Svenska kyrkan i Farsta

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Farsta Besöks- och postadress: Lingvägen 149, 12361 Farsta Telefon: +46(8)6836300 E-post till Svenska kyrkan i Farsta

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Medlemskap

Att vara medlem i Svenska kyrkan och tillhöra en lokal församling

Här hittar du blanketter för inträde i Svenska kyrkan. 

SÅ BLIR DU MEDLEM 
Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, också kallad kyrkoavgift. Kyrkoavgiften går framför allt till din lokala församling. Du blir medlem genom att ansöka om inträde i Svenska kyrkan, skicka ansökan till den församling du tillhör. Är du osäker på om du tillhör Farsta församling? Ring eller maila oss, se kontaktuppgifter nedan.

Blankett om inträdesansökan
Blankett om inträde för barn under 18 år

Blanketten skickar du till: Farsta församling, Lingvägen 149, 123 61 Farsta.

Du kan också kontakta oss via Farsta församling eller ringa expeditionen 08-683 63 00.

Medlemsavgiften i Farsta

Den avgift som medlemmar i Svenska kyrkan i Farsta betalar går bland annat till att hålla kyrkorna i gott skick. I Farsta församling finns Söderledskyrkan, Stora Sköndals kyrka och Farstastrandkyrkan. I Farsta församling kan du finna glädje, ro, gemenskap, och stöd genom gudstjänster, körer, mötesträffar, barngrupper och mycket mer.

 

Tankar om urträde

Det är ett viktigt och stort beslut att begära utträde och vi tror att du tänkt igenom det noga. Vi vill ändå ge lite information om vad det innebär att du lämnar.  Vi önskar naturligtvis att våra medlemmar vill stanna kvar. Varje medlem är viktig och bidrar på olika sätt till att kyrkorna och verksamheten hålls vid liv. I korta drag vill vi ge lite bakgrund till vad det betytt för Farsta att du varit med:

  • Berätta vad du saknat. Har vi missat informera dig om vår verksamhet eller att du kanske till och med saknar någonting som vi inte är medvetna om. Du är välkommen att mejla dina tankar till oss.
  • Rätten till kyrklig vigsel-och begravningsgudtjänst för den som tillhör Svenska kyrkan.
  • Att vårda detta gemensamma kulturarv så att nästa generation får möjlighet att se, besöka och använda kyrkorna.
  • Bekosta verksamheter för människor i sorg, barn, ungdomar, ensamma, hemlösa, musik och körer.
  • Svenska kyrkans internationella arbete har ett nära samarbete med andra kyrkor och biståndsorganisationer.
  • Alla är välkomna att vara med i Svenska kyrkan. I Svenska kyrkan finns olika sätt att tolka och utöva sin tro.

Anmälan skall göras personligen, med skriftlig egenhändig namnteckning till församlingsexpeditionen där man är folkbokförd. Observera att digitala urträdesansökningar inte är giltiga pga säkerhetsskäl. Digitala tjänster som erbjuder utträden har ingen förankring med Svenska kyrkan och öppnar därför upp för förfalskningar. Här finns en artikel som förklarar mer om webbtjänster som erbjuder osäkra digitala urträden.

För den som inte fyllt 18 år görs anmälan av vårdnadshavare. Det krävs samtycke av barnet självt om barnet fyllt 12 år. När man anmält utträde ur Svenska kyrkan ska man få ett skriftligt bevis på det.

Blankett för urträdesansökan.

Du kan även kontakta oss via Farsta församling eller ringa expeditionen 08-683 63 00 om du har ytterligare frågor eller funderingar.

Har du gjort en digital uträdesansökan? Det räcker inte - Underskrift på papper behövs för säkert utträde.

Du är en del av Svenska kyrkan i Farsta. Tillsammans främjar vi det som är livsviktigt och hoppfullt i vår del av Stockholm – Farsta. Tack för att vi gör detta tillsammans! Alla behövs.

Anette Westergren Järnkrantz, kyrkoherde