
Luleå stift
Luleå stift är ett av 13 stift och till ytan en tredjedel av Sverige. Stiftets uppgift är att stödja Svenska kyrkans 56 församlingar i Norrbottens län och Västerbottens län i vårt gemensamma uppdrag, att vara kyrka här och nu.

Två nya präster vigdes i Luleå domkyrka
Lördagen den 16 januari hölls prästvigning i Luleå domkyrka. Vi är glada att få välkomna Elena Veräjä och Marcus Sandberg som präster i Luleå stift.

Nu är nordsamiska psalmboken här!
Den nordsamiska psalmboken, som består av 346 psalmer och sånger, är klar efter tio års arbete. Psalmerna är översättningar av psalmer och sånger hämtade från svensk, norsk och finsk tradition. - Jag gläds över att alla som har nordsamiska som sitt hjärtas språk nu har en alldeles ny psalmbok, säger Luleå stifts biskop Åsa Nyström som skrivit förordet som sedan översatts av Nils-Henrik Sikku.

Särskild nationell klockringning på nyårsafton kl 18
Inte sedan tsunamin 2004 har domkyrkoklockorna runt om i landet ringt på det sätt som de gör denna nyårsafton 2020.

Biskop Åsa Nyströms julhälsning 2020
"I år blir julen annorlunda för de allra flesta av oss. Men julens budskap är detsamma som varje år."

Nya podden utforskar livsfrågor med lekfullhet och djup
Följ med på en resa till Kinamockaskogen! Här varvas frågor som är stora och små, en del som kan verka ganska enkla och så de som är riktigt luriga. I podden samtalar prästerna Kent Wisti och Susanne Dahl med gäster om allt mellan himmel och jord. Vilken inredning gör dig lycklig, vad är okej att skämta om, och vad händer egentligen när vi dör?

Advent
Adventstiden är en glad tid när vi väntar på att fira att Jesus föddes. Ordet advent betyder ankomst – vi väntar på någon som ska komma. Läs mer om advent och vad bibeltexterna i kyrkan handlar om under adventstiden.

Två nya "hemma"-guider inför julfirandet
På grund av pandemin kommer vårt sätt att fira jul bli annorlunda i stora delar av världen i år och vi kan inte mötas i kyrkorna som vi brukar. Men jul blir det ändå - hitta inspiration i våra två nya guider, Fira jul - där du är och Fira julandakt med barn.

Digitala konserter i juletid
I år blir många julkonserter digitala. Här kan du lyssna till ett urval konserter med advents- och julpsalmer, sånger och körstycken. I kalendern längst ned finns ännu fler digitala evenemang som församlingar runt om i Sverige anordnar.

Jul
Vi firar jul för att Jesus föddes. Gud blev människa, eftersom Gud ville komma närmare mänskligheten.

Svenska kyrkan i coronatider
I tider av oro och kris kan vi behöva mötas och få stöd och hjälp av varandra i ännu större omfattning än vanligt. Därför ställer Svenska kyrkan inte in – vi ställer om! Läs om hur coronaviruset påverkar vår verksamhet.

Jourhavande präst
Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.
Nu hjälper vi till att minska smittspridningen!
På grund av de skärpta coronarestriktionerna ställer vi om stora delar av vår verksamhet. Verksamheten anpassas efter samråd med Region Norrbottens och Region Västerbottens smittskyddsläkare. Kyrkorummen är fortsatt ofta öppna och när gudstjänst firas görs det med extra stor omsorg. På respektive församlings webbplats och i sociala medier kan du se mer om vilken verksamhet som pågår och hur den genomförs i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Digitala gudstjänster och andakter
Många församlingar och pastorat i vårt land sänder gudstjänster, andakter och andra evenemang live på webben. I vår gemensamma kalender och i appen Kyrkguiden hittar du sändningarna. Välkommen att vara med - via länk! Du kan också se eller höra en del av våra gudstjänster via SVT eller Sveriges radio.

Bön i coronatid med biskop Åsa Nyström

Luleå stifts internationella konferensdag
Välkommen till Luleå stifts internationella dag den 13 februari då vi samlas under temat "Än finns det en värld". Dagen kommer att genomföras digitalt.

Ny höjd maxgräns vid begravningar
Idag 20 november beslutade regeringen att tillåta upp till 20 personer exklusive medverkande att närvara vid begravningar. Svenska kyrkan välkomnar beslutet som kommer att underlätta för sörjande människor som annars ställs inför orimliga val om vem som ska få vara med på begravningen.

Barnets röst - min plats, mitt språk
Få en djupare insikt om barns egna tankar och upplevelser om att tillhöra en språklig och kulturell minoritet genom Luleå stifts rapport som både finns som nedladdningsbar pdf på denna sida och i tryckt format.

Stiftsfullmäktige genomfördes digitalt
För första gången någonsin har Luleå stifts stiftsfullmäktige genomförts digitalt på grund av rådande pandemi. Ämnen som skogsbruk och gudstjänstliv lockade till debatt i detta fullmäktige som också livesändes.

Dop, vigsel, begravning och aktiviteter för konfirmander
Har du bjudit in släkt och vänner till en familjehögtid? I tider av corona kan du behöva anpassa glädje- eller sorgehögtiden.

Sök församling
Här kan du se vilken församling du tillhör genom att skriva in din folkbokföringsadress.
.jpg?doprocessing=&ci=0,106,1980,950&ra=2.08333&w=700)
Stiftskansliet
Välkommen att ta kontakt med oss på stiftskansliet!

Församlingar, pastorat och kontrakt
Svenska kyrkans grundläggande enhet är den lokala församlingen. Inom Luleå stift finns 56 församlingar som är geografiskt indelade i sex kontrakt.

Yrken och utbildningar
Funderar du på att studera till tjänst i Svenska kyrkan i Luleå stift? Välkommen att höra av dig!

Lediga tjänster i Luleå stifts församlingar
Här hittar du länkar till lediga tjänster i Luleå stifts församlingar.

Stöd efter sexuella övergrepp
Ingen har rätt att utnyttja dig för att tillfredsställa egna känslomässiga behov. Om du har blivit utsatt för ett övergrepp i ett kyrkligt sammanhang kan du få stöd från någon av våra kontaktpersoner. De finns över hela landet.

S:t Mary – vi vill bidra till ett samhälle där människor behövs
Just nu pågår ett projekt i Luleå stift där tre församlingar arbetar med S:t Mary-metoden, för att skapa arbetsträning och praktik för människor som står utanför arbetsmarknaden.