Foto: Magnus Aronson

Farstastrandkyrkan

Ett fönster mot himlen

Brunch med skapande

Släpp loss kreativiteten! Brunch med möjlighet till kreativt skapande efteråt.

Gunillas café

Välkommen till öppet café mån-ons 11.00-15.00 i Farstastrandkyrkan. Här serveras gott kaffe/te och bakverk.

Benen av två personer som vandrar på en väg.

Gågrupp i Farsta strand

Vill du komma ut en stund mitt på dagen och promenera med andra? Varje onsdag kl 9.45. Samling utanför Coop (T-bana: Farsta strand)

Bokcirkel

Tycker du om att läsa böcker eller vill du bli en bokfantast, men aldrig kommit till skott? Vi läser en bok per termin och träffas vid några tillfällen och samtalar om boken.

Kontakt och öppettider

Här hittar du info om hur du når oss, gör en bokning eller vilka tider kyrkorna är öppna.

Ett glatt barn med rutig mössa gör V-tecknet med båda händerna mot kameran.

Barn & Familj

Vi har aktiviteter och mötesplatser för dig och ditt barn. Alla våra verksamheter för barn är avgiftsfria!

Dop, konfirmation, bröllop & begravning

Välkommen till Söderledskyrkan, Stora Sköndals kyrka och Farstastrandkyrkan vid livets stora milstolpar.

Gudstjänster och andakter

Var du än befinner dig är du välkommen att mötas för gudstjänst och andakt.

Grupper och verksamheter

I församlingens tre kyrkor finns ett myller av verksamheter för alla åldrar! Sjung i kör, gå på kurser och föreläsningar, pilgrimsvandringar, andlig hälsa, öppna förskolor och mycket mer!

Fakta om Farstastrandkyrkan

Foto: Christin Sagnér

Textavsnitt och bilder är hämtade från den helt nya kyrkobroschyren "Farstastrandkyrkan - ett fönster mot himlen" 2016.

Farstastrandkyrkan är en röd tegelbyggnad på Brunskogsbacken 17 i Farsta strand. Byggnaden uppfördes på 1960-talet som en Konsumbutik.

Farstastrandkyrkan invigdes söndagen den 31 augusti 1997 av biskop Henrik Svenungsson. Biskopen höll sin predikan där charkdisken tidigare stod. Under invigningsveckan, som hade som tema ”Öppenhet och gemenskap”, deltog cirka 600 personer i olika aktiviteter.

När man kommer in i byggnaden möts man av en cafédel till vänster.

Foto: Magnus Aronson

Går man vidare i hallen med det rödskiftande klinkergolvet med ett smalt, ljust marmorband i golvläggningen kommer man till gudstjänstrummet som avviker från övriga rum i färg, form och materialval. Arkitekt Göran Jansson har gett kyrkan prägeln av ett enkelt skärgårdskapell.

Foto: Magnus Aronson

Gudstjänstrummet är placerat mitt i kyrkan. Det är åttkantigt med väggar som är klädda med ohyvlade brädor som målats med äggoljetempera – vitt upptill med ett gråmålat fält nertill. Hörnen är markerade med röda, växande träd. Golvet är av breda plankor i norrländskt oljat furu. Rummet kan varieras i storlek med hjälp av flexibla vikväggar. Kyrkorummet har sittplatser för kring 40 personer, men slår man upp vikväggarna till cafédelen blir det plats för 100 personer.

Textilkonstnären Sylva Klarén på Libraria har utformat och vävt den nonfigurativa altartextilen i blå- och guldfärg.

Korset är ursprungligen en gåva från Ericsson Cabel till Telia Soneras arbetslivskyrka i Farsta vid invigningen av denna 1993. Det är tillverkat av glasfiberoptik som används i data– och telefoninätet. Formgivare är Mikael Åberg. Telia Sonera skänkte korset till Farsta församling då arbetslivskyrkan avsakraliserades år 2010. Korset togs i bruk i Farstastrandkyrkan Tacksägelsedagen, söndagen den 10 oktober 2010.

I taket finns en avlång lanternin som släpper in dagsljus och ger en känsla av en öppenhet mot himlen.

Arkitekt Göran Jansson har också ritat altaret, ambon, dopfunten och dopljusstaken. De har tillverkats av elever från Carl Malmstens möbelskola.

Orgeln är en Allen digital kyrkoorgel från 2016 med 27 stämmor.

Ikonen, som hänger ovanför dopfunten, är utförd av ikonmålaren Lis Engblom i äggtempera på träbotten. Den invigdes söndagen den första advent 2005 och är en av församlingen fyra ikoner.

Foto: Magnus Aronson

En mandorla är en upprättstående ”mandelformad” ljusgloria som omger Jungfru Maria eller Kristus i den medeltida konsten. Den har inspirerat till den ljusbärare i smide, ”Mandorlan”, som står i spegelnischen utanför kyrkorummet. Ljusbäraren är tillverkad av Åkerby konstsmedja i Sorunda. Med sin form ansluter den till altarskivan, som också den är mandorlaformad.

Barnens lekkyrka invigdes söndagen den 2 oktober 2016. Lekkyrkan består av ett skåp som är målat i kyrkorummets färger. I skåpet finns altare, dopfunt, processionskors, ljusstake och kollekthåv i ”barn-skala”. Ester Berniér Esser har inspirerats av de kyrkliga inventarier som arkitekt Göran Jansson ritat. I skåpet hänger också mässhakar och stolor som Birgit Landin från kyrkans liturgiska syateljé, har sytt upp.

Kyrkans liturgiska textilier utformas och sys upp av Farstastrandkyrkans liturgiska syateljé som består av ideella medarbetare. Den gröna serien togs i bruk söndagen den 19 april 2015. Även den blå serien har tagits i bruk. De två andra serierna är på gång!

Foto: Magnus Aronson

Klockstapeln i lärkträd invigdes lördagen den 27 november inför första advent 1999. Också den är ritad av arkitekt Göran Jansson. Den uppfördes av BOL Entreprenad (Bo Leijon). Klockan är gjuten i brons av Ystads Klockgjuteri. Den väger 60 kg, är 43 cm i diameter och stämd i B.