av blod. 

Medverkande

Manus och regi: Dag Lindberg
Agnes: Camilla Hellberg
Renée: David Melin
Recitatören, kvinnan med balsamflaskan samt Claudia: Karin Sjöberg
Ljuddesign: Per Rosenius
Piano: Mattias Ekström Koji
Slagverk: Ola Ragnar
Sång: Hedvig Hasselström
Producerat: 2020

Från vänster, Camilla Hellberg, Karin Sjöberg, David Melin

Om ensemblen

Årets passionsspel har en ensemble som alla arbetar i Farsta församling. Av skådespelarna är Camilla pedagog (skådespelarutbildad i Helsingfors), David är präst (mimskådespelare) och Karin är husmor (skådespelarutbildad i Malmö). Bland musikerna är Mattias organist och tonsättare, Hedvig är organist och operasångare, Per är musiker och pedagog och Ola är kyrkvaktmästare och trummis. 

Ensemblen i passionsspelet Blod och dröm

Mer om passionsspelen i församlingen

Blod och dröm är det tredje av fyra planerade passionsspel av Dag Lindberg, präst i Farsta församling i Stockholm och lärare i själavård vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala. 2018 framfördes Händelserna (utifrån Lukas evangelium) och 2019 Ordet – en Johannespassion i Söderled. 2021 planeras Getsemane (utifrån Markus evangelium).

Varför passionsspel år efter år? – Det enkla svaret är att det handlar om att gestalta och tolka den viktigaste berättelsen som vi har – och göra det i mötet med vår samtid!

Dag Lindberg, präst och regissör