En man sitter och samtalar med någon över en kopp kaffe.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Någon att prata med

Att ha någon att prata med är ett mänskligt behov. Vem du än är och vad du än är i för livssituation är du alltid välkommen att höra av dig till kyrkan för att prata med präst eller diakon. Du behöver inte vara troende eller medlem i Svenska kyrkan.

Enskilda samtal

Diakoner och präster har tystnadsplikt och erbjuder enskilda samtal. Du kan vara helt anonym om du vill och det finns inga regler för vad ett samtal kan handla om. Kontakta oss för att boka ett samtal, tfn 0171-257 00, e-post enkoping.pastorat@svenskakyrkan.se.

Jourhavande präst

Jourhavande präst vänder sig till dig som brottas med ångest, ensamhet eller självmordstankar och behöver någon att prata med. Du kan prata med Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Läs mer om jourhavande präst.

Palveleva puhelin/Svenska kyrkans finska telefonjour

Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin.  Palveleva puhelin on osa kirkon sielunhoitoa. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän  kanssa. Lue lisää: Palveleva puhelin.

Sjukhuskyrkan

På lasarettet i Enköping finns Sjukhuskyrkan som stöd för patienter, anhöriga och personal. Vi finns där för att möta de andliga och existentiella frågor som sjukhusmiljön och vårdsituationen väcker. Här kan du läsa mer om sjukhuskyrkan i Enköping.

Sorgegrupper/ Leva vidaregrupper

Vi har samtalsgrupper för människor som förlorat en närstående genom dödsfall. Grupperna består av ett mindre antal deltagare med gemensamma erfarenheter som samlas ett bestämt antal gånger tillsammans med erfarna ledare. Grupperna är avgiftsfria – verksamheten bekostas av medlemsavgifter. Här kan du läsa mer om sorgegrupp.

Kyrkans SOS

Kyrkans SOS är en fristående organisation som står nära Svenska kyrkan. Kyrkans SOS arbetar tillsammans med församlingar och är förankrade i Svenska kyrkans tro och i kyrkans diakonala uppdrag. Huvuduppdraget är att erbjuda hjälp och själavård till dig som är i akut kris, som kämpar med ensamhet, psykisk ohälsa eller har tankar på suicid. Läs mer om Kyrkans SOS