Blod och dröm

Nyskrivet passionsspel av Dag Lindberg. I år följer vi evangelisten Matteus dramatiska skildring av påskens händelser.

Passionsspelet Blod och dröm

Ett passionsspel är traditionellt ett drama som gestaltar Jesus sista vecka i Jerusalem fram till korsfästelsen och gravläggningen.

I år följer vi evangelisten Matteus dramatiska skildring av påskens händelser. Ingången till den klassiska berättelsen sker i ”Blod och dröm” genom karaktären Agnes, en präststudent, som av sin andlige vägledare Renée får uppgiften att genom fantasi, dröm och bön leva sig in i scenerna kring Jesus inför påsken. Det blir ett märkligt, drömskt och musikaliskt möte med passionsberättelsen. Agnes är bra på att använda sin fantasi, men tål inte åsynen av blod.

Medverkande: Camilla Hellberg, David Melin, Karin Sjöberg
Piano: Mattias Ekström Koij
Slagverk: Ola Ragnar
Sång: Hedvig Hasselström
Ljuddesign: Per Rosenius
Manus och regi: Dag Lindberg

Om ensemblen

Årets passionsspel har en ensemble som alla även arbetar i Farsta församling. Av skådespelarna är Camilla pedagog (skådespelarutbildad i Helsingfors), David är präst (mimskådespelare) och Karin är husmor (skådespelarutbildad i Malmö). Bland musikerna är Mattias organist och tonsättare, Hedvig är organist och operasångare, Per är musiker och pedagog och Ola är kyrkvaktmästare och trummis. Vilket gäng!

Premiär

Blod och dröm släpps som hörspel/radioteater måndag 6 april här på webben. Håll utkik!

Mer om passionsspelen i församlingen

Blod och dröm är det tredje av fyra planerade passionsspel av Dag Lindberg, präst i Farsta församling i Stockholm och lärare i själavård vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala. 2018 framfördes Händelserna (utifrån Lukas evangelium) och 2019 Ordet – en Johannespassion i Söderled. 2021 planeras Sången (utifrån Markus evangelium).

Varför passionsspel år efter år? – Det enkla svaret är att det handlar om att gestalta och tolka den viktigaste berättelsen som vi har – och göra det i mötet med vår samtid!

Dag Lindberg, präst och regissör