Om Luleå stifts arbete med klimatkompensation
Så gott som alla organisationer och all sorts verksamhet genererar större eller mindre utsläpp till atmosfären som bidrar till den globala uppvärmningen och det pågående klimatnödläget. Därför har alla ett ansvar att först och främst reducera egna utsläpp så långt det är möjligt.
En klimatkompensation kan göras för utsläpp som en organisation inte ännu själv har kunnat reducera eller eliminera och görs ofta via olika insatser och projekt via andra aktörer. Svenska kyrkan har ett avtal som är upphandlat av nationell nivå med Zeromission, som i sin tur har en mängd olika projekt som ska hjälpa att antingen binda, förebygga eller minska koldioxidutsläpp.
Stiftsorganisationens koldioxidutsläpp beräknas med stöd av Green House Gas-protokollet och redovisas (se not 14 Hållbarhetsnot i förslaget till årsredovisning 2023) i protokollets tre scope. Under 2022 och 2023 har stiftsorganisationen klimatkompenserat genom det Fairtradecertifierade projektet ”Effektiva spisar” i Etiopien.
Projektet arbetar med att minska behovet av ved genom mer effektiva spisar till hushåll och är valt baserat på att koldioxidutsläppen ska minska, att inomhusluften kan förbättras, att det är Fairtradecertifierat och att det finns en jämställdhetsaspekt genom att chansen ökar att mindre tid kan läggas av kvinnor på att samla ved. Läs mer om projektet (Zeromissions hemsida)
Att klimatkompensera genom projekt i andra länder innebär alltid en risk då verksamheten sker utanför stiftsorganisationens kontroll. Men genom att välja tredjepartscertifierade leverantörer och projekt genom Svenska kyrkans nationella ramavtal så säkrar stiftsorganisationen så långt det är möjligt att kompensation sker som avtalat. Målet är samtidigt att klimatkompensering ska användas så lite som möjligt.