Luleå stift är ett av 13 stift och till ytan en tredjedel av Sverige. Stiftets uppgift är att stödja Svenska kyrkans 57 församlingar i Norrbottens och Västerbottens län i vårt gemensamma uppdrag att förmedla evangeliet.

Söndagen den 21 januari vigdes tre nya präster till tjänst i Svenska kyrkan i Luleå stift. De tre kommer arbeta i Umeå pastorat, Vindelns församling respektive och Arjeplog Arvidsjaurs pastorat.

Tre nya präster i Luleå stift

I årets julhälsning talar biskop Hans Stiglund om världens ljus utifrån sin tid som präst på västkusten, det levande ljuset och ljuset i Jesus.

Biskop Hans: Ljuset i världens fönster

I månadsskiftet ägde mandatperiodens sista stiftsfullmäktige rum på Stiftsgården i Skellefteå innan det blev dags att lämna över till dem som valdes vid kyrkovalet i september.

Nya stiftsfullmäktige har sammanträtt för första gången

Hösten 2015 enades världens länder om 17 nya hållbarhetsmål. De kallas för Agenda 2030 och har förhandlats fram inom FN. Här kan du läsa mer om Svenska kyrkans arbete med hållbarhetsmålen.

Så bidrar Svenska kyrkan till Agenda2030

Svenska kyrkans grundläggande enhet är den lokala församlingen. Inom Luleå stift finns 57 församlingar som är geografiskt indelade i sex kontrakt.

Församlingar, pastorat och kontrakt

Välkommen att ta kontakt med oss på stiftskansliet!

Stiftskansliet

Välkommen att ta kontakt med oss på stiftskansliet!

Ingen har rätt att utnyttja dig för att tillfredsställa egna känslomässiga behov. Om du har blivit utsatt för ett övergrepp i ett kyrkligt sammanhang kan du få stöd från någon av våra kontaktpersoner. De finns över hela landet.

Stöd efter sexuella övergrepp

I varje stift finns en kvinna och en man som lyssnar, ger stöd och förmedlar kontakt till myndigheter och organisationer.

Kontaktpersoner för arbetet mot sexuella övergrepp