Svenska kyrkan Enköping

Svenska kyrkan Enköping Besöksadress: Västra Ringgatan 9, 74531 ENKÖPING Postadress: BOX 88, 74522 ENKÖPING Telefon: +46(171)25700 E-post till Svenska kyrkan Enköping Webbplats

Sparrsätra kyrka

i Sparrsätra-Bred församling

Sparrsätra kyrka öppnas enligt överenskommelse

Christina Ahlström, tel 070-578 16 78 öppnar och visar kyrkan vid överenskommelse.

Orten nämns för första gången i samband med ett berömt fältslag 1247, men hette då Åhrby. Man tror att det senare namnet kommer av att slagets segerherre var av ätten Sparre! Kyrkan är en stenkyrka med höga takvalv i gotisk stil, byggd i början av 1300-talet. Av inventarier som troligen kommer från en tidigare träkyrka på samma ställe, märks en dopfunt i sandsten från 1100-talet och ett processionskors i trä från 1200-talet som numera används som altarprydnad. Det finns även en nattvardskalk från 1300-talet som fortfarande är i bruk och ett rökelsekar från samma tid som numera pryder sakristian. Bredvid kyrkan finns en klockstapel i trä, troligen från 1700-talets slut. Kyrkan är belägen en mil nordväst om Enköping.

Text: Andreas Rongelid

Antal platser: 50