Bild på Umeå stads kyrka
Foto: Emma Berkman, Luleå stift

Luleå stift är det nordligaste av Svenska kyrkans 13 stift, till ytan en tredjedel av Sverige. Stiftets uppgift är att stödja de 55 församlingarna i Norrbottens och Västerbottens län i vårt gemensamma uppdrag att vara kyrka här och nu. Biskop är Åsa Nyström.

Kriget i Ukraina

Bön för fred i Ukraina

Biskop Åsa Nyström delar en bön för Ukraina i en tid av ofred och lidande.

Två män i blå hjälporganisationsjackor lastar av vattenflaskor från ett lastbilsflak.

Kriget i Ukraina

Vi är många som vill hjälpa till när människor drabbas av kriget. Du kan engagera dig på flera sätt. Tillsammans står vi enade i medmänsklighet och solidaritet.

Sámi girkobeaivvit, Anáris 2022

Glädje över att mötas på samiska kyrkodagar i Enare

Efter att pandemin satte stopp blev det äntligen dags att mötas på de samiska kyrkodagarna igen. Deltagare från hela Sápmi kom till Enare, Finland, för att mötas, fira gudstjänst och inspireras.

6 motioner till kyrkomötet från Luleå stift

När motionstiden för höstens kyrkomöte gick ut hade 85 motioner inkommit. Sex av dessa är underskrivna av ledamöter från Luleå stift.

Be för sommaren tillsammans med biskop Åsa Nyström

I sin sommarfilm bjuder biskop Åsa Nyström in dig som tittar att be tillsammans med henne. För sommar, balans, Skapelsen, barn och unga, ensamma och utsatta. För fred, gudstjänster och mötesplatser. Bönen är inspelad på Lulviksbadet i Luleå.

Sommarkyrkor

Välkommen till kyrkan även under sommaren! Kyrkobyggnaderna tillhör oss alla och de berättar om kristen tro, men också om landets och den lokala platsens historia.

Försoning tar tid

Svenska kyrkans roll i försvenskningen av tornedalingar, kväner och lantalaiset har varit i fokus under två dagar vid ett symposium i Luleå.

Luleå stift har välkomnat nya medarbetare i Svenska kyrkan

På pingstdagen den 5 juni vigdes sju diakoner till tjänst i Svenska kyrkan. Vid samma tillfälle mottogs också en finsk diakon, och de som vigts till diakoner och präster under pandemin välkomnades.

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

En vuxen och ett barn står vid strandkanten och tittar ut över vattnet.

Kristen tro

Vill du veta mer om kristen tro? Här kan du läsa om vad Svenska kyrkan står för. Du kan också få näring till dina egna tankar om kristen tro.

Nederluleå kyrka

Sök församling

Här kan du se vilken församling du tillhör genom att skriva in din folkbokföringsadress.

Stiftskansliet

Välkommen att ta kontakt med oss på stiftskansliet!

Församlingar, pastorat och kontrakt

Svenska kyrkans grundläggande enhet är den lokala församlingen. Inom Luleå stift finns 55 församlingar som är geografiskt indelade i sex kontrakt.

Yrken och utbildningar

Funderar du på att studera till tjänst i Svenska kyrkan i Luleå stift? Välkommen att höra av dig!

Lediga tjänster i Luleå stifts församlingar

Här hittar du länkar till lediga tjänster i Luleå stifts församlingar.

Stöd efter sexuella övergrepp

Ingen har rätt att utnyttja dig för att tillfredsställa egna känslomässiga behov. Om du har blivit utsatt för ett övergrepp i ett kyrkligt sammanhang kan du få stöd från någon av våra kontaktpersoner. De finns över hela landet.