Frälsarkransen i samiskt material

Det här är historien om hur Frälsarkransen i samiskt material växte fram.

Sedan år 2006 har det funnits en önskan i Luleå stift om att tillverka Frälsarkransen i samiskt material att användas under samiskt konfirmandläger. I samtal mellan stiftsadjunkt Birgitta Simma och biskop emeritus Martin Lönnebo, upphovsman till Frälsarkransen, uttryckte han sin glädje över förslaget. Inför samiskt konfirmandläger i Jäckvik 2008 fick konfirmandkonsulent Åsa Wiik Karlsson tillstånd från Verbum förlag att göra 60 exemplar av Frälsarkransen i samiskt material. Därefter satte funderingarna igång kring hur kransen kunde utformas.

Traditionella material
Det var ledarna för lägret, Birgitta Simma, Ritvaelsa Seppälä och Åsa Wiik Karlsson, som arbetade fram den första utformningen av Frälsarkransen i samiskt material. Pärlorna är gjorda i ull, renhorn, silver, glas och björk.

Ullpärlorna växte fram efter en idé från Birgitta Simmas mor, som brukade göra små ullpärlor i de slöjdalster hon tillverkade. Efter en del försök lyckades Åsa Wiik Karlsson arbeta fram en ullpärla som efter tovning i maskin kunde hålla för de påfrestningar som kan bli under ett långt konfirmandläger.

Renhorn och björk
Tystnadspärlorna är gjorda i renhorn och de röda Kärlekspärlorna i björk färgas med alspån. Doppärlan görs i glas efter en idé av Ritvaelsa Seppälä och Åsa Wiik Karlsson, för att få med alla de samiska färgerna i kransen. Gudpärlan och Jagpärlan är i silver, och övriga pärlor i ull. Sedan 2008 har två pärlor förändrats: Ökenpärlan och Nattens pärla görs numera i renskinn respektive svart sten.

Samiskt konfirmandläger vartannat år
I dagsläget är det endast till samiskt konfirmandläger kransarna får framställas. I dag hjälper den samiska arbetsgruppen i Luleå stift till med att engagera samiska kvinnor i stiftet att färdigställa ullpärlorna. Lägret arrangeras av Luleå stift jämna år.

Härnösands stift får ta del av kransen
Frälsarkransarna är ett gott redskap för konfirmandarbetet med samiska konfirmander, då det blir en naturlig koppling sker mellan samisk kontext och kristen tro.

Även Härnösands stift har samiskt konfirmandläger och för att de ska få ta del av frälsarkransen i samiskt material har Luleå stift fått tillstånd av Verbum förlag att göra ett begränsat antal kransar till stiftens samiska konfirmandläger.

År 2009 överlämnade Luleå stift till det samiska rådet i Svenska kyrkan att bestämma hur man ska göra med kransarna i framtiden. Det finns exempelvis önskemål om att kunna sprida kransarna till en bredare målgrupp.

"Böckerna om Frälsakransen ges ut av Verbum AB. Du hittar dem på www.verbum.se FrälsarkransenTM Verbum AB".

Fakta

Strandsatt på en liten ö i Grekland utformade biskop emeritus Martin Lönnebo en Frälsarkrans med 18 pärlor. Syftet med Frälsarkransen är att få människor att stanna upp och få en närmare kontakt med Gud.

Birgitta Simma

Stiftsadjunkt