Stiftshistoriska sällskapet

Stiftshistoriska sällskapet vill sprida kunskap om Luleå stifts historia genom att anordna offentliga sammankomster och stödja publicering av studier av stiftshistoriskt intresse.

Luleå stiftshistoriska sällskap som bildades 2006, vill stärka intresset för och sprida kunskap om kyrkohistorien i övre Norrland. Sällskapet inbjuder regelbundet till föredrag och symposier på olika platser i stiftet och ger ut litteratur i en egen skriftserie.

Församlingar och pastorat i Luleå stift, som önskar något särskilt tema belyst, är välkomna att kontakta stiftshistoriska sällskapet i likartade sammanhang. Kanske finns möjligheter till samarbete på något sätt!

Läs mer om Stiftshistoriska sällskapet

Det händer 2018

Lördag 27 oktober kl 13.00-16.30

Bibel i norr – Bibelöversättning, bibelbruk och bibelsyn
Stiftshistoriskt symposium på Stiftsgården i Skellefteå

13.00 Inledning Prof. Daniel Lindmark

13.10 Bibeln, de samiska skriftspråken och varieteterna.
Prof. em. Olavi Korhonen

13.50 Bibelanvändningen i kyrkoherde Pehr Högströms programförklaring för Skellefteå församling 1749.
Universitetslektor Tord Larsson

14.30 Kafferast

15.00 Bibelsynsstriden inom EFS på 1960- och 1970-talen med särskild hänsyn till Västerbotten.
Fil.dr Lars-Olov Sjöström

15.40 Ett norrländskt bibelbälte – finns det?
Docent Stefan Gelfgren

16.20 Avslutning

Varmt välkommen!

Luleå stiftshistoriska sällskap

Stöd vår verksamhet genom att bli medlem. Du får då:

• rabatt på sällskapets skrifter
  • information om sällskapets arrangemang och möjlighet till resebidrag
  • nedsatt medlemsavgift i Kyrkohistoriska föreningen

Medlemsavgiften
är 100 kronor per år för enskild medlem, 150 kronor för makar/sambor (ständigt medlemsskap 900 kronor respektive 1 350 kronor) och 500 kronor för församlingar.

Avgiften/betalningar för böcker sätts in på Luleå stifts bankgiro 5629-9647. Ange ”Stiftshistoriska sällskapet” och skicka din e-postadress till nedanstående kontaktperson.