Biskopen

Åsa Nyström är född 1960 och har sina rötter i Umeå. Den 3 juni 2018 vigdes hon till biskop i Luleå stift, den nionde i ordningen sedan stiftet bildades 1904.

Åsa Nyström är 57 år gammal. Hon började sin prästgärning i EFS 1982 och mottogs i Luleå stift som präst i Svenska kyrkan 1991. Hon har tidigare arbetat som studierektor och lärare i ledarskap vid Pastoralinstitutet i Uppsala samt utvecklingssekreterare vid Svenska kyrkans församlingsförbund, med fokus på chefs- och ledarskapsutveckling.

Senast har hon arbetat som stiftsadjunkt för ledarstöd vid Uppsala stift. Hon har också varit  lärare och kursansvarig för chefs- och ledarskapsutveckling i Svenska kyrkan.

Åsa har varit chefredaktör för tidningen Budbäraren. Hon har varit lärare och utbildningsledare vid Johannelunds teologiska institut. Hon har också arbetat i församling som pedagog, kantor och präst. Åsa har suttit med i utredningen om obligatorisk kyrkoherdeutbildning och har skrivit samt varit medförfattare i ett antal böcker, bland annat i ”Idealitet som utmanar”.

Åsa Nyström

Biskop