Luleå stift Besöksadress: Stationsgatan 40, 97232 Luleå Postadress: Box 942, 97128 LULEÅ Telefon:+46(920)264700 E-post till Luleå stift

Luleå stift är ett av 13 stift och till ytan en tredjedel av Sverige. Stiftets uppgift är att stödja Svenska kyrkans 56 församlingar i Norrbottens län och Västerbottens län i vårt gemensamma uppdrag, att vara kyrka här och nu.

Samråd mellan kommunmedborgare och Luleå stifts egendomsförvaltning gällande planerad skogsåtgärd på Tannberget.

Skogliga åtgärder på Tannberget

”Sverige har inte gjort upp med sitt koloniala förflutna när det gäller samerna, än finns det många fördomar och okunskap om samisk kultur som leder till rasism, hot och hat. Det kan aldrig rättfärdigas”, skriver ärkebiskop Antje Jackelen och biskop Åsa Nyström, Luleå stift, i ett uttalande idag på samernas nationaldag

Uttalande med anledning av samernas nationaldag

Idag för 75 år sedan, den 27 januari 1945, befriades förintelselägret Auschwitz. Den internationella minnesdagen för förintelsens offer markerar slutet på en av vår tids värsta fasor. Dessa grymheter får aldrig falla i glömska. 2015 uttalade vi oss på förintelsens minnesdag och idag påminner vi igen om nödvändigheten att minnas.

Uttalande av Svenska kyrkans biskopar med anledning av den internationella minnesdagen för förintelsens offer, 27 januari

- Jag gläds åt att fira samernas nationaldag

Idag firar vi samernas nationaldag i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Sedan sin biskopsvigning har Åsa Nyström mött den samiska kulturen på olika sätt. - Jag gläds åt att vi firar den samiska nationaldagen på flera orter i Luleå stift idag.

Samtidigt som Svenska kyrkans biskopar samlas till möte i Göteborg idag släpps det nya biskopsbrevet "Fira nattvard". Brevet behandlar teologiska och historiska perspektiv men också praktiska frågor som vad man ska göra av bröd och vin som blir över efter mässan. Åsa Nyström, biskop i Luleå stift, berättar om synen på nattvarden - som idag är en helt annan än för några decennier sedan.

- Idag är det få som sitter kvar i bänkarna - det är en glädjande förändring!

I mars och oktober erbjuder Polisen en kurs till präster och diakoner. Målet är att deltagarna ska lära känna polisens organisation då kyrka och polis samverkar allt mer.

Präster och diakoner utbildas av polisen

Hemstickade halsdukar, vantar och sockor låg som gåvor i många i busskurer runt om i landet igår morse. Varför? Jo, i tidig morgontimme smög anställda i församlingar inom Svenska kyrkan ut för att genomföra Sveriges största gerillakampanj #envarmarestad. De hemstickade plaggen liksom kampanjens budskap värmer idag både svenska folkets kroppar som hjärtan. Idén, som testades hösten 2018 i Nederluleå församling, är nu en nationell succé.

Succé för församlingarnas gerillakampanj

Styrelsen för Sveriges kristna råd uppmanar till bön för konvertiter, personer som konverterat till annan religion eller annat samfund, i asylprocessen.

Nationell böndag för konvertiter 16 januari

Biskopens buckla är så mycket mer än innebandy. Det är kämpaglöd, gemenskap, samtal och gudstjänst. Välkommen till  en helg i februari fylld av roliga aktiviteter och innebandy.

En innebandyturnering utöver det vanliga

Biskopens buckla är så mycket mer än innebandy. Det är kämpaglöd, gemenskap, samtal och gudstjänst. Välkommen till en helg i februari fylld av roliga aktiviteter och innebandy.

Nyligen samlades regeringens utredare tillsammans med deltagare från olika funktioner inom Svenska kyrkan för en transhearing i Uppsala. Eugen Brudal, präst i Haparanda, deltog - likaså skådespelaren Rolf Lassgård som snart har huvudrollen som transperson i en ny film.

- Det kändes som ett historiskt steg togs