Foto: Sofia Strinnholm/Luleå stift

Luleå stift

Luleå stift är det nordligaste av Svenska kyrkans 13 stift, till ytan en tredjedel av Sverige. Stiftets uppgift är att stödja de 55 församlingarna i Norrbottens och Västerbottens län. Biskop är Åsa Nyström.

Minnesord över Gunnar Weman

Den 24 februari 2024 avled den tidigare ärkebiskopen Gunnar Weman. 1986–1993 verkade han som biskop i Luleå stift. Biskop Åsa Nyström och de tidigare biskoparna Hans Stiglund och Rune Backlund delar minnesord över sin föregångare.

MR-dagarna kommer till Skellefteå

Den 14–15 november kommer Mänskliga rättighetsdagarna, MR-dagarna, till Sara Kulturhus i Skellefteå. Årets team är "Rättigheter i omställningens tid". Svenska kyrkan är en av huvudarrangörerna.

Gud gör oss kloka

Som en del av den världsvida kyrkan har drygt sjuttio personer varit samlade till Luleås stifts internationella konferens på Älvsby folkhögskola. Att få träffas och utbyta erfarenheter är viktigt för de som är engagerade. Ett fullspäckat program har bjudit på många olika frågor att fördjupa sig i. Om man ska sammanfatta en sådan helg blir det just med ordet ”Engagemang”.

Stiftsdirektorn går i pension

Efter elva år har Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor för Luleå stift, valt att gå i pension. Hon frånträder sin roll den 1 april 2024. Rekrytering av en efterträdare har påbörjats.

Ny överenskommelse för Samforma

Intresseorganisationen Samforma har nyligen godkänt en reviderad överenskommelse. Luleå stift finns med i samverkan kring exempelvis existentiell hälsa och civil beredskap.

Meänkielidagen: Att förlora och återta sitt språk

Språkglädje. Språkförlust. Språksorg. Språkskam. Ett seminarium på Meänkielidagen den 27 februari, om assimileringspolitikens konsekvenser för språket, kulturen och identiteten i Tornedalen.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

Nationellt stiftshistoriskt symposium i april

Den 24–25 april står Luleå stiftshistoriska sällskap värdar för det nationella stiftshistoriska symposiet i Skellefteå. Alla är välkomna till dagarna som innehåller en exkursion med Martin Lönnebo-tema och föreläsningar om bland annat kyrkan, jojken och väckelsen.

Luleå stift deltog i dialogövning om att vara kyrka i krig

Luleå stift var en av fyra aktörer som deltog i en dialogövning tillsammans med Försvarsmakten i slutet av januari. Dagen handlade om att vara kyrka i krig, om vilka värden som är viktiga att försvara.

Pilgrimsvandra i fjällvärlden

Luleå stift anordnar varje år en pilgrimsvandring efter Dag Hammarskjöldsleden mellan Abisko och Nikkaluokta. Gå i takt med dina egna tankar i hjärtat av den svenska fjällvärlden. I år går vandringen av stapeln 26 augusti till 2 september.

Luleå stift och Härnösands stift söker en skogscertifieringsansvarig

De båda stiften förstärker nu inom området för mark- och skogsförvaltning. Vi söker dig som med stort engagemang vill utveckla skogscertifieringen i våra två stift.

Från mörker till ljus!

Påskretreat i världsarvet Gammelstads kyrkstad 28-31 mars 2024.

Inspirationsdag om lokalt ekumeniskt arbete

Välkommen till inspirationsdag 12 och 13 mars med inspirerande input och möjligheter till erfarenhetsutbyte och samtal om lokalt ekumeniskt arbete.

Fler nyheter från Luleå stift

Här hittar du alla nyheter från Luleå stift.

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva

Prästlönetillgångarna i Luleå stift

Jättelast ska bärgas från diket i Nordmaling

Den gigantiska transformator som hamnade i diket utanför Nordmaling den 9 januari ska nu bärgas. Marken förvaltas av Prästlönetillgångarna i Luleå stift, som har kontakt med företaget som ska utföra arbetet.

Naturvårdande avverkning för vitryggig hackspett

I februari inleder Prästlönetillgångarna i Luleå stift en naturvårdande avverkning på ett område i närheten av friluftsmuseet Hägnan i Gammelstad, Luleå. Det görs för att öka förutsättningarna för vitryggig hackspett att trivas.

Be en bön. Tänd ett ljus.

Till bönewebben

Krig i Europa

Kriget i Ukraina och Gaza/Israel påverkar oss alla. Här finns samlad information om Svenska kyrkans arbete med anledning av det som händer i Europa just nu.

En person hjälper ett barn att tända ett ljus.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

En person står vid kanten av ett berg och kollar ut över landskapet med utslagna armar. Solens strålar skär igenom molnen.

Tankar inför helgen – präster funderar utifrån söndagens texter

"I en bibeltext som läses i kyrkorna denna söndag står det om Jakob som brottas med en okänd om natten. Vi förstår att den okände på något oförklarligt vis är Gud själv." Läs tankar inför helgen.

En vuxen och ett barn står vid strandkanten och tittar ut över vattnet.

Kristen tro

Vill du veta mer om kristen tro? Här kan du läsa om vad Svenska kyrkan står för. Du kan också få näring till dina egna tankar om kristen tro.

Sök församling

Här kan du se vilken församling du tillhör genom att skriva in din folkbokföringsadress.

Kontakta Luleå stift

Kontakta oss

Stiftsorganisationens personal finns på olika orter i stiftet, bland annat i Luleå, Umeå och Skellefteå. De flesta har sin arbetsplats på Stiftskansliet i Luleå. Välkommen att ta kontakt med oss !

Församlingar, pastorat och kontrakt

Svenska kyrkans grundläggande enhet är den lokala församlingen. Inom Luleå stift finns 55 församlingar som är geografiskt indelade i sex kontrakt.

Pressrum

Luleå stifts pressrum riktar sig till dig som är journalist eller på annat sätt jobbar med media. Här finns pressmeddelanden, bilder och kontaktpersoner.

Yrken och utbildningar

Funderar du på att studera till tjänst i Svenska kyrkan i Luleå stift? Välkommen att höra av dig!

Lediga tjänster i församlingar i Luleå stift

Här hittar du länkar till lediga tjänster i församlingar i Norrbotten och Västerbotten.

Stöd efter sexuella övergrepp

Ingen har rätt att utnyttja dig för att tillfredsställa egna känslomässiga behov. Om du har blivit utsatt för ett övergrepp i ett kyrkligt sammanhang kan du få stöd från någon av våra kontaktpersoner. De finns över hela landet.