Luleå stift Besöksadress: Stationsgatan 40, 97232 Luleå Postadress: Box 942, 97128 LULEÅ Telefon: +46(920)264700 E-post till Luleå stift Webbplats

Stiftshistoriska sällskapet

Stiftshistoriska sällskapet vill sprida kunskap om Luleå stifts historia genom att anordna offentliga sammankomster och stödja publicering av studier av stiftshistoriskt intresse.

Luleå stiftshistoriska sällskap som bildades 2006, vill stärka intresset för och sprida kunskap om kyrkohistorien i övre Norrland. Sällskapet inbjuder regelbundet till föredrag och symposier på olika platser i stiftet och ger ut litteratur i en egen skriftserie.

Församlingar och pastorat i Luleå stift, som önskar något särskilt tema belyst, är välkomna att kontakta stiftshistoriska sällskapet i likartade sammanhang. Kanske finns möjligheter till samarbete på något sätt!

Läs mer om Stiftshistoriska sällskapet

Det händer 2017:

7-8 juli Laestadiusdagar i Kvikkjokk

Fredag 7 juli
14.00 Minnesstund vid Carl Eric Læstadius grav med anledning av 200-årsdagen av hans död. Prosten Gotthard Nilsson, Jokkmokks församling.
14.15 Föredrag i ungdomsgården (fd prästgården) om Carl Eric Læstadius. Professor Daniel Lindmark, Luleå stiftshistoriska sällskap. I kyrkan finns en bildutställning med anknytning till Kvikkjokk och släkten Laestadius.
15.30 Jokkmokks församling bjuder på kaffe och smörgås
i ungdomsgården.
16.30 Föredrag, bildvisning mm i kyrkan om släkten Laestadius. Hans Læstadius, Stockholm.
18.00 Middag (för dem som bokat) i Årrenjarka. Bokning se nedan.
20.00 LMVs årsmöte i Årrenjarka.

Lördag 8 juli
10 -12 Liten botanisk exkursion längs Kamajokk. Vi utgår från Kvikkjokks fjällstation.
12 Tid för lunch och avkoppling i Kvikkjokk. Var och en ordnar själv med sin lunch.
13.30 Härrábálges, Prästavägen Kvikkjokk – Álggavárre kapell. Föredrag med bildvisning i kyrkan. Hans Fowelin, författare och Sarekexpert.
14.30 Linnésamfundet Polcirkeln har sitt årsmöte i ungdomsgården. Intresserade är välkomna att deltaga.
15.30 Jokkmokks församling bjuder på kaffe och smörgås i ungdomsgården. Därefter avslutning.

Söndag 9 juli – förslag till aktiviteter
Vandring längs Kamajokk en bit in i Sarek.
Rundturer med helikopter, se www.fiskflyg.se
Båtfärder i Tarradalen från Kvikkjokks brygga.

Resor och logi
Inlandsbanan från Östersund, ankomst Jokkmokk ca kl 19,
se www.inlandsbanan.se
Buss från Jokkmokk kl 9.45, passerar Årrenjarka, ankommer Kvikkjokk kl 12.00. Återresa med buss kl 9.00 från Kvikkjokk, passerar Årrenjarka, framme i Jokkmokk kl 11.20.
Kvikkjokks fjällstation, se www.kvikkjokkfjallstation.se
Årrenjarka fjällby, 17 km från Kvikkjokk, se www.arrenjarka.se

Hans Læstadius, tel 08-89 25 66 eller 070-526 25 66,
epost info@laestadiusfriends.se
---------------------------------------------------

Under hösten 2017
planeras ett arrangemang med tonvikt på hur reformationen genomfördes i norra Sverige.

I Sällskapets skriftserie har hittills utkommit sex volymer.

Luleå stiftshistoriska sällskap

Stöd vår verksamhet genom att bli medlem. Du får då:

• rabatt på sällskapets skrifter
  • information om sällskapets arrangemang och möjlighet till resebidrag
  • nedsatt medlemsavgift i Kyrkohistoriska föreningen

Medlemsavgiften
är 100 kronor per år för enskild medlem, 150 kronor för makar/sambor (ständigt medlemsskap 900 kronor respektive 1 350 kronor) och 500 kronor för församlingar.

Avgiften/betalningar för böcker sätts in på Luleå stifts bankgiro 5629-9647. Ange ”Stiftshistoriska sällskapet” och skicka din e-postadress till nedanstående kontaktperson.