Luleå stift Besöksadress: Stationsgatan 40, 97232 Luleå Postadress: Box 942, 97128 LULEÅ Telefon:+46(920)264700 E-post till Luleå stift

Stiftshistoriska sällskapet

Stiftshistoriska sällskapet vill sprida kunskap om Luleå stifts historia genom att anordna offentliga sammankomster och stödja publicering av studier av stiftshistoriskt intresse.

Luleå stiftshistoriska sällskap som bildades 2006, vill stärka intresset för och sprida kunskap om kyrkohistorien i övre Norrland. Sällskapet inbjuder regelbundet till föredrag och symposier på olika platser i stiftet och ger ut litteratur i en egen skriftserie.

Församlingar och pastorat i Luleå stift, som önskar få något särskilt tema belyst, är välkomna att kontakta stiftshistoriska sällskapet. Kanske finns möjligheter till samarbete på något sätt!

Läs mer om Stiftshistoriska sällskapet

Det händer 2019

"Carl Olof Rosenius och Amerikaemigrationen"

Föreläsningar och lunch i samband med allkristen helg i Åsele-Fredrika församling. Församlingsgården Åsele, lördag 16 februari, kl 12.00-15.00. Medverkande: Församlingsledare Anders Åström, Dorotea-Risbäcks församling  och fil dr Kjell Söderberg Umeå.

"Kyrkans böcker och folkets läsning"

Symposium med föreläsningar och kaffeservering i församlingsgården i Sorsele lördag 27 april, kl 13.00. Vid symposiet uppmärksammas 200-årsminnet av den wallinska psalmboken från 1819. Symposiet arrangeras i samarbete med Sorsele församling.

13.00  Inledning
13.15  Daniel Lindmark, "Kyrkans böcker på svenska och samiska: En boksamling från Skansnäs"
14.15  Kaffeservering
14.45  Bo Lundmark, "Kyrkoherde Anders Fjellner och Sorseleläseriet"
15.45  Avslutning
16.00-16.30 Årsmötesförhandlingar

Nationellt stiftshistoriskt symposium

Västerås, 2-3 maj. Uppmärksammar bland annat Johannes Rudbeckius tillträde som biskop år 1619.

Luleå stiftshistoriska sällskap

Stöd vår verksamhet genom att bli medlem. Du får då:

• rabatt på sällskapets skrifter
  • information om sällskapets arrangemang och möjlighet till resebidrag
  • nedsatt medlemsavgift i Kyrkohistoriska föreningen

Medlemsavgiften
är 100 kronor per år för enskild medlem, 150 kronor för makar/sambor (ständigt medlemsskap 900 kronor respektive 1 350 kronor) och 500 kronor för församlingar.

Avgiften/betalningar för böcker sätts in på Luleå stifts bankgiro 5629-9647. Ange ”Stiftshistoriska sällskapet” och skicka din e-postadress till nedanstående kontaktperson.