Foto: Ida Bjurström

Härkeberga kyrka

Härkeberga kyrka finns i ett kulturlandskap som är rikt på fornlämningar. Huvuddelen av kyrkan är byggd i början av 1300-talet och är känd för sina ovanligt välbevarade kalkmålningar, av kyrkomålaren Albertus Pictor.

Om Härkeberga kyrka

Härkeberga kyrka ligger mitt i ett kulturlandskap som är rikt på fornlämningar. Huvuddelen av kyrkan är byggd i början av 1300-talet. Kyrkan är framförallt känd för sina rika kalkmålningar. Flertalet har aldrig varit övermålade och är därför ovanligt välbevarade. Målningarna skapades förmodligen runt 1480-talet och kan på stilistiska grunder härledas till kyrkomålaren Albertus Pictor.

I Härkeberga kyrka finns även ett triumfkrucifix som är bevarat från mitten av 1300-talet och väster om kyrkan ligger en gammal komministergård som numera ägs av Nordiska museet. Kyrkan ligger en mil nordost om Enköping.

Antal platser: 50. Eventuellt fler efter överenskommelse.

Rullstolsanpassat: Ja
Handikapptoalett: Ja
Rökfritt: Ja
Teleslinga: Ja
Handikapparkering: Ja

Guidning

I kyrkan finns möjlighet att guida sig runt på egen hand med hjälp av cd på fyra språk (svenska, engelska, tyska, finska).

Välkommen även till Härkeberga kaplansgård

I västra Upplands vackra och uråldriga kulturlandskap ligger Härkeberga kyrkby med orörda skatter såsom den medeltida kyrkan, där Albertus Pictor målade interiören på 1400-talets slut, och kaplansgården, en unik kulturmiljö som visar hur livet kunde te sig i en prästgård på landet. Klicka var som helst på texten, så kommer ni vidare till kaplansgårdens hemsida: https://www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/harkeberga