Två personer samtalar. En av de håller en porslin-kopp i händerna.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Samtal och stöd

Ibland är livet svårt och då kan man behöva medmänniskor att tala med. Om du känner dig ledsen, ensam eller orolig eller behöver någon att prata med av andra skäl kan du höra av dig till oss.

Samtal med präst eller diakon

Det kan kännas bra att prata med någon utomstående som har tid att lyssna och kan ge professionellt stöd. Det kan ge dig nya sätt att se på din situation. Med präster och diakoner kan du samtala om det som är viktigt för dig. Det kan vara alltifrån livets mening, personliga relationer, tro etc. Diakonerna kan även ge stöd i kontakten med olika myndigheter, vårdinstanser och organisationer. Du kan höra av dig närsomhelst på året. Vi har tystnadsplikt och för inga journaler.

För präster och diakoner är tron på Gud självklar, men du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende för att kontakta oss. Du får – men behöver inte – prata om Gud, läsa Bibeln eller be när du talar med en präst eller diakon. Vem som helst är välkommen att höra av sig. Du kan vara anonym.

På helgfria vardagar kan du få kontakt med en präst eller diakon från församlingen genom att ringa 08-683 63 00 eller mejla farsta.forsamling@svenskakyrkan.se 

Präster nås helgfri måndag-fredag kl 09.00-11.00
Diakoner nås helgfri tisdag-fredag kl 09.00-11.00

Är ditt ärende akut och ligger utanför våra öppettider kan du höra av dig till jourhavande präst på 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst. Den som svarar är präst inom Svenska kyrkan.

Grupper för samtal om sorg

  • Sorgegrupp - för dig som mist en nära anhörig de senaste 2-3 åren
  • Fjärilen - Barn och unga i sorg
  • Humlan - Stödgrupp för barn och unga till föräldrar med beroendeproblematik

Första hjälpen vid sorg

Har någon du känner drabbats av sorg? Här får du konkreta tips som gör det lättare att finnas där för den som sörjer.

Första hjälpen vid sorg - folder

Mer inom samtal & stöd

Sorgegrupp

Det är svårt att förlora en nära anhörig. Ibland kan man behöva hjälp att bära sin sorg och smärta. I en sorgegrupp får vi dela våra erfarenheter med andra i liknande situation.

Själavård - vad är det?

Själavård är ett begrepp som vi använder inom kyrkan och de flesta har nog hört talas om det även om ganska många har en oklar bild av vad det är. Dag Lindberg, präst i Farsta församling, hjälper till att reda ut vad själavård är och vad som skiljer själavård och terapi åt.

HUMLAN

Stödgrupp för barn och ungdomar till föräldrar med beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa.

Fjärilen

Stödgrupp för barn och ungdomar i samband med föräldrars bortgång

Samtala digitalt eller i telefon

Animation där en person lutar sig fram och vinkar till en annan.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

Unga vuxna 18-26 år

För dig som är mellan 18-26 år erbjuder vi samtal till låg kostnad. Vi är legitimerade psykoterapeuter och finns till för dig som vill prata om dina relationer.

En skugga på en tegelvägg av någon som skriver på sin mobiltelefon.

Stöd efter sexuella övergrepp

Ingen har rätt att utnyttja dig för att tillfredsställa egna känslomässiga behov. Om du har blivit utsatt för ett övergrepp i ett kyrkligt sammanhang kan du få stöd från någon av våra kontaktpersoner. De finns över hela landet.

Ring Jourhavande präst

Jourhavande präst har öppet alla kvällar kl. 21.00–06.00. Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst.

Skriv digitalt brev till Jourhavande präst

Du kan skicka ett digitalt brev till Jourhavande präst när du vill. Brevlådan är alltid öppen och du får svar inom 24 timmar.

Chatta med Jourhavande präst

Genom vår chatt når du Jourhavande präst alla kvällar kl. 20.00–24.00.