Lyssna

Nyhet / Publicerad 7 april 2025

Robotar ett klipp för kyrkogårdar

Stefan Lindgren, som arbetar för att alla större gräsytor inom Svenska kyrkan Skellefteå ska klippas av robotar, sträcker ut en hjälpande hand till alla församlingar och pastorat.

– Jag vill hjälpa alla att nå klimatmålet att bli fossilfria till 2030.
Maskinreparatören Stefan, som i grunden är murare, fick sin drömtjänst på maskinaffären Utterströms i Skellefteå efter att ha ”skrotat” nacken och ena axeln på sitt tidigare jobb.
– Jag gillar ju allt som heter prylar och affären var ju ett gubbdagis på riktigt.
Med tiden blev han allt mer involverad i robotgräsklippare, en teknik som inte bara effektiviserar skötseln av kyrkogårdar utan också bidrar till en mer hållbar drift.
– Jag satte faktiskt Skellefteå på kartan i Husqvarna-världen.


Första tjing
Stefan blev med åren ansvarig för butiken på Solbacken i Skellefteå, men efter ett tag insåg han att han inte längre orkade hantera allt på en halvtidstjänst.
– Jag gav då Svenska kyrkan Skellefteå första tjing på mina tjänster.
Efter sommaren 2023 erbjöds han en tjänst som maskinreparatör och ansvarig för robotiseringen av skötseln av grönytorna på halvtid.
– Min huvuduppgift är att se över alla fossildrivna maskiner inom begravningsverksamheten och robotisera.
Svenska kyrkan Skellefteå har upp emot 700 000 kvadratmeter gräsyta som eventuellt går att klippa med robotar, en satsning som både effektiviserar skötseln och minskar miljöpåverkan.
– Vi har 25 robotar i dag och planerar att köpa in ytterligare tio stycken under året.
Robotarna har en livslängd på minst åtta-tio år om man sköter service och underhåll och kommer att klippa ungefär 200 000 kvadratmeter gräsyta till sommaren.
– Vi ska bli bäst inom kyrkan i Sverige på gräsklipparrobotar och bli en förebild för andra församlingar och pastorat.


Komplett verkstad
Stefan har tillgång till en komplett verkstad med allt från ett låsbart förvaringsutrymme till ett miljövänligt tvättskåp. Han poängterar att Svenska kyrkan Skellefteå inte bara sparar tid och pengar med robotgräsklipparna – utan också gör en viktig insats för miljön. 
– Koldioxidutsläppet är ju ungefär 99 procent mindre än en fossildriven gräsklippare.
Han vill därför också hjälpa andra församlingar och pastorat att bli fossilfria och ljudlösa på kyrkogårdarna.
– Jag är beredd att hjälpa alla inom kyrkan som hör av sig till mig.


”Störst i Skellefteå”
Stefan, som är sjukpensionär på halvtid, har tagit fram en femårsplan som ska leda till en fullständig automatisering av gräsklippningen i de fem församlingar som samverkar i Svenska kyrkan Skellefteå. Både kabel- och satellitrobotar, som går helt utan ”trådar” i marken, återfinns i maskinparken.
– Vi är störst i Skellefteå på robotar och jag har koll på allt via en app i min dator.


Bara nattsvart
Stefan, som är supernöjd över att jobba åt kyrkan, fick diagnosen Parkinson 2016 och drabbades samtidigt av svår tinnitus.
– Ingenting fungerade för mig längre. Allt var bara nattsvart och det bara skrek i huvudet dygnet runt.
Han mådde så dåligt att han försökte ta sitt liv, men han lurade döden i sista stund och har sedan dess försökt vända allt till något positivt.
– Jag insåg att det var fegt av mig. Jag hade ju trots allt fru och två barn att tänka på.


Höll på att drunkna
Döden var nära att ta revansch på Stefan under en simtur utanför Skatan i Östanbäck året därpå.
– Jag sjönk mot botten, börja svälja vatten och höll på att 
drunkna. Jag lyckades ta mig lite närmare stranden mot alla odds och när jag ställde mig på tå så fick jag munnen över vattenlinjen.
De två nära döden-upplevelserna och en lyckad DBS-operation (Deep brain stimulation), som håller tillbaka skakningarna hos Parkinsons-patienter, har gett Stefan livsglädjen och framtidstron tillbaka.
– Allt det här har nog format mig ganska mycket som person. Numera försöker jag alltid göra någonting bra varje dag och det finns ingenting som får mig att må så bra som att hjälpa andra personer, säger Stefan.
Och kanske är det just det som driver honom - att i sitt arbete samtidigt känna glädje i att inspirera fler att följa efter.