Luleå stift är ett av 13 stift och till ytan en tredjedel av Sverige. Stiftets uppgift är att stödja Svenska kyrkans 56 församlingar i Norrbottens län och Västerbottens län i vårt gemensamma uppdrag, att vara kyrka här och nu.

Gifta sig på meänkieli, döpas på sydsamiska eller konfirmeras på finska – från pingstdagen, den 31 maj, är detta möjligt i hela Svenska kyrkan. Då tas kyrkohandboken i bruk på fem nationella minoritetsspråk: finska, meänkieli, nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska.

Med de fem nya översättningarna skrivs svenskkyrklig historia

Många församlingar och pastorat i vårt land sänder gudstjänster, andakter och andra evenemang live på webben. I vår gemensamma kalender och i appen Kyrkguiden hittar du sändningarna. Välkommen att vara med - via länk! Du kan också se eller höra en del av våra gudstjänster via SVT eller Sveriges radio.

Digitala gudstjänster och andakter

Torsdagen den 14 maj är en bönedag världen över då man bjuds in att be angående Covid 19. Vår stiftsadjunkt Maria Klasson Sundin har översatt Lutherska världsförbundets bön till svenska - välkommen att be den när du vill under morgondagen.

Global bönedag för mänskligheten i coronatid

Illustration i grönt med två personer

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Bakom ett bord med kaffekopp och tända ljus sitter en person i soffan och läser i Bibeln

Tid med Gud hemma

Vill du stilla dig en stund inför Gud? Du kan be och hålla din egen andakt eller meditation där du är. Eller fira en enkel gudstjänst hemma hos dig. Via nätet kan du också ta del av gudstjänster och andakter.

Nu kan du hjälpa till att sprida viktig information om hur man minskar risken för smitta - och vart man kan vända sig om man behöver prata med någon. Skriv ut vår Hälsoguide till den i riskgrupp eller 70+!

Ny hälsoguide från Svenska kyrkan, Länsstyrelsen och Region Norrbotten

Bön i coronatid med biskop Åsa Nyström

En tredelad bild: En präst döper en tonårsflicka. Ett brudpar. En kista med blomdekoration.

Dop, vigsel, begravning och aktiviteter för konfirmander

Har du bjudit in släkt och vänner till en familjehögtid? I tider av corona kan du behöva anpassa glädje- eller sorgehögtiden.

Nederluleå kyrka

Sök församling

Här kan du se vilken församling du tillhör genom att skriva in din folkbokföringsadress.

Samtliga 56 församlingar i Luleå stift medverkar i denna överenskommelse.

Stöd från civilsamhället till coronavirusets riskgrupper

Fem av Sveriges största civilsamhällsorganisationer har träffat en överenskommelse med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om att stödja kommuner att hjälpa personer över 70 år och andra riskgrupper. Samtliga 56 församlingar i Luleå stift medverkar i denna överenskommelse. - Senaste gången vi hade ett samarbete av den här digniteten var 2015 när den stora flyktingvågen kom, säger Satu Brännström, stiftsdiakon och kontaktperson för Luleå stift.

Två bilder intill varandra: En del av ett ansikte som talar i telefon och händer som gör en inbetalning på sin mobiltelefon.

Vad kan jag göra i spåren av corona?

Coronaviruset har förändrat mycket i Sverige och världen, och fört med sig oro och isolering. Men det finns många sätt för oss att hjälpa varandra och andra. Vill du bidra?