Farstastrandkyrkan

Ett fönster mot himlen

Kontakt och öppettider

Här hittar du info om hur du når oss, gör en bokning eller vilka tider kyrkorna är öppna.

Grupper och verksamheter

I församlingens tre kyrkor finns ett myller av verksamheter för alla åldrar! Sjung i kör, gå på kurser och föreläsningar, pilgrimsvandringar, andlig hälsa, öppna förskolor och mycket mer!

Vi söker sångare till Julkör!

Kom och sjung in julen med oss i God on line! Passar perfekt för dig som inte kan vara med en hel termin men gärna vill få lite extra stämning i december.

Gunillas café

Välkommen till öppet café mån-ons 11.00-15.00 i Farstastrandkyrkan

Ett glatt barn med rutig mössa gör V-tecknet med båda händerna mot kameran.

Barn & Familj

Aktiviteter och mötesplatser för dig och ditt barn. Alla våra verksamheter för barn är avgiftsfria!

Konsertprogram

Konserter i Söderledskyrkan, Stora Sköndals kyrka och Farstastrandkyrkan

Dop, konfirmation, bröllop & begravning

Många kommer i kontakt med kyrkan vid stora händelser i livet när det på ett eller annat vis förändras. Någon i familjen eller vänkretsen blir döpt. En älskad mormor dör. En ungdom konfirmeras. Ett par gifter sig. Kyrkan kan också ge stöd när livet inte blir som man tänkt sig. Här hittar du all info om hur du gör en bokning, samtidigt som vi reder ut många funderingar kring dop, konfirmation, bröllop samt begravning.

Farstastrandkyrkan 25 år

I höst det 25-årsjubileum. Då firar Farstastrandkyrkan 25 år och det vill vi fira med en jubileumshelg. När kyrkan invigdes 1997 var temat Öppenhet och gemenskap – något som verkligen präglat kyrkan genom åren. Att nu efter pandemiåren fått öppna upp kyrkan och kyrkorummet igen är väldigt roligt och vi vill förstås bjuda in till en Jubileumshelg.

Fakta om Farstastrandkyrkan

Foto: Christin Sagnér

Textavsnitt och bilder är hämtade från den helt nya kyrkobroschyren "Farstastrandkyrkan - ett fönster mot himlen" 2016.

Farstastrandkyrkan är en röd tegelbyggnad på Brunskogsbacken 17 i Farsta strand. Byggnaden uppfördes på 1960-talet som en Konsumbutik.

Farstastrandkyrkan invigdes söndagen den 31 augusti 1997 av biskop Henrik Svenungsson. Biskopen höll sin predikan där charkdisken tidigare stod. Under invigningsveckan, som hade som tema ”Öppenhet och gemenskap”, deltog cirka 600 personer i olika aktiviteter.

När man kommer in i byggnaden möts man av en cafédel till vänster.

Foto: Magnus Aronson

Går man vidare i hallen med det rödskiftande klinkergolvet med ett smalt, ljust marmorband i golvläggningen kommer man till gudstjänstrummet som avviker från övriga rum i färg, form och materialval. Arkitekt Göran Jansson har gett kyrkan prägeln av ett enkelt skärgårdskapell.

Foto: Magnus Aronson

Gudstjänstrummet är placerat mitt i kyrkan. Det är åttkantigt med väggar som är klädda med ohyvlade brädor som målats med äggoljetempera – vitt upptill med ett gråmålat fält nertill. Hörnen är markerade med röda, växande träd. Golvet är av breda plankor i norrländskt oljat furu. Rummet kan varieras i storlek med hjälp av flexibla vikväggar. Kyrkorummet har sittplatser för kring 40 personer, men slår man upp vikväggarna till cafédelen blir det plats för 100 personer.

Textilkonstnären Sylva Klarén på Libraria har utformat och vävt den nonfigurativa altartextilen i blå- och guldfärg.

Korset är ursprungligen en gåva från Ericsson Cabel till Telia Soneras arbetslivskyrka i Farsta vid invigningen av denna 1993. Det är tillverkat av glasfiberoptik som används i data– och telefoninätet. Formgivare är Mikael Åberg. Telia Sonera skänkte korset till Farsta församling då arbetslivskyrkan avsakraliserades år 2010. Korset togs i bruk i Farstastrandkyrkan Tacksägelsedagen, söndagen den 10 oktober 2010.

I taket finns en avlång lanternin som släpper in dagsljus och ger en känsla av en öppenhet mot himlen.

Arkitekt Göran Jansson har också ritat altaret, ambon, dopfunten och dopljusstaken. De har tillverkats av elever från Carl Malmstens möbelskola.

Orgeln är en Allen digital kyrkoorgel från 2016 med 27 stämmor.

Ikonen, som hänger ovanför dopfunten, är utförd av ikonmålaren Lis Engblom i äggtempera på träbotten. Den invigdes söndagen den första advent 2005 och är en av församlingen fyra ikoner.

Foto: Magnus Aronson

En mandorla är en upprättstående ”mandelformad” ljusgloria som omger Jungfru Maria eller Kristus i den medeltida konsten. Den har inspirerat till den ljusbärare i smide, ”Mandorlan”, som står i spegelnischen utanför kyrkorummet. Ljusbäraren är tillverkad av Åkerby konstsmedja i Sorunda. Med sin form ansluter den till altarskivan, som också den är mandorlaformad.

Barnens lekkyrka invigdes söndagen den 2 oktober 2016. Lekkyrkan består av ett skåp som är målat i kyrkorummets färger. I skåpet finns altare, dopfunt, processionskors, ljusstake och kollekthåv i ”barn-skala”. Ester Berniér Esser har inspirerats av de kyrkliga inventarier som arkitekt Göran Jansson ritat. I skåpet hänger också mässhakar och stolor som Birgit Landin från kyrkans liturgiska syateljé, har sytt upp.

Kyrkans liturgiska textilier utformas och sys upp av Farstastrandkyrkans liturgiska syateljé som består av ideella medarbetare. Den gröna serien togs i bruk söndagen den 19 april 2015. Även den blå serien har tagits i bruk. De två andra serierna är på gång!

Foto: Magnus Aronson

Klockstapeln i lärkträd invigdes lördagen den 27 november inför första advent 1999. Också den är ritad av arkitekt Göran Jansson. Den uppfördes av BOL Entreprenad (Bo Leijon). Klockan är gjuten i brons av Ystads Klockgjuteri. Den väger 60 kg, är 43 cm i diameter och stämd i B.