Foto: Sofia Strinnholm/Luleå stift

Luleå stift är det nordligaste av Svenska kyrkans 13 stift, till ytan en tredjedel av Sverige. Stiftets uppgift är att stödja de 55 församlingarna i Norrbottens och Västerbottens län. Biskop är Åsa Nyström.

Minnesord över Gunnar Weman

Den 24 februari 2024 avled den tidigare ärkebiskopen Gunnar Weman. 1986–1993 verkade han som biskop i Luleå stift. Biskop Åsa Nyström och de tidigare biskoparna Hans Stiglund och Rune Backlund delar minnesord över sin föregångare.

MR-dagarna kommer till Skellefteå

Den 14–15 november kommer Mänskliga rättighetsdagarna, MR-dagarna, till Sara Kulturhus i Skellefteå. Årets team är "Rättigheter i omställningens tid". Svenska kyrkan är en av huvudarrangörerna.

Gud gör oss kloka

Som en del av den världsvida kyrkan har drygt sjuttio personer varit samlade till Luleås stifts internationella konferens på Älvsby folkhögskola. Att få träffas och utbyta erfarenheter är viktigt för de som är engagerade. Ett fullspäckat program har bjudit på många olika frågor att fördjupa sig i. Om man ska sammanfatta en sådan helg blir det just med ordet ”Engagemang”.

Stiftsdirektorn går i pension

Efter elva år har Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor för Luleå stift, valt att gå i pension. Hon frånträder sin roll den 1 april 2024. Rekrytering av en efterträdare har påbörjats.

Ny överenskommelse för Samforma

Intresseorganisationen Samforma har nyligen godkänt en reviderad överenskommelse. Luleå stift finns med i samverkan kring exempelvis existentiell hälsa och civil beredskap.

Meänkielidagen: Att förlora och återta sitt språk

Språkglädje. Språkförlust. Språksorg. Språkskam. Ett seminarium på Meänkielidagen den 27 februari, om assimileringspolitikens konsekvenser för språket, kulturen och identiteten i Tornedalen.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

Nationellt stiftshistoriskt symposium i april

Den 24–25 april står Luleå stiftshistoriska sällskap värdar för det nationella stiftshistoriska symposiet i Skellefteå. Alla är välkomna till dagarna som innehåller en exkursion med Martin Lönnebo-tema och föreläsningar om bland annat kyrkan, jojken och väckelsen.

Luleå stift deltog i dialogövning om att vara kyrka i krig

Luleå stift var en av fyra aktörer som deltog i en dialogövning tillsammans med Försvarsmakten i slutet av januari. Dagen handlade om att vara kyrka i krig, om vilka värden som är viktiga att försvara.

Pilgrimsvandra i fjällvärlden

Luleå stift anordnar varje år en pilgrimsvandring efter Dag Hammarskjöldsleden mellan Abisko och Nikkaluokta. Gå i takt med dina egna tankar i hjärtat av den svenska fjällvärlden. I år går vandringen av stapeln 26 augusti till 2 september.

Luleå stift och Härnösands stift söker en skogscertifieringsansvarig

De båda stiften förstärker nu inom området för mark- och skogsförvaltning. Vi söker dig som med stort engagemang vill utveckla skogscertifieringen i våra två stift.

Från mörker till ljus!

Påskretreat i världsarvet Gammelstads kyrkstad 28-31 mars 2024.

Inspirationsdag om lokalt ekumeniskt arbete

Välkommen till inspirationsdag 12 och 13 mars med inspirerande input och möjligheter till erfarenhetsutbyte och samtal om lokalt ekumeniskt arbete.